Η θεωρία της ευτυχίας

Παράγοντες ή μεταβλητές; Θεωρία ή θεία φώτιση;

Παράγοντες ή μεταβλητές; Θεωρία ή θεία φώτιση;


Πάντα μου άρεσαν τα μαθηματικά. Προσφέρουν μια συνοχή, μια ισορροπία στον κόσμο μας. Απόλυτα, αδιάλλακτα, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα γύρω μας που αλλάζουν συνεχώς. Αυτή η σταθερότητά τους με μαγεύει κι ενώ πολλές φορές η ζωή δεν είναι μόνο άσπρο ή μαύρο, υπάρχουν άλλες όπου αυτή η αυστηρή δομή τους κρίνεται μάλλον χρήσιμη, απαραίτητη.

Έτσι, μια καλοκαιρινή μέρα κάθισα μαζί με έναν υπέροχο άνθρωπο, τον κ. Γιάννη και προσπαθήσαμε να γράψουμε την εξίσωση της ζωής. Το συνδυασμό αυτών που μπορούν να ορίσουν με το άθροισμά τους την ανθρώπινη ζωή σε όλη τη διάρκειά της.

Οι παράγοντες, ή μεταβλητές αν θέλεις, που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την πορεία της ζωής μας είναι πέντε. Πριν ξεκινήσω, να ξέρεις πως από εδώ και πέρα θα διαβάσεις μια καθαρά προσωπική ανάλυση με χρήση μιας ανάλογης επιχειρηματολογίας. Με λίγα λόγια, τα έβγαλα απ’ το μυαλό μου. Αρχικά, είναι τα γονίδια, το DNA, που πέρασε σε μας απ’ τους γονείς μας ως η βάση του συστήματός μας. Αυτό καθορίζει τις γενετικές επιλογές του ανθρώπου, καθώς και την κληρονόμηση ορισμένων χαρακτηριστικών.

Στη συνέχεια, έχουμε τη Θεία Φώτιση ή το Θεό ή τη μοίρα ή την τύχη, πες το όπως θες. Οι παλιοί έλεγαν για τους έξυπνους και λόγιους πως γεννήθηκαν με άστρο. Είναι η νόηση, όχι μόνο οι στροφές που πιάνει το μυαλό, αλλά κι ο τρόπος, η συνοχή κι η πορεία της σκέψης. Ολόκληρη η λειτουργία του εγκεφάλου που υλοποιεί την πορεία της σκέψης. Ακαθόριστος παράγοντας εκ γενετής, ανεξήγητος κι αρκετά αυθαίρετος. Ακολουθεί το ανθρώπινο περιβάλλον μαζί με τις σχέσεις που το καθορίζουν. Αυτό δε θέλει εξήγηση, πιστεύω.

Τέταρτος, στη σειρά, είναι οι εμπειρίες κι οι αναμνήσεις. Σκηνές που ζήσαμε, δυσάρεστα κι ευχάριστα περιστατικά που μας προσδιόρισαν. Και τέλος, η στιγμή. Η δύναμη της στιγμής, το πανίσχυρο, αλλά σύντομο κομμάτι του χρόνου που έπρεπε να δράσουμε κάθε φορά. Να πάρουμε μία στιγμιαία απόφαση ανεξάρτητα απ’ τη γνώση του αποτελέσματός της.

Με αυτόν τον τρόπο όρισα τη ζωή, με τη χρήση αυτής της εξίσωσης κατάφερα να την απλοποιήσω. Ξέρω, δεν είναι απόλυτα ορθό ή σίγουρο, όμως είναι αρκετά ακριβές. Είναι το εργαλείο μου για να φέρω τον κόσμο στα μέτρα μου, να προσπαθήσω μέσα σε ανθρώπινα και λογικά πλαίσια να τον κατανοήσω.

Όπως καταλαβαίνεις η εξίσωση δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Εγώ θα ασχοληθώ μόνο με ένα από όλα αυτά, νομίζω το πιο σημαντικό. Πώς μπορώ να καθορίσω την ευτυχία μέσα απ’ αυτήν την εξίσωση; Με ποιο τρόπο μπορώ να την προσδιορίσω και να την αγγίξω;

Το κυνήγι της ευτυχίας είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Για τον καθένα μία συγκεκριμένη διαδρομή που χρειάζεται να ακολουθήσει με σκοπό να την κατακτήσει. Κρύβεται καλά μέσα στην εξίσωση κι ο άνθρωπος μόνος του μπορεί να την ανακαλύψει για τον εαυτό του. Εγώ μπορώ να σου προσφέρω μόνο μια μικρή βοήθεια για να σε φέρω ένα βήμα πιο κοντά της. Η ευτυχία είναι στιγμές, δεν είναι μία κατάσταση. Είναι μία στιγμή ευφορίας κι ολοκλήρωσης ανάμεσα σε δύο φτηνές καταστάσεις, ανούσιες. Δεν είναι μόνιμη, αλλά φευγαλέα -μέχρι να την αντιληφθείς έχει φύγει.

Δύο χαρακτηριστικά σου τα οποία σε απομακρύνουν από αυτήν είναι ο αρνητισμός κι οι προσδοκίες. Ξεφορτώσου τα. Ο θετικός άνθρωπος δε χάνει ποτέ, μόνο αυτός που βασίζει την ευτυχία του σε δεύτερους και τρίτους. Και το σημαντικότερο, την αξίζεις. Αξίζεις κάθε λεπτό της. Πέταξε τα βαρίδια της ζωής σου και τρέξε προς το μέρος της, πιάσ’ την από τα μαλλιά και μην την αφήσεις για κανένα λόγο. Σε περιμένει.

Η θεωρία της ευτυχίας είναι πολύ απλή. Η ευτυχία βρίσκεται σε αυτό που ποθείς περισσότερο απ’ όλα κάθε φορά. Θα νιώσεις ευτυχισμένος μόλις πατήσεις το πόδι σου στην Ιθάκη σου. Το ταξίδι θα σου προσφέρει μόνο το αίσθημα της προσμονής κι εμπειρίες. Η Ιθάκη σου, λοιπόν, κάθε φορά θα παίρνει τη μορφή αυτού που ζητάς απεγνωσμένα. Ένα πρόσωπο, μία δουλειά, μία επιτυχία, χρήματα, δόξα, γαλήνη, ηρεμία, ένα ταξίδι κι ό,τι άλλο αποτελεί τον στόχο σου. Λένε πως την ευτυχία δεν την φέρνουν τα λεφτά, όμως αν αυτά είναι που ονειρεύεσαι κάθε βράδυ τότε έτσι θα τη συναντήσεις.

Η απόκτησή της έγκειται στα όνειρα και τις επιθυμίες σου. Μικροί ή μεγάλοι στόχοι δεν έχει καμία σημασία. Το μόνο που μετράει είναι το αίσθημα της ευφορίας μετά από κάθε επίτευξή τους, η στιγμή της επιτυχίας και πραγματοποίησης κάθε φαντασίωσής σου. Είναι η ολοκλήρωση.

Αν ψάχνεις το λόγο που πάτησες το πόδι σου πάνω στη γη, μόλις τον βρήκες.

via



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!