ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Το ποδήλατο του μέλλοντος [εικόνες]

Μια βόλτα θα σας πείσει!


Οι 3D εκτυπωτές αποτελούν μια εξέλιξη της οποίας τις τεράστιες δυνατότητες οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ακόμα αντιληφθεί. Ίσως, αν πάμε μια βόλτα με ένα ποδήλατο εξ’ ολοκλήρου φτιαγμένο από τιτάνιο αλλά και εκτυπωμένο να καταλάβουμε.

Όπως διαβάσαμε στην Ημερησία στο κείμενο του Κώστα Κεφαλογιάννη, τα ποδήλατα από τιτάνιο θεωρούνται ό,τι καλύτερο για τον μέσο ποδηλάτη. Κομψά, ανθεκτικά, όσο χρειάζεται ελαφριά, έχουν μόνο ένα αλλά μεγάλο ελάττωμα: Την τιμή τους. Με πιο απλά λόγια είναι ακριβά. Ή τουλάχιστον ήταν. Διότι με τη δημιουργία του πρώτου ποδηλάτου από τιτάνιο μέσω 3D εκτυπωτή αυτό ενδεχομένως να αλλάξει. Μιλάμε για το «Solid». Το αποτέλεσμα της συνεργασίας της εταιρείας design INDUSTRY και των TiCycles και I3DMFG, το οποίο πέρα από απολύτως λειτουργικό θα είναι και σαφώς πιο φτηνό από άλλα ποδήλατα της ίδιας κατηγορίας.

Όπως εξηγεί ο Garret Stenson, strategic marketing director της INDUSTRY: «Οι εκτυπωτές 3D αλλάζουν δραστικά τα κόστη κατασκευής. Και επιπλέον δίνουν τη δυνατότητα στους σχεδιαστές να προσαρμόζουν κάθε ποδήλατο στις απαιτήσεις του αγοραστή του. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο. Τώρα, κάθε πελάτης, έχει τα εργαλεία να φτιάξει το όχημα του, ακριβώς όπως το θέλει». Η ταχύτητα κατασκευής του Solid εντυπωσίασε ακόμα και τους μηχανικούς: «Το 90% του ποδηλάτου, μεταμορφώθηκε από μια σακούλα με σκόνη σε ένα πλήρως λειτουργικό σκελετό, μέσα σε 30 ώρες» δηλώνει ο Eric Herboth της TiCycles.

Πριν το Solid, υπήρξαν κι άλλες προσπάθειες για τη δημιουργία ποδηλάτων με 3D εκτυπωτές. Το συγκεκριμένο, είναι όμως το πρώτο που ενσωματώνει όλες τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών. Διαθέτει Bluetooth, GPS, την εφαρμογή «Discover my city» που προτείνει συγκεκριμένες διαδρομές μέσα σε μεγάλες πόλεις του κόσμου κ.λπ. Η τεχνολογική υποστήριξη του ποδηλάτη έχει έτσι κι αλλιώς γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αλλά με το Solid, προφανώς περνάει σε άλλο επίπεδο.

Μολαταύτα, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του εγχειρήματος, είναι όπως είπαμε και πριν το κόστος. Ο Garret Stenson λέει: «Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε ακριβή ποσά, διότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μαζική παραγωγή για να το διαπιστώσουμε. Σίγουρα πάντως θα ωφεληθούμε πολύ. Κι εμείς και οι πελάτες».

    • Το ποδήλατο από το μέλλον
    • Το ποδήλατο από το μέλλον
    • Το ποδήλατο από το μέλλον

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!