To 2013 περιμένει να επιβιβαστούμε

Συνεχής αναζήτηση ανασκόπησης από πολλούς αλλά τελικά βασανιστική ενδοσκόπηση από το εσώτερο εγώ μας.


Συνεχής αναζήτηση ανασκόπησης από πολλούς αλλά τελικά βασανιστική ενδοσκόπηση από το εσώτερο εγώ μας.

Συνεχής αναζήτηση ανασκόπησης από πολλούς αλλά τελικά βασανιστική ενδοσκόπηση από το εσώτερο εγώ μας.

Συνεχής αναζήτηση ανασκόπησης από πολλούς αλλά τελικά βασανιστική ενδοσκόπηση από το εσώτερο εγώ μας.

Τι μας έδωσε το 2012, τι μας άφησε κληρονομιά, τι πήρε, τι ισοπέδωσε με το πέρασμά του. Όσο και αν πονέσαμε, γυρνώντας πίσω αδυνατούμε να σταθούμε στα άσχημα. Όταν ξεριζώνεται κάτι, τότε ένα άλλο έρχεται στη θέση του. Στην αρχή αδύναμο, αβέβαιο, ανασφαλές και μετέπειτα έτοιμο να πατήσει στέρεα στα πόδια του.  Η χώρα συνεχίζει να βιώνει υποτιμητικές καταστάσεις σε διττό ρόλο θύτη και θύματος. Το 2013 θα έρθει να μας αποδείξει ότι η ζωή κυλά, ότι οι καταστάσεις εξελίσσονται ότι η καθεμία μέρα ξεχωριστά είναι προσωπικός αγώνας.

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2012

1. Η Άλκη Ζέη θα είναι πάντα για μας η θωπευτική δασκάλα ή η σοφή γιαγιά που θα μας εξιστορεί τα πιο σημαντικά κοινωνικοπολιτικά γεγονότα με τον πιο απλό και αληθινό τρόπο.

Τιμητική διάκριση για την Άλκη Ζέη

2. Ο Αποστόλης είναι ένα νέο παιδί που η μοίρα αποφάσισε να του στερήσει τη ζωή. Όμως θα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για μας, έζησε με πάθος, διεκδίκησε, αγωνίστηκε, δε σταμάτησε ποτέ να εκφράζεται. Καλό ταξίδι..

Ο Αποστόλης στέλνει τα δικά του μηνύματα

3. Τι γίνεται, τελικά, με τα ποιήματά μας, μ’ αυτά που νιώθουμε, βιώνουμε; Είναι η απουσία ή η έντονη παρουσία που καθορίζει την αξία των πραγμάτων; Κι αυτά τα συναισθήματα τι να τα κάνεις;

Παλίρροιες εντός μου

4. Λίγο τα γενέθλια, λίγο αυτό το κόκκινο φόρεμα που μου θύμιζε τις εμμονές σου, λίγο αυτά τα δευτερόλεπτα των ανείπωτων και καταλήγεις κάπως έτσι..

Στη Θεσσαλονίκη του αέρα

5. Χαρά, αγάπη, ευτυχισμένες στιγμές, αγκαλιές, αυτά τα λυτρωτικά χαμόγελα. Κι όμως, ακόμα εκεί είναι τα κοινωνικά προβλήματα, όσο και να αποστρέφεις το βλέμμα, αυτός ο άνθρωπος κρυώνει, αυτή η γυναίκα δεν έχει γάλα για το παιδί της, αυτό το παιδί δεν παίζει με παιχνίδια αλλά ψάχνει στα σκουπίδια.

Επαίτες της Θεσσαλονίκης

6. Η Δήμητρα Ματσούκα θέλει απεγνωσμένα να μας αποδείξει ότι δεν είναι απλά αισθησιακή γυναίκα αλλά και καλή ηθοποιός. Ο Κιμούλης, αγαπημένος μας, λογοδοτεί συνωμοτικά για την επιλογή του.

Όταν ο Γιώργος Κιμούλης συνάντησε την Δήμητρα Ματσούκα

7. Η Μαρία Χαραμή, ήταν πάντα εκεί με τα άρθρα της, να μας μαγεύει, να μας νουθετεί, να μας θυμίζει. Μια εξέχουσα προσωπικότητα, αυτό που λέμε όμορφη γυναίκα.

Χωρίς τη Μαρία Χαράμη

8. Το μέλλον θα κριθεί από τις πράξεις μας. Από τις εσώτερες μέχρι τις ριζικές μας αλλαγές. Έλληνες, σκεφτείτε, προτείνει η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: ”Το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται μόνο από τους Έλληνες”

9. Η Διγλωσσία με τα θετικά και τα αρνητικά της. Δεν νοείται να κάνουμε λόγο για ένα ανοικτό και δεκτικό σχολείο  και να μην αποδεχόμαστε το κοινωνικό ζήτημα της διγλωσσίας.

Διγλωσσία ως κοινωνικό φαινόμενο

10. Το να επικαλύπτουμε τα προβλήματα και μετέπειτα να τα συσσωρεύουμε οδηγεί σε ματαιωμένα αδιέξοδα. Στο σχολείο αποφεύγονται οι κοινωνικές συζητήσεις, δεν εκφράζονται απόψεις, σκέψεις, συναισθήματα.

Σχολείο και Κοινωνία, αποκλίνουσα σχέση



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!