Ακριτίδης Χάρης: ”Ο Ακριτίδης δεν αγάπησε ποτέ τον Χάρη. Όταν περνάς την κατάθλιψη τότε, αγαπάς τον εαυτό σου”


Τον ξέρω πολλά χρόνια. Είναι αληθινός και μιλάει πάντα ανοιχτά.
Μια εξομολόγηση που θα συζητηθεί από τον Χάρη Ακριτίδη που μπορεί να μην αγαπάει τον Χάρη και η κατάθλιψη να του χτύπησε την πόρτα, αλλά είναι εδώ και ανοίγει την καρδιά του μιλώντας με ψυχή !!


Χάρης Ακριτίδης πολλά χρόνια αυτή η κολόνια. Με δυνατό σχήμα και με γυναίκες στο πλευρό σου σε συναντάμε στο Bodega.

Κατ’ αρχήν θέλω να σ’ ευχαριστήσω για την μεγάλη τιμή να μου κάνεις συνέντευξη και δεύτερη μεγάλη τιμή που ήρθες στο δεύτερο σπίτι μου. Ξέρεις πως όλα αυτά τα χρόνια στα μαγαζιά που δουλεύω δένομαι πολύ.
Επέμενε ο Μιχάλης ο Αραμπατζάκης ο οποίος είναι φίλος από παλιά να κάνω ένα live για μια βραδιά. Έγινε τελείως κατά τύχη. Άλλωστε ξέρεις ότι εγώ δουλεύω δώδεκα μήνες. (γέλια)

Μια καρμική συνεργασία;

Ναι καρμικό. Το μαγαζί ήταν τελείως διαφορετικό απ’ ότι το βλέπουμε τώρα, που είναι μπουζούκια. Είπαμε να το συνεχίσουμε για μία ακόμα εβδομάδα και η μία εβδομάδα έγινε δεκατρείς μήνες. Μαζί μου και η χρόνια φίλη μου Ελένη Καρουσάκη και η Σαμπρίνα. Χαίρομαι που μπορώ να πώ πως στο μαγαζί μας γίνετε το αδιαχώρητο.

Αυτό που ο κόσμος σε αγαπάει τόσο πολύ που το αποδίδεις; Στο ότι είσαι αληθινός, είσαι ένας άνθρωπος έξω καρδία ότι είσαι παντού;

Τι νομίζω εγώ. Είμαι πάρα πολύ απλός σαν άνθρωπος. Είμαι μηχανικός αυτοκινήτων δεν είμαι τραγουδιστής.

Όπως λέω πάντα γεννήθηκα μηχανικός αυτοκινήτων και προσπαθώ να γίνω τραγουδιστής και δεν το λέω ως ταπεινός και κακομοίρης για να με αγαπήσει ο κόσμος.
Ξεκίνησα αλλιώς και νιώθω αλλιώς προσεγγίζω τον κόσμο. Είμαι ένας απλός λαϊκός άνθρωπος που είμαι δίπλα τους είμαι ένας από εσάς (και εγώ είμαι κοντός χοντρός και άσχημος σαν κι εσάς) απλά εγώ τραγουδάω. Ναι και είμαι τόσο αληθινός

Προχθές στην πρεμιέρα φοράω το κοστούμι μου και είμαι κούκλος. Έχει φροντίσει ο επιχειρηματίας μια πολύ ωραία έξοδο στην πίστα με βεγγαλικά και την ώρα που πάω να βγω κόβεται το φερμουάρ, η εισαγωγή παίζει , δεν προλαβαίνω να αλλάξω και βγάζω το πουκάμισο έξω από το παντελόνι.
Βγαίνω στην πίστα, το μαγαζί γεμάτο από κάτω και είπα στον κόσμο τι έπαθα. Ο κόσμος από κάτω γέλαγε.

Άρα θέλεις να μου πεις ότι ο κόσμος σ’ αγαπάει πιο πολύ για την αλήθεια σου και μετά για την φωνή σου;
Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος έτσι κι εγώ, είμαστε ένα πακέτο. Ο χαρακτήρας, η φωνή, όλα συνδράμουν, ενώνουν και κάνουν την ολότητα που λέγεται Ακριτίδης, η οποιοσδήποτε άλλος.
Από εκεί και έπειτα αν εγώ σαν μάνατζερ σου φορέσω το κοστούμι κάποιου φτασμένου σήμερα καλλιτέχνη, δεν θα ταιριάζει επάνω σου.
Το “κοστούμι” του καθενός είναι μοναδικό. Αν φορέσεις άλλου “κοστούμι” είσαι άλλος.

Είσαι ένας άνθρωπος ο οποίος κάνεις τα περισσότερα νυχτοκάματα.

Γιατί δεν “παίζεις” γενικότερα.
Είναι ο μεγάλος μου καημός. Τώρα χτύπησες φλέβα. Άκου. Κατ’ αρχήν θεωρώ ότι υπάρχουν τριών ειδών καλλιτέχνες.
Υπάρχει ο καλλιτέχνης που ο πελάτης τον πληρώνει για να τον ακούσει στο μαγαζί, υπάρχει ο τραγουδιστής που τον πληρώνει -εντός εισαγωγικών- να τον δει στην τηλεόραση και μπορεί να μην κάνει κανένα μεροκάματο.
Υπάρχουν καλλιτέχνες που πουλάνε στην τηλεόραση αλλά δεν δουλεύουν ποτέ σε μαγαζιά. Και υπάρχουν και οι πιο καταξιωμένοι που έχουν και τα δύο που έχουν και τηλεόραση και μαγαζί. Έτσι θεωρώ εγώ. Έτσι τους έχω χωρίσει.
Δυστυχώς εγώ και γενικά για τον λαϊκό τραγουδιστή είναι πιο δύσκολο.
Εσύ θα μου πεις γιατί είσαι από αυτούς που ενώ ο κόσμος σ’ αγαπάει, οι επιχειρηματίες αγαπάνε, γιατί για να σε θέλουν οι επιχειρηματίες πάει να πει ότι τους φέρνεις λεφτά.
Θα σου πω μια μεγάλη αλήθεια και λίγο εγωιστική. Αν άντεχε το σώμα μου θα μπορούσα να δουλεύω 365 μέρες τον χρόνο εκτός από την Μεγάλη Παρασκευή

Αυτό που είπες εγωιστικό, δεν σ’ αρέσει να γίνεις λίγο εγωιστής μήπως θα έπρεπε τελικά;
Όχι δεν είναι στο dna μου.
Και ένα ακόμα εγωιστικό. Έχω πει την εξής κουβέντα “ αν μάθετε ότι εγώ έμεινα από δουλειά και δεν έμεινα για λόγους υγείας, σημαίνει ότι αυτή η δουλειά τελείωσε” είναι πολύ εγωιστικό αυτό.
Είναι εγωιστικό αλλά δεν έχεις άδικο γιατί αν φύγει το λαϊκό τραγούδι
Είμαι πολύ εργασιομανής. Έρχομαι στα μαγαζιά από νωρίς το απόγευμα κάθομαι είκοσι ώρες μέσα στο μαγαζί.

Δεν σου έχει στοιχίσει αυτό;
Με το αφεντικό πλάτη πλάτη βιδώνω βίδες βάζω air contition σπάω πέτρες, είμαι κομμάτι του μαγαζιού δεν έχω αφεντικό

Το αφεντικό το ‘χω πάντα ψηλά. Δεν ντρέπομαι να πω πως έχω βγει στον δρόμο βραδιές που δεν ήταν καλές και σταμάτησα αυτοκίνητο “έλα αδερφέ να σωθούμε”.
Δεν μπορώ εγώ να τους στερήσω το μεροκάματο. Έχασα τον πατέρα μου, το βραδύ τραγούδησα και το πρωί πήγα και τον έθαψα
Άρα σου έχει στοιχίσει όλο αυτό.

Αν λέω και πάλι. Αν εγώ δεν έρθω στην δουλειά πάρτε στο νοσοκομείο. Δεν υπάρχει περίπτωση έχω βγει στην πίστα χωρίς να βλέπω.
Απαλά για να βγεις, για να μην χάσουν άνθρωποι και το μεροκάματο; Το έχεις πληρώσει δηλαδή αυτό.
Το έχω πληρώσει με αίμα και έχω τρέλα ,με τον Ακριτίδη. Ο Χάρης θέλει να περάσει καλά , να κοιμηθεί, αλλά δεν μπορεί να λείπει αν δεν πάει να τραγουδήσει , θα μείνουν τόσες οικογένειες νηστικές.
Ηγούμαι και δόξα τον Θεό ηγούμαι δεκαπέντε χρόνια τώρα, σ’ αυτά τα πιο μικρά καραβάκια. Είναι μεγάλη ευθύνη.
Πως το έχεις πληρώσει αυτό θέλεις να μου πεις;
Το έχω πληρώσει με πάρα πολλές στιγμές που έχω χάσει, το έχω πληρώσει με την ψυχή μου, με ανθρώπους που έφυγαν και δεν ήμουν δίπλα τους, με την οικογένεια μου που επίσης δεν μπόρεσα να είμαι δίπλα της. Ξαφνικά είδα τα παιδιά μου μεγάλα πριν μπορέσω να τα χαρώ.

Αν ξαναζούσες θα το άλλαζες όλο αυτό;
Ήταν μεγάλο το τίμημα άλλα δεν μετανιώνω αυτό θα ξανάκανα. Απλά θα το έκανα πιο επιλεκτικά. Δόθηκα πολύ, χωρίς λόγο σε ανθρώπους που δεν το άξιζαν.
Τώρα στην ηλικία που είσαι μεγαλώνοντας που αλλάζουμε που ωριμάζουμε συνεχίζεις και είσαι ο ίδιος Χάρης η είσαι πιο κατασταλαγμένος και λίγο πιο σκληρός ή είσαι ο ίδιος που ξέρουμε ;

Είναι μεγάλη υπόθεση τελικά, χωρίς να θέλω να σε παινέψω, ο δημοσιογράφος να σε ξέρει λίγο καλυτέρα να έχετε περάσει κάποια πράγματα μαζί, όπως εσύ που είσαι φίλη μου. Έχω γίνει πιο σκληρός, πιο κακός, όχι με την έννοια της κακίας. Στο παρελθόν έχω κάνει πολλά τσάμπα μεροκάματα, έχω στηρίξει πολλές φόρες πλάτες σε επιχειρηματίες, έχω κάνει πολλές βλακείες και ξέρεις πιο είναι το θέμα;

Δεν εκτιμήθηκε ποτέ. Όσο πιο πολλά σε πληρώσει κάποιος τόσο πιο πολύ σε εκτιμάει.
Σίγουρα τώρα δεν μπορώ να πάω στο άλλο άκρο γιατί δεν μπορώ να αλλάξω.
Αν τώρα πάω στο άλλο άκρο νιώθω πως θε γελοιοποιηθώ

Έστω όμως σε κάποια πράγματα που είναι καθαρά προσωπικά σου και είναι η προσωπική σου ζωή και είναι ο προσωπικός σου χρόνος κοιτάς τον Χάρη λίγο παραπάνω;

Πολύ μεγάλη αυτή η ερώτηση. Ως αναφορά τον Χάρη, ένα μεγάλο παράπονο που έχει ο Χάρης απ’ τον Ακριτίδη, είναι ότι ο Ακριτίδης δεν αγάπησε ποτέ τον Χάρη.
Ξέρω ότι είναι πολύ κακό αυτό. Λένε ότι αν δεν αγαπήσεις το εαυτό σου δεν αγαπάς τους ξένους. Με μεγάλωσε έτσι η Μάνα μου όμως. (η Ευθυμούλα)

Δούλεψε αγόρι μου έλεγε και εμείς θα σε φροντίζουμε.
Πήγαινα Δευτέρα μικρό παιδάκι στο συνεργείο και έφευγα Πέμπτη. Δεν την ένοιαζε το νου της στην δουλειά.

Εμείς οι πόντιοι είμαστε εργασιομανείς για μας η τεμπελιά είναι αρρώστια.
Έχω παράπονο μου που ο Ακριτίδης δεν αγάπησε ποτέ τον Χάρη. Τα τελευταία χρόνια κάνει μια προσπάθεια να τον αγαπήσει.
Θέλω να σου κάνω μια ερώτηση και θέλω να την σκεφτείς πολύ πριν μου την απαντήσεις.
Πιστεύεις τελικά ότι για να αγαπήσουμε ο καθένας μας… αυτό που λες εσύ τον Χάρη, πρέπει να φάμε ένα γερό χαστούκι μια γερή σφαλιάρα στην ζωή;
Ναι πολύ σωστό και πολύ σοβαρό αυτό. Κατ’ αρχήν εγώ πριν πέντε χρόνια πίστευα ότι είμαι αιωνόβιος. Πίστευα ότι είμαι από σίδερο

Πριν από πέντε χρόνια τι έπαθες και συνειδητοποίησες ότι δεν είσαι από σίδερο;
Πέρασα πολλά αυτή την πενταετία. Με την υγεία της μάνας μου, με την υγεία του πατέρα μου που τελικά τον έχασα, διάφορα άλλα οικογενειακά προβλήματα και τέλος μια πολύ μεγάλη ζημιά που δεν το περίμενα ποτέ.
Έπαθα κατάθλιψη. Μέχρι τότε δεν πίστευα και δεν δεχόμουν να ακούω για κάτι τέτοιο. Δεν μπορούσα να καταλάβω τους ανθρώπους που έπασχαν από μελαγχολία ή πάθαιναν αν κρίσεις πανικού, μέχρι που το έζησα.

Τώρα που είμαι καλά κατάλαβα πως είναι σαν μια σκιά που όσο την ταΐζεις διογκώνεται, αν δεν δώσεις σημασία σβήνει τελείως.


Πως το ξεπέρασες όλο αυτό;
Ουσιαστικά δεν τελειώνει ποτέ σε κάθε φουρτούνα σε κάθε πρόβλημα είναι σαν να επιστέφει με την διαφορά ότι είμαι πλέον προετοιμασμένος

Ασθένεια της εποχής;
Είναι πράγματι ασθένεια της εποχής, αν και θεωρώ ότι υπήρχε πάντα αλλά απλά δεν την ξέρανε και το λέω αυτό γιατί το έχω ψάξει πολύ.
Στο παρελθόν υπήρξαν άνθρωποι που πέθαναν από κατάθλιψη και δεν το γνώριζαν.
(Όπως εγώ που έμαθα στα είκοσι επτά μου ότι είμαι δυσλεκτικός )
Είναι πολλές οι ασθένειες που παλιότερα δεν τις γνώριζαν.

Λεφτά έβγαλες από αυτή την δουλειά, το τραγούδι;
Ναι
Τα ευχαριστήθηκες, τα επένδυσες, τα ‘φαγες;
Και λεφτά έβγαλα και χαρές μεγάλες πηρέ και στεναχώριες μεγάλες και λέω πως δεν έχει σημασία αν δεν έγινα μεγάλο όνομα αλλά φτάνει που έγινα ο Ακριτίδης.

Πέρασα στην άλλη πλευρά που μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω ωραία πράγματα.
Θα μπορούσα αν αγαπούσα λίγο περισσότερο τον Χάρη να περάσω ακόμα καλυτέρα.
Εγώ φταίω που δεν πέρασα καλύτερα. Φταίει ο Ακριτίδης που μάλωνε τον Χάρη και δεν πέρασα καλύτερα.
Εξάλλου παντρεύτηκα πολύ μικρός, στα δεκαεννιά μου έκανα τον γιο μου.
Επένδυσα τα χρήματα που έβγαλα από αυτή την δουλειά.
Είσαι σαν άνθρωπος οικονομολόγος οργανωμένος;

Οι τσέπες μου έχουν τρύπες αλλά η μάνα μου, μου έμαθε ένα καλό που τώρα το χαίρεται η γυναίκα μου. Μόλις πληρωθώ τα λεφτά τα αφήνω σπίτι στην οικογένεια κι εγώ μπορεί να ξεχαστώ και να μην έχω λεφτά επάνω μου.

Οικογένεια πως κρατάς τόσα χρόνια;
Την οικογένεια δεν την κρατάω εγώ και όποιος καλλιτέχνης πει ότι την οικογένεια την κρατάει ο άντρας είναι ψεύτης. Την οικογένεια την κρατάει η γυναίκα δεν την κρατάει ο ποτέ άντρας. Την οικογένεια την έχει η γυναίκα στα χέρια της και αυτή ξέρει να την κουμαντάρει .
Δεν κράτησα ποτέ εγώ το σπίτι μου, πάντα εκείνη το κρατούσε και αν ήταν και άλλη θα με είχε διώξει γιατί έχω κάνει διάφορα πράγματα για τα οποία όμως δεν ντρέπομαι.

Αν η γυναίκα μου δεν με αγαπούσε δεν θα υπήρχε η οικογένεια μου και εγώ δεν θα ήμουν παντρεμένος.
Θέλω να μου πεις τι φταίει και δεν είσαι στα τηλεοπτικά;
Γενικά δεν είσαι άνθρωπος των ΜΜΕ.
Δεν είσαι αυτός που παρόλο δεν λέει όχι ποτέ, δεν είσαι αυτός που θα παίξει, επίσης δεν είσαι αυτός που θα παρακαλέσει , δεν είσαι αυτός που θα κανείς την ίντριγκα ή αυτός που θα δώσει ο ίδιος το θέμα;
Γενικά έχω μεγάλη τρέλα με τον Ακριτίδη μπορεί να είναι και ψώνιο.
Αισθάνομαι ότι θα τσαλακωθεί ο Ακριτίδης. Μέσα μου όμως η καρδία μου και η ψυχή μου θέλει πάρα πολύ

Δεν έχεις τσαλακωθεί όμως όποτε έχεις μιλήσει
Θέλω μέσα μου πολύ να βγω στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Το έχω ανάγκη.
Ο Ακριτικής όμως δεν αφήνει τον Χάρη να παρακαλέσει ή να κάνει ίντριγκα , παρόλο που στα τόσα χρόνια στον χώρο μου δόθηκε πολλές φορές η ευκαιρία.
πιστεύεις ότι ο Ακριτίδης το έχει κρατήσει όλο αυτό;
Κατά κάποιον τρόπο δεν πρέπει να πουλάω τηλεοπτικά όπως λέτε στην δική σας γλώσσα.
Ναι δεν έχεις αρρώστια δεν έχεις γκόμενα, δεν πουλάς αυτό είναι αλήθεια.
Από την άλλη δεν θέλω να πέσω χαμηλά να κάνω ίντριγκα ή να πληρώσω για δημοσιότητα.

Κάποια στιγμή μετάνιωσα που ήμουν τόσο αρνητικός (αρσενικός) πάνω σ’ αυτό το θέμα
Αν με ρωτούσες τότε θα μπορούσα με τον Ανδρέα τον Μικρούτσικο που είμαστε πολύ φίλοι.
Με τον Γιάννη τον Πλούταρχο είμαστε αδέρφια. Δεν το έκανα.
Ποτέ δεν είναι αργά θέλεις να το ξεκινήσεις;
Δεν ξέρω αλλά με ενδιαφέρει αυτό το θέμα. Γιατί όσο καλός και να είσαι σ’ αυτό που κάνεις, αν δεν δέσει με την τηλεόραση. (Και με την επικοινωνία σου γενικότερα).

Πες μου λοιπόν μετά από είκοσι τόσα χρόνια τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που δεν σε έφερε στο πρώτο σκαλί;
Γιατί είσαι πρωταθλητής σ’ αυτό που κάνεις είσαι μια κατηγορία μόνος σου σαν τραγουδιστής είσαι του ασημένιου μεταλλίου των Ολυμπιακών, αλλά δεν είσαι πρώτος. Που οφείλεται;
Εγώ πιστεύω ότι θα μπορούσες. Που πιστεύεις ότι οφείλεται το ότι δεν έκανες αυτό το μεγάλο μπαμ;
Σίγουρα μέσα σε όλη την πορεία μου έχω κάνει πολλά λάθη και πολλά συνειδήτα λάθη.

Όπως λέει και η μεγάλη Μαρινέλα “οι καριέρες χτίζονται με τα όχι κι όχι με τα ναι”.
Εγώ είπα πολλά ναι για να επιβιώσω, όταν έχεις να μεγαλώσεις δυο παιδιά αναγκάζεσαι να πει περισσότερα ναι τις λάθος εποχές.
Είμαι όμως ακόμα πιτσιρίκας ακόμα και έχω χρόνο για την μεγάλη επιτυχία.
Παρόλο που έχω κάνει μια αρκετά μεγάλη δισκογραφική δουλειά κοντεύω τα διακόσια τραγούδια.
Είναι άξιο απορίας πως μέσα στα διακόσια τραγούδια να μην υπάρξει ένα μεγάλο σουξέ. Είναι και οι συγκυρίες καμιά φορά
Ποτέ δεν είναι αργά όμως. Πάμε για ένα επόμενο μεγάλο σουξέ;
‘Εχω κάνει ένα πολύ ωραίο τραγούδι σε στίχους του Δημήτρη του Γιώτη αγαπημένου μου φίλου σπάνιος άνθρωπος με ήθος ο Δημήτρης.

Να περιμένουμε άλλη μια μεγάλη επιτυχία;
Η ζωή είναι δούνε και λαβείν ότι δίνεις παίρνεις

Θέλω μια ευχή από εσένα για τον κόσμο που σε αγαπάει. (Δεν θα χαλάσω την ωραία αύρα της συνέντευξης μιλώντας για πολιτική)
Επειδή αυτή την πενταετία πέρασα πάρα πολλά έχω να δώσω μια ευχή στον κόσμο υγεία υγεία υγεία όλα τα αλλά θα έρθουν

Φωτογραφίες Γιάννης Γκογκόπουλος
Ευχαριστούμε το Bodega για την υπέροχη φιλοξενία και την φωτογράφηση



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!