Σπύρος Μισθός: ”Δεν φοβάμαι τα δύσκολα. Έχω θάρρος και τόλμη. Είμαι όρθιος”


Ένας ξεχωριστός άνθρωπος μας ανοίγει την καρδιά του μετά από πολύ καιρό και μιλάει για όλα. Ο Σπύρος Μισθός χαμογελάει αγκαλιάζει τα παιδιά του και λέει ναι ξανά στον έρωτα.

Πολλά προβλήματα, δύσκολες καταστάσεις αλλά με την δύναμη της αγάπης και του έρωτα τα ξεπερνάει και κοιτάει το μέλλον με αισιοδοξία. Μια καθηλωτική συνέντευξη που πραγματικά αξίζει !!

Θα ξεκινήσω την συζήτηση με κάτι ευχάριστό. Ξεκίνησε ο πόλεμος για τα μάτια μιας Ελένης;
Μπαίνει μια γυναίκα στην ζωή μας ανανεωμένος; Ανανεώνει ο έρωτας;

Ναι δεν το συζητώ. Κι αν ο έρωτας δεν είναι απλά…. γιατί το πιο εύκολο πράγμα σήμερα είναι το σεξ. Το εύκολο πράγμα είναι το σεξ, το δύσκολο είναι να βρεις έναν άνθρωπο να σε καταλαβαίνει να σε κατανοεί και να τον κατανοείς βέβαια γιατί αυτά πάνε μαζί…… να βρεις έναν άνθρωπο να ταιριάζεις μαζί του, να ταιριάζει ο τρόπος σκέψης. Αν έχεις αυτά η σχέση πάει πολύ καλά.

Μπαίνουμε δυναμικά στο Φθινόπωρο.
Που μου έχει δώσει πολύ δύναμη και κουράγιο. Πάρα πολύ δύναμη

Έχεις περάσει πολλά. Ήταν μια σανίδα σωτηρίας όλο αυτό;
Η σανίδα αισιοδοξίας και σωτηρίας για μένα είναι η Ελένη στην ζωή μου, και το λέω άνευ φόβου και πάθους Δεν φοβάμαι να το πω γιατί ήρθε στην ζωή μου στα δύσκολα. Δεν με συνάντησε στα καλύτερα μου. Και τελικά σε αυτά τα δύσκολα εκτιμάς τους ανθρώπους.

Γιατί όταν ένα άνθρωπος σε γνωρίζει και σε αγαπάει στα δύσκολα και σου στέκεται θα το κάνει και στα εύκολα. Θέλω να πω ότι εμένα με έσωσε αυτή η σχέση, μου έδωσε κουράγιο.
Την λάτρεψαν τα παιδιά. Τα παιδιά μου την έχουν γνωρίσει και είναι ο μοναδική γυναίκα που γνώρισαν. Δεν ήθελα να τα φέρω σε επαφή με άλλον άνθρωπο.
Κάποιοι άνθρωποι πέρασαν από την ζωή μας και δεν τους κρίναμε σωστά;
Εγώ έχω χωρίσει εδώ και τέσσερα χρόνια. Τα παιδιά μου τα έχω τέσσερα χρόνια μαζί μου. Oi Τρεις μας.

Δύσκολες καταστάσεις. Να τις συζητήσουμε;

Πολύ δύσκολες θα σου πω γιατί… θέλω να τις συζητήσουμε δεν έχω πρόβλημα…
Ξέρεις γιατί; γιατί είμαι μόνος το μόνος δεν το καταλαβαίνει κανείς. Όλοι μέσα από μια οικογένεια έχουν γονείς, αδέρφια, έχουν κάποιον άνθρωπο. Εγώ έχω δύο συγγενείς που μου έχουν μείνει, ένα θείο που με βοηθάει πολύ και μια θεία. Θέλω να σου πω πως με βοηθάει πολύ ο Χριστοβασίλης Γιώργος πρόεδρος της ομάδας Πας Γιάννενα και ένας θεατρικός επιχειρηματίας και τους οφείλω πολλά!!

Δύσκολη απόφαση που δεν τολμούν εύκολα οι άντρες.

Δεν ξέρω αν έχει θάρρος η τόλμη… ξέρω ότι λατρεύω τα παιδιά μου. Δεν είχα διανοηθεί ποτέ την ζωή μου από την ώρα που γεννήθηκαν αυτά τα δύο πλάσματα να ζήσω χωρίς αυτά.
Πολύ συνειδητοποιημένος ως πατέρας.
Ναι γιατί ίσως, παντρεύτηκα αργά και αρκετά μεγάλος σε ηλικία μου ήρθε το πρώτο παιδί η Άννα.
Όταν ήρθε η Άννα ήμουν 46 χρονών.

Περάσαν αυτά τα δύσκολα είμαστε σε έναν δρόμο που μπορούμε να πούμε, έχω τα παιδιά μου, έχω την υγειά μου και είμαι καλά και προχωράω;

Έχω τα παιδιά μου έχω την υγειά μου, τα δύσκολα οικονομικά δεν περάσαν ακόμα, πιστεύω ότι πολύ σύντομα, μέχρι τέλος του χρόνου θα περάσουν. Έτσι θέλω να πιστεύω είμαι αισιόδοξος.


Με κάτι που έχει γίνει το αναφέρουμε αυτό; Με το κομμάτι της σύνταξης;

Ναι πιστεύω θα δικαιωθώ εκ των πραγμάτων γιατί θεωρώ αδιανόητο, ακατανόητο, να βγάζουν την μητέρα με ανήλικο, τον χήρο πατέρα με ανήλικο και να μην βγάζουν τον πατέρα που έχει δικαστική απόφαση μόνιμη και αμετάκλητη επιμέλειας δύο ανηλίκων.
Που σημαίνει – υποθέτω- χωρίς να είμαι νομικός, ότι ο νομοθέτης βγάζει τον χήρο πατέρα γιατί είναι μόνος του, πέθανε η γυναίκα του, και κρατάει μόνος του τα παιδιά. Δηλαδή εγώ δεν είμαι μόνος με δύο παιδιά;
Αυτό με τους νόμους είναι απίστευτο είναι τραγικό

Πέρα από το ότι νομίζω ότι δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος γιατί είμαστε ελάχιστοι σ’ αυτή την περίπτωση. Να πεις ότι ξοδεύω το κράτος για κάτι. Απλά ίσως από αμέλεια…. Το θεωρώ και αυτό αδιανόητο γιατί μέσα από τα χαρτιά του δικαστηρίου τις αποφάσεις φαίνεται αν είναι μια διαμάχη πραγματική, αν έχει χωρίσει ένας άνθρωπος , αν ζει μόνος του με τα παιδιά του, δηλαδή αν δεν έχεις σαν κράτος τον μηχανισμό να ελέγξεις αυτό το κομμάτι, τότε τι κράτος είσαι.
Δεν μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αν εγώ ζω μόνος μου στην διεύθυνση με τα παιδιά μου για όνομα του Θεού είναι αδιανόητα πράγματα, ίσως γιατί είμαστε ελάχιστοι σε όλη την Ελλάδα.

Θέλω τώρα να πάω σε ένα άλλο κομμάτι. Τότε στα ωραία τα χρόνια, σ’ αυτά τα χρόνια που καθηλώνατε κόσμο για να δει το Σπύρο Μισθό να παίζει στο «Καλημέρα Ζωή».

Ξεκίνησα από την «Λάμψη» και συνέχισα στο «Καλημέρα ζωή» καθημερινά
Πόσο θεϊκά το έχεις ζήσει εσύ σαν άνθρωπος;
Κοίταξε, εγώ έχασα το μέτρο. Χάνεται το μέτρο και χάνεται και το κριτήριο… μέσα στην καθημερινότητα χάνεις την αίσθηση του αν … βαθμολογείς μια σκηνή από το ένα μέχρι το δέκα. Λες πιά ήταν καλύτερη αυτή που γύρισα εχθές ή αυτή που γύρισα σήμερα; Χάθηκαν καταπληκτικές σκηνές μέσα στην καθημερινότητα, χάθηκε η αξία δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι σου λέω…… το μέτρο σύγκρισης. Δεν είχες μέτρο σύγκρισης πλέον στο καθημερινό σήριαλ.

Και ο κόσμος καθηλωνόταν ο κόσμος έξω έκανε χαμό, βγαίνατε έξω και θυμάμαι εποχές μεγαλειώδεις ήσασταν είδωλα.
Ναι και πίστεψέ με κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια.

Στη εικοσαετία αλλάζει γενιά κιόλας.
Κι όμως υπάρχει αυτή η αγάπη του κόσμου;

Ναι την βλέπω στα μάτια τους πρώτα απ΄ όλα με γνωρίζουν δεν υπάρχει άνθρωπός που να μην με γνωρίζει ακόμα.

Ακόμα και αν ένα σήριαλ είναι πετυχημένο από τα ελάχιστα που υπάρχουν ήδη, δεν το βιώνουν οι νέοι ηθοποιοί;
Μα ούτε κι εμείς… κοίταξε εγώ έκανα 17 σήριαλ. Έχω κάνει κι άλλο καθημερινό το «Γαλάζιο Διαμάντι» ενάμισι χρόνο στον ΑΝΤ1, με τον Μπάρκουλη, την Ναθαναήλ, εγώ την Κέλυ Γαβριήλ, ενάμισι χρόνο. Έχω κάνει την «Κυρία μας» τώρα μάλιστα παίζεται πρόσφατα επανάληψη με την Γιουλάκη.
Έχω κάνει με τον Κωνσταντίνου το « Τρεις κι ο Κούκος», έχω κάνει το πρώτο μου σήριαλ το «Ουράνιο Τόξο» με τον Βασίλη τον Γεωργιάδη. Εγώ και η Ελένη η Ράντου παίζαμε τα παιδιά του Άγγελου Αντωνόπουλου και της Μπέτη Αρβανίτη. Το πρώτο τρικάμερο σήριαλ στην ΕΡΤ. Πρώτη φορά γινόταν τρικάμερο σήριαλ, πριν βγουν τα ιδιωτικά κανάλια στη ΕΡΤ. Έχω κάνει 17 σειρές.


Πόσα χρόνια μετράμε στο σανίδι;
Τριάντα πέντε

Θα άλλαζες κάτι σ’ αυτά τα τριάντα πέντε χρόνια ;
Όχι δεν θα άλλαζα κάτι. Αν ήμουν 17 χρονών και μου έλεγαν τι δουλειά θες να κάνεις; Θα έλεγα θέλω να σπουδάσω πάλι θέατρο. Είναι πολύ ισχυρό μικρόβιο.
Μαγικό ;

Ναι είναι απίστευτο μικρόβιο το θέατρο. Η ικανοποίηση της δημιουργίας όταν χτίζεις ένα ρόλο και όταν φτάνεις να κάνεις πρεμιέρα στο θέατρο να τον παίξεις τον ρόλο, όταν ολοκληρώνεις έναν χαρακτήρα.
Γιατί ο ηθοποιός τι είναι; Είναι δέκτης και πομπός. Ναι φτιάχνονται, δημιουργούνται, προβάλλονται.
Νίκος Φώσκολος.

Απίστευτο κεφάλαιο πιστευτώ. Άνθρωπος ο οποίος μπορούσε να καθίσεις μαζί του να πιείς καφέ…..

Θα σου ένα περιστατικό γιατί μου έχει συμβεί πολλές φορές. Πήγαινα σπίτι του πολλές φορές και πιάναμε την κουβέντα, μου λέει για δέκα λεπτά θα μιλήσουμε Σπύρο όχι παραπάνω γιατί έχω πολύ δουλειά. Εντάξει για δέκα λεπτά και έφευγα τέσσερις η ώρα το πρωί.

Αυτός ήταν ο Νίκος Φώσκολος δεν μπορούσες να σταματήσεις να μιλάς μαζί του
Ήταν απίστευτη πηγή έμπνευσης και φαντασίας. Μπορούσε μια ιστορία που θα σου ξεκινήσει συγχρόνως να ανοίξει δέκα. Σου εξηγούσε σου έλεγε: Ξέρεις εγώ τώρα θα σου πω αυτή την ιστορία που θα σου ανοίξω, στο Καλημέρα Ζωή και συγχρόνως ς μου είχε ανοίξει άλλες δέκα.

Ήταν μια πόρτα μεγάλη;

Μεγάλη και ήταν και σπουδαίος άνθρωπος γιατί ο Νίκος τους ταλαντούχους τους ανθρώπους που εμείς λέμε στο θέατρο «τα λέει», αν λοιπόν τα έλεγες σε βοηθούσε δεν είχε κανένα πρόβλημα.
Δεν είχε κόμπλεξ, ήταν γεμάτος δημιουργία
Και τελικά έφτιαξε και πάρα πολλούς ανθρώπους ειδικά της γενιάς σας όλοι εκείνοι με αυτά τα σήριαλ

Βεβαίως και βοήθησε και πάρα πολύ κόσμο
Το τηλέφωνο σήμερα χτυπάει; Υπάρχουν προτάσεις;
Δεν χτυπάει και θεωρώ ότι έχω μια υπαιτιότητα. Μετά το ’07 που τελείωσε το Καλημέρα Ζωή πήγα στα Γιάννενα τέσσερα χρόνια, και ήμουν διευθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ως καλλιτεχνικός διευθυντής. Όταν τελικά φεύγεις από την Αθήνα φεύγεις απ’ τον χώρο.

Κάπου χάθηκες;
Βέβαια. Και αν θέλεις έβαλα και άλλες προτεραιότητες στην ζωή μου. Παντρεύτηκα ήρθαν τα παιδιά. Αφοσιώθηκα πολύ στα παιδιά μου
Έμεινε λίγο πίσω αυτό το κομμάτι
Αφοσιώθηκα πολύ στα παιδιά μου. Τώρα μεγάλωσαν λίγο και σκέφτομαι να ξαναρχίσω. Ήδη μου έχουν κάνει μία πρόταση για το χειμώνα θα δούμε

Αν χτυπήσει το τηλέφωνο για ένα νέο σήριαλ λέμε ναι;
Και διάθεση και δημιουργία και αν θέλεις για μένα… δεν το λέω εγωιστικά αυτό… μου είναι πολύ εύκολο ειδικά γιατί αγαπώ τους ρόλους.

Βγάλαμε λεφτά από αυτή την δουλειά; Γιατί κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι με τόσα χρόνια σήριαλ ήταν πολλά τα λεφτά εκείνες τις εποχές.

Όχι. Eκείνη την εποχή ήταν. Δηλαδή δεν μπορώ να πω όταν παίρνεις πέντε και έξι χιλιάδες τον μήνα δεν είναι καλά λεφτά.

Άρα ήταν μια καλή εποχή οικονομικά

Ναι εντάξει για να πω την αλήθεια είμαστε και λίγο σπάταλοι Βέβαια δεν βγάζουμε οι ηθοποιοί ……. Γιατί επικρατεί μια άποψη στον κόσμο ότι οι ηθοποιοί βγάζουν τα λεφτά του τραγουδιστή. Καμία σχέση. Ποτέ οι ηθοποιοί δεν έβγαζαν τόσα λεφτά.


Ζήσατε καλά όμως; Περάσατε καλά;

Ε ναι τώρα μην λέμε τρελά βεβαίως και καλά με παροχές πολλές και γλέντια και όμορφος τρόπος ζωής..
Δεν είχαμε τα μεροκάματα που είχαν οι τραγουδιστές καμία σχέση …. Εγώ για να φτάσω να παίρνω τρεις χιλιάδες τον μηνα στο θέατρο έπρεπε να παίξω επτά χρόνια στο Καλημερα Ζωή.
Εγώ ήμουν προνομιούχος γιατί έντεκα χρόνια στο Καλημέρα Ζωή …. ‘Ημουν έντεκα χρόνια παρά τρεις μήνες.
Έντεκα χρόνια είναι ολοκληρη ζωή δεν είναι εύκολο να βγει.
Και με κούραση πολύ Άννα γιατί ξυπνούσα κάθε μέρα πέντε η ώρα το πρωί, διάβαζα γιατί μάθαινα εύκολα το πρωι, γι’ αυτό έχω συνηθίσει να κοιμάμαι και λίγο το απόγευμα, γύριζα από το γύρισμα κουρασμένος κοιμόμουν δυο τρεις ώρες και πήγαινα μετά στο θέατρο, αν είχα το βραδύ παράσταση.
Τώρα τι ονειρεύεσαι; Υπάρχει κάτι που ονειρεύεσαι;

Τα παιδιά μου
Να τα δω να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο και τίποτα άλλο

Θα κάναμε ένα δεύτερο γάμο;
Τρίτος (γέλια πολλά) Ο πρώτος βέβαια ήταν πολύ μικρής διάρκειας και δεν υπήρχαν και παιδιά.
Ναι. Δεν ξέρω αν θα έκανα άλλο γάμο αλλά ξέρω ότι με τον άνθρωπο αυτόν είμαι πάρα πολύ καλά.
Οπότε όλα είναι πιθανά, όλα είναι πιθανά. Πέρα από αυτό έχουμε άλλα όνειρα;

Δεν θα πω όνειρα θα πω δυο ευχές. Η πρώτη είναι να είναι τα παιδιά μου γεμάτα υγεία, να σπουδάσουν, να είναι όσο γίνεται πιο ευτυχισμένα και από εκεί και πέρα αν δώσει ο Θεός, αυτή η σχέση που έχω που είναι παρα πολύ ωραία στην ζωή μου και με εχει γεμίσει, να προχωρήσει σε συντροφικότητα. Νιώθω ότι μπορεί να προχωρήσει.

Τέλεια νομίζω ότι αυτές είναι οι δύο καλύτερες ευχές για να κλείσω την συνέντευξη. Θα είναι η πρώτη συνέντευξη που θα έχει τόσο πολύ θετίκη ενέργεια και τόσο πολύ χαρούμενη που δεν θα το φαντάζεσαι.

Φωτογραφίες Γιάννης Γκογκόπουλος
Ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία και την φωτογράφηση το Figaro café στο Μπουρνάζι



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!