Πάνος Ψάλτης: ”Με αυτά που διαθέτω και ανθρώπους δίπλα μου, είμαι έτοιμος για δεύτερη καριέρα”


Τον γνωρίσαμε από την μεγάλη επιτυχία του Άγγελε μου μέσα από μια βιωματική ιστορία.

Είναι Ο Πάνος Ψάλτης που κάνει μια δυνατή επιστροφή στο τραγούδι στην Αθήνα. Σε μια εξομολόγηση ψυχής μας μιλάει για όλα εκείνα που τον ξέχασαν, τον αρρώστησαν, τον άλλαξαν αλλά τον έκαναν καλύτερο άνθρωπο και καλύτερο τραγουδιστή !!

Να σου κάνω την ερώτηση που σου κάνουν τον τελευταίο καιρό που χάθηκες;
Να ξεκινήσουμε έτσι;

Κατ’ αρχήν δεν έχω χαθεί απλά αποφάσισα να ξαναβγώ στην πίστα. Είχα μια πάρα πολύ καλή πρόταση από τον πολύ καλό φίλο τον Νεκτάριο τον Αναγνώστου, ήρθαμε στο ΤΕΝ ΤΕΝ με τον Κωσταντίνο τον Κωστάκο ένα εξίσου πάρα πολύ καλό μου φίλο, έχουμε κάνει ένα καταπληκτικό σχήμα. Τον Στάθη τον Ξένο την Έλενα την Χαραμή και είπα να κάνω πάλι ένα βήμα (σε πίστα) μετά από πεντέμισι χρόνια που ήμουν σε συναυλίες.

Ήσουν συνέχεια εκτός έκανες πράγματα σε μαγαζιά; Live; Ήμουν μες στα πράγματα αλλά δεν ήμουν. Τα μπουζούκια έχουν αλλάξει πολύ.
Εγώ έχω τα εξτρά μου έχω την μπάντα μου, κάνω κάτι διαφορετικό και πηγαίνω εξωτερικό, έχω πάει παντού. Κάθε χρόνο κάνω από ογδόντα μέχρι εκατόν είκοσι live
Αυτό ο κόσμος δεν το ξέρει, πιστεύει ότι έχεις φύγει από αυτόν τον χώρο
Δυστυχώς είναι κακό αυτό αλλά, ενώ βγαίνεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό Βουλγαρία, Αλβανία, Αμερική, Γερμανία και απευθύνεσαι σε πολύ μεγαλύτερη μάζα ενώ σε ένα μαγαζί αν δεν είσαι χάνεσαι από τα δρώμενα.

Να το πούμε come back; Να το πούμε επιστροφή;
Δεν μπορείς να το πεις come back. Come back μπορεί να το πει ένας καλλιτέχνης όταν κάνει ένα δυνατό σουξέ και ξανακατεβαίνει με ένα δυνατό σουξέ Εγώ έκανα ένα πολύ καλό σουξέ το 2015 το “Άντε γεια και στην μαμά σου” που έπαιξε σε όλα τα κλάμπ. Το ξαναβγάζω τώρα και θα δούμε.

Το ξαναβγάζεις επανεκτέλεση;
Το κάνω επανεκτέλεση και θα το τρέξουμε πολύ αυτή την φορά.

Αποφάσισες λοιπόν να ξαναμπείς δραστικά και έντονα στο κύκλωμα αυτό;
Πιστεύω πως ναι. Η Αθήνα είναι αναγκαίο καλό που πρέπει να το κάνεις, είναι η δουλειά μας αυτή, είμαστε στην πρωτεύουσα και όταν είσαι εδώ υπάρχεις στα δρώμενα διαφορετικά δεν υπάρχεις απλά πράγματα.
Τι έκανες ζουσες στην Θεσσαλονίκη;
Εξακολουθώ να ζω στη Θεσσαλονίκη.

Σε ξαναπάω στο come back. Είναι ένα come back δυνατό πίσω στην Αθήνα; Επιστροφή της ζωής σου ξανά στα καλλιτεχνικά; Πως θα το ονόμαζες εσύ όλο αυτό το ξανά ξεκίνημα;
Πιστεύω ότι είναι ένα come back γιατί επιστρέφεω στην πίστα, έχω ανθρώπους δίπλα που με στηρίζουνε έχω ανθρώπους που με πιστεύουνε και αυτό είναι το πιο βασικό
Δεν τους είχες πριν;
Δεν τους είχα ποτέ. Θεωρώ ότι στην δουλεία μας ζούμε ένα σχέδιο, από ένα κύκλωμα συγκεκριμένο.
Κλίκα
Εγώ γενικός απείχα από όλα αυτό ανέκαθεν

Δεν είσαι τον δημοσίων σχέσεων;
Των δημοσίων σχέσεων είμαι αλλά αν δεν έχεις έναν επιχειρηματία να επενδύσει επάνω σου να σε τρέξει να σου βγάζει τραγούδια να σε τρέξει στα ραδιόφωνα είναι πάρα πολύ δύσκολο να σταθείς.
Δεν υπάρχουν επιχειρηματίες όμως

Εγώ ξέρω ότι υπάρχουν. Απλά δεν έτυχε να βρω έναν σωστό επιχειρηματία. Υπήρχε αυτή η δυνατότητα όταν έκανα το “Άγγελε μου” γιατί όταν κάνεις ένα πανελλήνιο σουξέ δε ψάχνουν όλοι. Ήμουν άτυχος, έβαλα μια λάθος υπογραφή με έναν άνθρωπο ο οποίος πίστευα ότι θα με μανατζάρει άλλα με κατέστρεψε ουσιαστικά.
Αλλά επειδή είχα βάλει την υπογραφή μου, πήρα και το μερίδιο ευθύνης και είπα ότι έκανα εγώ το λάθος Δεν μπορώ να ρίξω την ευθύνη σε έναν άνθρωπο που τον έβαλα εγώ από πάνω μου.

ΟΙ παλιοί έλεγαν πρόσεχε που βάζεις την υπογραφή σου
Έλεγαν και άλλα πράγματα οι παλιοί

Το μετάνιωσες;
Όχι δεν μετανιώνω για τίποτα δεν κάνω πίσω για τίποτα
Ήταν ένα μάθημα που πήρες;
Ναι πολύ μεγάλο
Τι σου έδωσε;

Ίσως τώρα είμαι πιο έτοιμος να διαχειριστώ κάτι που θα μου έρθει στο μέλλον. Όταν έκανα το “Άγγελε μου “ δεν ήμουν έτοιμος να το διαχειριστώ. Ίσως αν είχα δίπλα μου έναν άνθρωπο όπως το Νεκτάριο να με καθοδηγεί, να είχα κάνει τρελά πράγματα και αυτή την στιγμή να είμαι σε πολύ μεγάλες πίστες.

Πιστεύεις στο κάρμα;
Ναι πολύ. Λειτουργώ έτσι από μικρό παιδί
Τι είναι αυτό που σε έχει στεναχωρήσεις πιο πολύ όλο αυτό το διάστημα που ενώ κάνεις live ο κόσμος δεν το γνωρίζει;
Αν δεν υπάρχω κάπου να έχω μία αφίσα και όλη την ημέρα να είμαι στα media δεν μπορεί να με γνωρίζει ο κόσμος. Πρέπει να το επιδιώξω κι εγώ. Ήρθε ο άνθρωπος δίπλα μου και μου είπε τι πρέπει να κάνω.

Εσύ γιατί δεν επιδίωξες όλα αυτά τα χρόνια;
Ήμουν βολεμένος μ’ αυτό που έκανα. Έκανα την δουλειά μου και έβγαζα καλά λεφτά λόγω του ότι πηγαίνω παντού. Εφ’ όσον δεν είχα ένα σουξέ δεν ήθελα να κατέβω στην Αθήνα χωρίς να έχω ένα κομμάτι για να μπορώ να το πουλήσω.
Έχεις βγάλει λεφτά από αυτή την δουλειά;
Ναι έχω βγάλει λεφτά από αυτή την δουλειά και πιστεύω ότι θα βγάλω πολύ περισσότερα τώρα.

Εμένα γιατί μου δίνεις την εντύπωση ότι τώρα είσαι πιο έτοιμος από ποτέ; Ότι δείχνεις είσαι. Είμαι πιο αποφασισμένος είμαι πιο έτοιμος και ξέρω αυτή την στιγμή αυτό που έχω θα βρεθεί ένας άνθρωπος να το διαχειριστεί

Εσύ μπορείς να το διαχειριστείς;

Εγώ το διαχειρίζομαι ούτος η άλλος. Γράφω συνθέτω ενορχηστρώνω, στην πίστα θα δεις πάρα πολύ καλά ότι αυτό που κάνω φαίνεται ότι είναι καλό, σχολάζεται από τον κόσμο τα υπόλοιπα όλα δεν είναι δικιά μου δουλειά. Αν μπω στην διαδικασία να προσπαθήσω να μανατζάρω τον εαυτό μου να το παίξω και επιχειρηματίας, το έχω χάσει το παιχνίδι.

Λάθη και Πάθη, Τι απ’ τα δύο;
Αυτά και τα δύο αντικατοπτρίζονται στο πρόσωπο της γυναίκας μου. Δόξα τον Θεό έχω κάνει μία ευτυχισμένη οικογένεια έχω κάνει και τα λάθη μου και τα πάθη μου. Το πάθος μου είναι το σπίτι μου τα παιδιά μου η οικογένειά μου. Τα λάθη μου είναι ότι απορροφημένος από την δουλειά και προσπαθώντας να κάνω όλα τα πράγματα μαζί δεν έδωσα τον χρόνο που πρέπει και αντιμετωπίζω κάποια προβλήματα αυτή την στιγμή με το σπίτι μου αλλά προσπαθώ να τα διορθώσω.

Είναι δύσκολο να κρατάς οικογένεια με αυτή την δουλειά;
Θεωρώ ότι είμαι από τους ελάχιστους. Έχω δεκαοκτώ χρόνια σχέση με την γυναίκα μου. Κάποια στιγμή πρόσφατα όπου είχα κάποια προβλήματα με το μυαλό μου συμβουλεύτηκα έναν ειδικό
Όπως;
Ψυχολόγο
Έπεσες σε κατάθλιψη;
Το αντιμετωπίζει η σύζυγός μου εδώ και πέντε χρόνια, ο γιατρός ο οποίος εγώ πήγα γιατί έπρεπε να κάνω κάτι
Αντιμετωπίζει η σύζυγός σου κατάθλιψη;
Και κρίσεις πανικού, είχαμε κάποια προβλήματα σοβαρά με αυτό το θέμα. Πρόσφατα πήγα σε έναν γιατρό να κάνω κάποιες εξετάσεις γιατί είχα κάποια θέματα, μου είπε ότι η πρώτη καταστροφή που υπάρχει είναι η δουλειά σου. Δεν έχω ωράριο. Ένα βράδυ κοιμάμαι στη μία και το άλλο στις επτά το πρωί, δεν

καπνίζω αλλά ουσιαστικά είμαι παθητικός καπνιστής μέσα από την δουλειά μου μαζί με όλα αυτά μου είπε στο τέλος ότι ίσως να περνάω μια μορφή κατάθλιψης χωρίς να το καταλαβαίνω γιατί την περνάει η γυναίκα μου και επειδή ενδιαφέρομαι επηρεάζομαι κι εγώ.

Πιστεύεις ότι νικιέται η κατάθλιψη;
Ζεις μ’ αυτό
Απλά το διορθώνεις;
Προσαρμόζεσαι
Αν είχες ένα μαγικό ραβδί τι θα άλλαζες;
Τίποτα. Από αυτά που έχω κάνει θα ήθελα να είχα το μυαλό που έχω τώρα, λίγες μέρες πριν το “Άγγελε μου”.
To “Άγγελε μου” έχει γραφτεί για μια πολλή συγκεκριμένη περίπτωση το γνωρίζει ο κόσμος
Το γνωρίζει λίγο λανθασμένα
Ίσως, θέλεις να το πούμε πιο σωστά;
Το “Άγγελε μου” και αρκετά τραγούδια που είχα γράψει εκείνη την εποχή γράφτηκε γιατί είχε σκοτωθεί ένας φίλος μου, σε μια πολύ τρυφερή ηλικία και περίοδο της ζωής μου. Είχα ένα καφέ τότε, δεν ήμουν καλά, πήγα στην κηδεία του που δεν πηγαίνω σε κηδείες, το προχώρησα πάρα πολύ και ψυχολογικά καταρρακώθηκα και ξεκίνησα να γράφω, ένα κομμάτι από αυτά που έγραψα ήταν το “Άγγελε μου”. Βγήκα να το πω σε μία συναυλία με τρεις χιλιάδες κόσμο μου είχαν ζητήσει να τραγουδήσω κάποιο φίλοι γιατί ήξεραν πως με πιάνει τρακ μπροστά στον κόσμο και έτσι ξεκίνησα και τραγουδούσα. Ήμουν δεκαεπτά δεκαοκτώ χρονών.

Πόσο καρμικό είναι να σκοτώνεται ένας φίλος σου και να αρχίζει η δική σου καριέρα;
Θεωρώ ότι ένας καλλιτέχνης είναι πετυχημένος αν μπορεί τα βιώματα του να τα κάνει πράξη μέσα από την φωνή του και από τα τραγούδια του. Εγώ, εκτός από μία περίοδο της ζωής μου, ότι καλό έχω γράψει και γράφω είναι βιωματικό. Είτε ένας έρωτας, είτε μια αγάπη, είτε ένας θάνατος. Όσες φορές με συμβούλεψαν να κάνω κάτι διαφορετικό και έχω γράψει μόνο για να γράψω, δεν ήταν αυτό που ήθελα να περάσω στον κόσμο.


Τι είναι αυτό που σε έχει στιγματίσει πιο πολύ; Σαν Πάνο όχι σαν Ψάλτη
Έχω παλέψει στην ζωή μου να κάνω πράγματα αλλά έπεσα σε λάθος εποχή με την κρίση και με προσωπικά προβλήματα που με κράτησαν λίγο στην αφάνεια.
Το σίγουρο είναι ότι είμαι εδώ, είμαι ο Πάνος ο Ψάλτης είμαι ένας άνθρωπος που έκανα ένα από τα μεγαλύτερα τραγούδια στην Ελλάδα το “Άγγελε μου” που ακόμα και σήμερα ακούγεται.
Έντονα
Και πιστεύω πως με αυτά που διαθέτω και τους ανθρώπους που έχω θα κάνω μια δεύτερη πολύ δυνατή καριέρα. Σε μια εποχή πλέον που καταλαβαίνω τι πρέπει να κάνω.
Πιστεύεις στον Θεό;
Πάρα πολύ

Σε βοήθησε στο να κάνεις πράγματα ή πέρασες δύσκολα και πίστεψες στο Θεό ότι μπορείς να το σώσεις;
Όχι δεν νομίζω ότι το έχω πάθει αυτό σε μία πάροδο της ζωής μου. Δεν πηγαίνω σε εκκλησίες αλλά όταν θα δω μια εικόνα θα κάνω μια προσευχή από μέσα μου και πιστεύω ότι με ακούει. Πιστεύω ότι τον Θεό τον έχουμε μέσα μας και δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε υποχρεωτικά στην εκκλησία. Όταν πιστεύεις πιστεύεις.

Πέρασες κάποιο θέμα με την υγεία σου. Θέλεις να το μοιραστείς;
Σε μία περίοδο όπου έκανα πολλά εξτρά με την μπάντα μου. Σε μία ίωση που είχα πήρα αντιβίωση και ένοιωσα κατά την διάρκεια ενός live, ένα δυνατό πόνο και συνειδητοποίησα ότι είχα πρόβλημα με τον λαιμό μου. Παρόλα αυτά συνέχισα να τραγουδάω για τέσσερις ώρες.
Φοβήθηκες;
Δεν φοβάμαι γενικώς στην ζωή μου. Είπα ότι πρέπει να γίνει και θα γίνει. Με αφωνία και μεγάλη προσπάθεια απέφυγα μια επέμβαση.
Έκανα πράξη κάποια πράγματα που είχα μάθει στο παρελθόν από τον Τζούλη
Μασίνο που είμασταν μαζί στο Fame Story και φτιάχνοντας μια δική μου τεχνική στο πως θα τραγουδάω, έχω κάνει τον εαυτό μου πολύ καλύτερο.
Πιο πολύ πιστεύεις στο εαυτό σου η στην ομάδα;
Στον εαυτό μου σε συνδυασμό με την ομάδα. Άμα δεν πιστεύω εγώ στο εαυτό μου η ομάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα για μένα

Τι θα ήταν αυτό που θα σε άλλαζε στο να μ ην πιστεύεις στο εαυτό σου; Υπάρχει κάτι;
Μπορεί να ακουστεί πολύ εγωιστικό αυτό που θα πω, αλλά όχι δεν υπάρχει κάτι. Πιστεύω πάρα πολύ στον εαυτό μου. Πιστεύω ότι μπορώ να αντέξω τα πάντα, είτε έχω ένα ευρώ στην τσέπη μου είτε έχω ένα εκατομμύριο.
Μπορώ να κάνω τα πάντα. Αν πάρω απόφαση να κάνω κάτι με τα καλά του τα άσχημα
Αγαπάς το χρήμα;
Πες μου έναν άνθρωπο να μην το αγαπάει δυστυχώς έτσι όπως έχει γίνει η ζωή
Για να ζεις απλά για να περνάς καλά

Δεν είμαι φιλοχρήματος θέλω να έχω τακτοποιημένες τις υποχρεώσεις μου, και να έχω πάντα χρήματα στην τσέπη μου να κυκλοφορώ και να μπορώ να κεράσω τους φίλους μου. Δεν πηγαίνω στο καζίνο, δεν ρισκάρω, δεν πίνω, δεν καπνίσω.
Είσαι ένας άνθρωπος που δεν έχει δοκιμάσει ναρκωτικά, ουσίες;
Δεν έχω καπνίσει ούτε τσιγάρο. Για να κάνω το χατίρι της γυναίκας μου δοκίμασα πριν ένα μήνα ναργιλέ. Δεν πίνω αλκοόλ θα πιώ ένα δύο ποτά αν με κεράσουν σε ένα τραπέζι

Και μια ευχή στον κόσμο που σ’ αγαπάει;
Να έχει υγεία και να έχει στο μυαλό του ότι όσο και να προσπαθούν οι γύρω, το λαϊκό τραγούδι δεν θα πεθάνει
Το πιστεύεις αυτό;
Ναι πιστεύω ότι είναι κύκλος και γυρίζει
Πιστεύεις ότι γυρνάμε πάλι σ’ αυτό το παλιό

Η κρίση φέρνει αναγκαστικά κάποιες δραστικές αποφάσεις από ανθρώπους που θέλουν να κάνουν δουλειά
Είμαι σε ένα μαγαζί που αυτή την στιγμή έχει το μπουκάλι για έξι άτομα σε λογική τιμή. Δεν το κάνουν για να βγάλουν τα υπερβολικά λεφτά. Το κάνουν για να βγει ο κόσμος να διασκεδάσει και να μην πονάει μετά.
Δεύτερον δεν ξέρω πόσο θα αντέξει η μουσική βιομηχανία αυτό που δεν ακούς μπουζούκι στο ραδιόφωνο, που είναι το λαϊκό όργανο.


Η συνέντευξη έγινε στο Τεν Τεν Πέτρου Ράλλη στο μαγαζί που δουλεύει ο Πάνος και τους ευχαριστούμε για την φιλοξενία.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!