Γιώτα Γρίβα: ”Ένιωσα την μοναξιά, τον πόλεμο, τον ρατσισμό. Κατάφερα να σταθώ γιατί έγινα πιο δυνατή”


Είναι μια γυναίκα με τσαγανό. Μια γυναίκα που πάλεψε και τα κατάφερε.

Μια Σαρακατσάνα που χωρίς να κατάγεται από κάποιο μέρος της Ελλάδος ξέρει να τραγουδάει τον πόνο και την ξενιτιά με την δημοτική μουσική.

Η Γιώτα Γρίβα μιλάει πρώτη φορά για όλα όσα δεν ξέρετε. Για τα παιδικά της χρόνια, την καταγωγή της, την καριέρα της αλλά και το όνειρο της να γίνει μάνα.
Μια δημοτική τραγουδίστρια που σίγουρα αφήνει το στίγμα της στην Ελληνική μουσική.

Απολαύστε την.


Θες να μου πεις λίγο την ιστορία σου; Πως έρχεσαι στην Ελλάδα;

Είμαι γεννημένη στην Βουλγαρία, οι γονείς μου είναι Έλληνες, Σαρακατσάνοι, μεγάλωσα εκεί, και σπούδασα μουσική. Κάποια στιγμή στο αντάμωμα των Σαρακατσανέων στην Βουλγαρία τραγούδησα κάποια Σαρακατσάνικα τραγούδια κάνοντας τους πολύ εντύπωση και με αυτό τον τρόπο ξεκίνησαν οι προτάσεις για δουλειά στην Ελλάδα.

Και ξεκινάει κάπως έτσι η πορεία σου στο Ελλάδα; Ξέρω ότι είχες όνειρο άλλο ισχύει;

Κάπως έτσι λοιπόν ξεκινάει τα ταξίδι μου γιατί αρχικά δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου. Ήθελα να γίνω καθηγήτρια μουσικής αλλά τα σχέδια της ζωής αλλάζουν. Ό στόχος μου ήταν και όνειρο μπορείς να το πείς. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούσα να πιστέψω πως θα γίνω τραγουδίστρια.

Και έρχεσαι μόνιμα στην Ελλάδα;

Το 2003 Με πρόταση από τον Πέτρο Λούκα και από τον Αντώνη τον Κυρίτση ήρθα εκείνο τον χειμώνα στο μαγαζί τους. Δούλεψα την πρώτη σαιζόν Χειμώνα και στην πορεία ακολούθησαν κι άλλες προτάσεις. Δουλεύω κάθε Χειμώνα σε μαγαζί μένοντας πια μόνιμα στην Αθήνα.

Πως πήρες την απόφαση μόνη σου να πεις φεύγω και πάω να ζήσω στην Ελλάδα; Ένιωσες λίγο σαν μετανάστρια;

Ήταν πολύ μεγάλη απόφαση για μένα. Ένιωσα ναι ειδικά στην αρχή και φυσικά βίωσα το ρατσισμό σε όλο του το μεγαλείο. Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει για τους Σαρακατσανέους, δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ομογένεια στην Βουλγαρία με αποτέλεσμα να βιώνουμε τον ρατσισμό.

Εσύ νιώθεις Ελληνίδα;
Ναι εκατό τοις εκατό.

Πιστεύω πως κάποιος που δεν έχει βιώματα δεν θα μπορούσε να τραγουδήσει Δημοτικά.
Και εγώ το πιστεύω. Το δημοτικό τραγούδι είναι βίωμα. Παρόλο που δεν είμαι από μουσική οικογένεια, μεγάλωσα με το παραδοσιακό τραγούδι στις φλέβες μου. Μου έγινε βίωμα.


Εσύ πως το βίωσες όλο αυτό; Σκέφτηκες να πεις τα παρατάω;

Πολλές φορές ήρθα σε δίλημμα. Ήρθα είκοσι τριών χρονών στην Αθήνα και δεν είχα κανένα δικό μου εδώ. Ήξερα πέντε μουσικούς πέντε συναδέλφους και το πάλεψα μόνη μου. Ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα αλλά τα κατάφερα και είμαι περήφανη για αυτό.

Οικονομικά δυσκολεύτηκες;
Δυσκολεύτηκα πολύ. Μια κοπέλα πρωτοεμφανιζόμενη με πολύ μικρά μεροκάματα οπότε έπρεπε να συντηρήσω ένα σπίτι μόνη μου, τον εαυτό μου και όλα τα υπόλοιπα. Ένιωσα την Μοναξιά σε όλο της το μεγαλείο και δεν σου κρύβω και ένα πόλεμο τον είχα γιατί όπως καταλαβαίνεις κάποια μεροκάματα κόβονται.

Ισχύει το ότι πήρες μεροκάματα το ότι μπήκες ενεργά και δυναμικά στο χώρο αυτόν;

Εγώ θεωρώ ότι για όλους υπάρχει χώρος. Ο καθένας έχει τον δρόμο του. Εγώ δεν μπορώ να πάω σε όλες τις εκδηλώσεις της Ελλάδος.

Παρόλα αυτά σε ζητάνε όμως. Αυτό δείχνει ότι είσαι καλή
Ναι πάρα πολύ. Ανταγωνισμός υπάρχει παντού σε όλες τις δουλειές. Ο καθένας χτίζει, δουλεύει και ανάλογα αυτό του αποδίδει
Όλο αυτό σε έκανε πιο δυνατή;
Όλος αυτός ο αγώνας εμένα μ’ έκανε δυνατή. Με έκανε μαχήτρια.

Είσαι γενικά μαχήτρια στην ζωή;
Είμαι. Το ότι κατάφερα και στάθηκα μόνη μου σε μια Αθήνα, κατάφερα έκανα οικογένεια και παιδιά και συνεχίζω και υπάρχω σ’ αυτή τη δουλειά για μένα είναι υπέρ αρκετό.

Το ότι συνεχίζεις και υπάρχεις σ’ αυτή τη δουλειά δείχνει ότι έχεις μια σταθερή πορεία, θεωρώ πως είσαι από αυτές που δεν έχουν κενό στην ατζέντα τους. Πως νιώθεις;

Όντως δεν έχω κενό στο ημερολόγιο μου και είμαι πολύ περήφανη και χαρούμενη για αυτό.
Νιώθω πολύ ικανοποιημένη για την πορεία μου μέχρι τώρα. Μπορεί να μην έχω κάνει τρελά σουξέ, αλλά έχω σταθερά ανοδική πορεία. Και αύριο να σταματήσω την δουλειά θα ήμουν πάρα πολύ ικανοποιημένη από τον εαυτό μου πραγματικά.


Θα σταματούσες για κάποιο λόγο;

Όχι. Αν κάτι δεν με αναγκάσει δεν θα σταματήσω. Αγαπώ την δουλειά μου και πιστεύω πως έχω πολλά ακόμα να δώσω.

Έχεις βγάλει λεφτά από αυτή τη δουλειά;

Έχω βγάλει ναι. Το πολλά είναι σχετικό. Έχω βγάλει όμως αρκετά λεφτά. Δεν ζητάω μόνο χρήματα στην ζωή μου. Προσπαθώ να είμαι ταπεινή. Είμαι καλά με αυτά που έχω.
Θεωρώ ότι ο άνθρωπος δεν θέλει πάρα πολλά για να είναι καλά και για να είναι ευτυχισμένος.
Τραγούδι καινούργιο ετοιμάζεις;
Έχουμε πολλά και σύντομα θα τα δείτε. Κάποια τραγούδια θα βγουν γιατί γέννησα πρόσφατα και δεν έχω ετοιμάσει ολόκληρο δίσκο.

Η μητρότητα πως μπήκε στην ζωή σου σκέφτηκες ότι είναι κάτι που θα μπορούσε να σου αλλάξει την ζωή στη δουλειά;
Για μένα ήταν το νόημα της ζωής μου να γίνω μάνα. Είχα πάντα άγχος αν θα τα καταφέρω να τα συνδυάσω αλλά Δόξα τον θεό βρέθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος και μου χάρισε τα αγόρια μου και την όμορφη οικογένεια μου.
Αν στο ζητούσαν τα παιδιά σου θα σταμάταγες το τραγούδι;
Δεν το συζητώ δεν μπαίνω καν στο δίλλημα αυτό δεν υπάρχει σύγκρισης με τα παιδιά

Πως αισθάνεσαι που φέτος το καλοκαίρι δεν έχεις κενή ημερομηνία;

Αυτό γίνεται εδώ και χρόνια δεν είναι μόνο φέτος το καλοκαίρι. Το έχω συνηθίσει. Είναι πολύ δύσκολο βέβαια το πρόγραμμα πολύ δύσκολο το ξενύχτι αλλά έχουμε δουλειά και αυτό είναι το πιο σημαντικό στις μέρες μας.
Τι θα ήθελες από τις συνεργασίες σου;
Να έχω ωραίες συνεργασίες όπως όλα αυτά τα χρόνια που έχω. Να αφήσω και εγώ πίσω μου κάποια διαχρονικά τραγούδια με την δική μου ταυτότητα.
Αν είχε ένα μαγικό ραβδί τι θα άλλαζες;
Έχω μάθει πως η αρχόντισσα Φιλιώ Πυργάκη έχει πει για σένα πως είσαι η άξια ανάδοχος της στην δημοτική μουσική. Πως αισθάνεσαι για αυτό;
Είναι μεγάλη μου τιμή καταρχήν για αυτή την γυναίκα αλλά και μεγάλη μου ευθύνη όπως καταλαβαίνεις. Νιώθω συγκίνηση και μαγεία.


Στην ζωή μου τίποτα

Τι φοβάσαι περισσότερο;

Τις αρρώστιες, φοβάμαι μην χάσω δικούς μου ανθρώπους αυτό με φοβίζει πάρα πολύ.

Τον χρόνο; Ως γυναίκα μεγαλώνεις θα τόλμαγες επεμβάσεις θα έκανες πράγματα;
Είσαι υπέρ αυτού στο να μπορεί μια γυναίκα… ;

Δεν είμαι υπέρ της υπερβολής. Αλλά θα τολμούσα να κάνω. Κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει αρκεί να αισθάνεται καλύτερα.

Μετά το καλοκαίρι έχεις σχέδια; Χειμώνα θα είσαι κάπου, έχεις κλείσει δουλειά;
Είμαι σε διάφορες συζητήσεις. Πιστεύω πάλι ότι θα έχουμε μια εκπληκτική σεζόν και όλα θα πάνε καλά.

Συνέντευξη Στην Άννα Τσιάλτα
Φωτογράφηση Γιάννης Γκογκόπουλος



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!