Χαμάμ Γυναικών: Έξι Συγκλονιστικές Ερμηνευτικά Γυναίκες, στους διαβρωμένους τοίχους της ”Αμαρτίας” ενός Χαμάμ


Το «Χαμάμ Γυναικών» της Βρετανίδας Nell Dunn οπτικοποιείται στην σκηνή από την ταλαντούχα Βάσια Παναγοπούλου, μαζί με έξι λαμπερές και πολύ ταλαντούχες πρωταγωνίστριες, που πραγματικά δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Το θέατρο Ακάδημος μετατρέπεται σε ένα συγκλονιστικό Χαμάμ, που όλοι θα θέλαμε να έχουμε,
με έξι γυναίκες που είναι σίγουρο πως θα σας θυμίσουν κάποιες στιγμές τους εαυτούς σας.

Ένα έργο που από πολλούς θεωρείτε ύμνος της γυναικείας φιλίας. Είναι ένα έργο δύσκολο θα έλεγα τουλάχιστον από αυτό που είδα ρεαλιστικό, ευαίσθητο και πολύ ψαγμένο.
Το «Χαμάμ Γυναικών» αποτελεί ύμνο στη δύναμη της γυναικείας φιλίας και αλληλεγγύης. Είναι έργο δύσκολο, σκληρό, ρεαλιστικό με ψήγματα ανθρωπιάς, ευαισθησίας, τρυφερότητας και χιούμορ που βουτάει στα άδυτα της γυναικείας ψυχής.

Θέλω να τονίσω ότι το έργο είχε πολλές πινελιές χιούμορ, όπου εκεί που σε καθήλωνε ξαφνικά γινόταν η ανατροπή.


Οι γυναίκες ηρωίδες ήταν ασφαλείς εκεί μέσα στο δικό τους χαμάμ γυναικών. Η σκληρή πραγματικότητα γινόταν ένα με όλους εμάς από κάτω, που μεταξύ μας βιώναμε κάποια συναισθήματα που τα έχουμε ζήσει.
Η διαφορά μέσα και έξω από το Χαμάμ, η ίδια, που νιώθουμε όλοι όταν είμαστε κάπου ασφαλής. Ένα καταφύγιο που θέλουμε όλοι μας, ένα μέρος να μιλάμε μόνοι μας
Οι άνδρες απουσιάζουν, αλλά είναι πανταχού παρόντες σε κάθε εξομολόγηση.

Έξω απ΄το χαμάμ παραμονεύει ένας κόσμος δύσκολος. Με όλα αυτά που δεν θέλουμε
Βία, καταπίεση και όλο αυτό της δέσμευσης.
Μέσα στο χαμάμ επικρατεί η γυναικεία ιδιοσυγκρασία, που προσπαθεί ν’ απελευθερωθεί και ν’ αγαπηθεί.

Καθαρά γυναικείες εξομολογήσεις λυτρωτικές και συνάμα ίδιες με αυτές που όλοι εμείς παρακολουθώντας σαν θεατές είναι σίγουρο πως μας αγγίζουν γιατί τις έχουμε βιώσει…κάπου… κάποτε

Μία όχι και τόσο καλή τουρκική λουτρική εγκατάσταση σε συνοικία του Λονδίνου, είναι ο τόπος χαλάρωσης, ξεκούρασης και συνάντησης για έξι μοναχικές γυναίκες διαφορετικών ηλικιών, κοινωνικού, οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου.

Πίσω από τις σιδερένιες πόρτες και τους γεμάτους υγρασία τοίχους, η κάθε μία λύνει την σιωπή της και τις αγωνίες της. Τα όνειρα που δεν έκανε, την απογοήτευση, τις σκέψεις, τα βάσανα, τον πόνο και ότι άλλο συνεπάγεται σε μια σκληρή πραγματικότητα που βιώνει κάποιος αλλά δεν μιλάει.

Έξι Γυναίκες …
Πρωταγωνίστριες ..
Απολαυστικές ερμηνευτικά συγκλονιστικές με όρεξη, κέφι, βλέμμα που σκοτώνει ακόμα κι αν κάθεσαι στις πίσω θέσεις κάνουν ένα τρενάκι ακροβατικών μεταξύ γέλιου, κωμικού και τραγικού ταυτόχρονα ρόλου, που πραγματικά είναι καταπληκτικό. Μια υπέροχη ομάδα.

Εξαιρετικό το σκηνικό της Μαρίας Φιλίππου, που είναι πιστό αντίγραφο βικτωριανού χαμάμ με τους ξεθωριασμένους τοίχους του, τα χάλια πατώματα,τους διαβρωμένους τοίχους από νερό και…
Πολλές Αμαρτίες !!!


Η υπέροχη σκηνοθετική ματιά της ταλαντούχας Βάσιας Παναγοπούλου (την αγαπώ για όλα αυτά που κάνει) αποπνέει αγάπη, γλυκύτητα, φροντίδα και σεβασμό στη γυναίκα, ξεγυμνώνοντας μόνο την ψυχή της από αυτούς, τους χαλασμένους ήχους της βαρετής καθημερινότητα.

Φτιάχνει έξι γυναίκες διαφορετικές με μόνο κοινό την μοναξιά τους αλλά και το μεγαλείο της ψυχής τους να αλλάξουν και να ζητήσουν μια καλύτερη ζωή.
Εξαιρετικοί οι φωτισμοί όπου έχει επιμεληθεί η Βάσια Παναγοπούλου και η μουσική του Σταμάτη Γιατράκου.
Τα κοστούμια έχει επιμεληθεί η Μίκα Λεοντίδη. Ρούχα με μόδα Αγγλίας αλλά και μαγιό καταπληκτικά που δείχνουν όμορφες καμπύλες.

Όσο αφορά τις έξι πρωταγωνίστριες του θιάσου, φαίνεται να απολαμβάνουν τις ευεργετικές ιδιότητες ενός χαλαρωτικού, καυτού χαμάμ. Ερμηνευτικά μεστές, απολαυστικές, ανθρώπινες, συναισθηματικές με όρεξη, κέφι και σπινθηροβόλο βλέμμα, έχουν δέσει σαν ομάδα και ακροβατούν επιδέξια μεταξύ του κωμικοτραγικού, παραθέτοντας έξι γλυκές αλλά συνάμα και πικρές ιστορίες που συμπληρώνουν ένα πάζλ Ανθρώπινων καταστάσεων.


Η απολαυστική Γιάννα Σταυράκη, η μεγάλη κυρία που είναι καταπιεστική αλλά ταυτόχρονα τόσο μόνη.
Η δυναμική και μοναδική Βίλμα Τσακίρη, η οποιά κρατάει τον ρόλο στα χέρια της, καλύτερα από ποτέ. Δυναμική και με καυστικό χιούμορ όπως μόνο αυτή γνωρίζει.


Η θεά Ελευθερία Ρήγου σε ένα ρόλο γραμμένο πάνω της. Παρορμητική γεμάτη πόνο και συναίσθημα ξεγυμνώνει όλα αυτά που έχουμε όλες μας, αλλά δεν τολμάμε να τα πούμε.


Συγκρατημένη και αυστηρή η Φιλίτσα Καλογεράκου με το γνωστό της ύφος, πάντα γνήσια στον ρόλο της μας δείχνει πως ναι, μπορεί να είναι σκληρή, αλλά ξέρει μόνο να το φυλάει καλά.

Η καταπληκτική Τέτα Καμπουρέλη που το έχω ξαναπεί ότι στο σανίδι είναι άλλη. Από πέρυσι που την είδα είναι ακόμα καλύτερη ακόμα πιο ανανεωμένη ακόμα πιο καλή στο σανίδι που τελικά δικαιώθηκε και της άξιζε η προσπάθεια.


Για το τέλος αφήνω την μικρή Αυγή που δεν είναι άλλη από την Μυριέλλα Κουρεντή που πραγματικά είναι συγκλονιστική σε ένα ρόλο κομένο γάντι πάνω της.

Ένα θα σας πώ …. Δείτε το Είναι Αληθινό … Είναι αυτό που είμαστε …

Ταυτότητα παράστασης:
Σκηνοθεσία: Βάσια Παναγοπούλου
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
Κοστούμια: Μίκα Λεοντίδη
Μουσική επιμέλεια: Σταμάτης Γιατράκος
Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννης Παντελίδης
Παραγωγή: Θεατροκίνημα-Βασίλης Γκουρούσης
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή: 21:15
Σάββατο: 21:15
Κυριακή: 18:30
Διάρκεια της παράστασης: 120 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 18€, 15€, 12€
Προπώληση εισιτηρίων: www.ticket365.gr/parastaseis/15044-χαμάμ-γυναικών
Θέατρο «Ακάδημος».
Ιπποκράτους 17 & Ακαδημίας



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!