Οι ταινίες της εβδομάδας

Οι προτάσεις μας.


12 χρόνια σκλάβος / 12 years a slave

Του Στιβ ΜακΚουίν.
Με τους Τσουιτέλ Ετζιοφορ, Μάικλ Φασμπέντερ, Μπραντ Πιτ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς
Δραματική / 2013 / ΗΠΑ, Βρετανία

«Δεν θέλω να επιβιώσω, θέλω να ζήσω», αναφέρει με απόγνωση ο Σόλομον Νόρθαπ, η τραγική πρωταγωνιστική φιγούρα στη νέα ταινία του Στιβ ΜακΚουίν («Shame»). Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το «12 χρόνια σκλάβος» αφηγείται την αδιανόητη ιστορία του Νόρθαπ, ενός ελεύθερου μαύρου ο οποίος απάγεται και μεταφέρεται ως σκλάβος σε φυτεία στη Νότια Αμερική. Ο ΜακΚουίν αντιμετωπίζει το θέμα του από απόσταση, τακτοποιώντας προσεκτικά τις (υπέροχες – δεν θα γινόταν διαφορετικά) βινιέτες του.

Η σημασία της ιστορίας του είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά η ταινία τελικά προβάλλει μάλλον πιο στεγνή (κι ας μη γλιτώνεις το δάκρυ στο τέλος), τουλάχιστον σεναριακά, συγκριτικά με την τόλμη του έργου του ΜακΚουίν ως τώρα. Από την άλλη, βέβαια, ξέρουμε δυστυχώς πολύ καλά ότι το να μιλάς για τον ρατσισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα στην ελευθερία εξακολουθεί να απαιτεί θάρρος ακόμα και σήμερα – όπως εξάλλου και να επιβιώνεις και να ζεις.

Χόμπιτ: Η Ερημιά του Νοσφιστή / The Hobbit: The Desolation of Smaug

Του Πίτερ Τζάκσον.
Με τους Μάρτιν Φρίμαν, Ιαν Μακ, Κέλεν, Κέιτ Μπλάνσετ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς
Φαντασίας/ 2013/ ΗΠΑ,
Νέα Ζηλανδία

Είναι κρίμα. Το «Χόμπιτ» δεν με αφορά πια, όπως και πολλούς άλλους, συμπεριλαμβανομένων και πολλών φανατικών των βιβλίων του Τόλκιν. Ούτε ο Μπίλμπο, ούτε το δαχτυλίδι, ούτε τα Ορκ, ούτε ο νοσφιστής. Καμία αγωνία για τους χαρακτήρες, καμία συμμετοχή στις μάχες και τις περιπέτειές τους. Και, κυρίως, καμία μαγεία.

The Cleaners

Του Κωνσταντίνου Γεωργούση.
Ντοκιμαντέρ/ 2012 / Βρετανία

Εχουν συμβεί πολλά έκτοτε και, παρόλο που οι εικόνες του Κωνσταντίνου Γεωργούση, ο οποίος ακολουθεί από κοντά μέλη της Χ.Α. κατά την προεκλογική περίοδο, είναι οικείες (κάποια αποσπάσματα έχουν ήδη κυκλοφορήσει online), το στομάχι δύσκολα συγκρατεί την ανιούσα. Οι «Cleaners» είναι ένα δημοσιογραφικό ντοκιμαντέρ που πρέπει οπωσδήποτε να δει κανείς.

Little Land

Του Νίκου Νταγιαντά
Ντοκιμαντέρ/ 2013/ Ελλάδα

Feelgood ντοκιμαντέρ για το νησί της Ικαρίας, τη μακροζωία, τους νέους που πηγαίνουν εκεί για να βρουν νέους τρόπους ζωής και τους παλιούς που τους υποδέχονται.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!