Θεόφιλος Βανδώρος: ”Στη ζωή μου έχω απολαύσει τον έρωτα και συνεχίζει να μ’ ενδιαφέρει το θέμα”

O Θεόφιλος Βανδώρος, μας ανοίγει την καρδιά του και μιλάει στην Άννα Τσιάλτα και στο bizznews.gr


Μηχανόβιος, ροκάς, ασυμβίβαστος και γόης. Τόσο στα νιάτα του, με σήμα κατατεθέν τη μακριά κοτσίδα, όπως ακριβώς τον γνωρίσαμε στην σειρά «Τμήμα Ηθών», από όπου έγινε ευρύτερα γνωστός, αλλά και σήμερα, που άλλαξε λουκ, αφήνοντας τα γκρίζα μαλλιά να του προσδώσουν ωριμότητα, μυστήριο και ηρεμία πνεύματος. 

O Θεόφιλος Βανδώρος, μας ανοίγει την καρδιά του και μιλάει στην Άννα Τσιάλτα και στο bizznews.gr

Το σήμερα το χτες το αύριο τον έρωτα τα λεφτά την τρέλα και το πιο βασικό τα όνειρα του !!

Επιστροφή στο θέατρο;

Όχι, παίζω συνέχεια στο θέατρο. Τρία χρόνια τώρα κάνουμε την Πηνελόπη Δέλτα στο «Θέατρο της ημέρας» που κάνω τον Ίωνα Δραγούμη, πήραμε και βραβείο  και φέτος παίζουμε μόνο μια φορά την εβδομάδα. Τιμής ένεκεν λόγω του βραβείου. Δεν ήταν προγραμματισμένο. Μας ζητάνε κι έξτρα παραστάσεις. Είναι καταπληκτικό όλο αυτό που ζω με αυτή την παράσταση!

Ο κόσμος θέλει θέατρο. Το έχει ανάγκη. Ξαναγυρνάει στα παλιά. Εδώ κάνεις σε κωμωδία.

Ναι, κωμωδία και μου κάνει εντύπωση πόση ανάγκη έχει ο κόσμος να γελάσει. Ίσως είναι ο ζόφος που υπάρχει τριγύρω κι έχουν ανάγκη να γελάσουν με καθημερινά, απλά αστειάκια. Είναι κάτι πολύ απλό, με αναφορές στην επικαιρότητα, αλλά ο κόσμος έρχεται και γελάει με την καρδιά του.

Σας αγαπάει ο κόσμος. Το βλέπετε έξω έτσι;

Έτσι φαίνεται.

Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Νομίζω πως για έναν ηθοποιό, είναι μια δικαίωση, αν και δεν φτάνει αυτό.

Τι άλλο θέλετε;

Όταν ασχολείσαι με την Τέχνη, με το θέατρο, αλλά και με οτιδήποτε άλλο, ακόμα και παπούτσια να κάνεις, θες πάντα να τα κάνεις καλύτερα. Μέσα από την προσπάθεια να προσφέρεις ένα καλύτερο προϊόν, να γίνεσαι κι εσύ καλύτερος.

Έχουμε να σας δούμε πολλά χρόνια στην τηλεόραση.

Δέκα χρόνια.

Αν θυμάμαι καλά η τελευταία σας εμφάνιση ήταν το 2004.

Κάπου εκεί. Λάμψη ή Singles, δεν θυμάμαι.

Πώς σας φαίνεται αυτή η αποχή από την τηλεόραση;

Δεν μου φαίνεται. Δεν την κατάλαβα. Στο ενδιάμεσο έλειψα και δυο τρία χρόνια. Συνέπεσε και με μια ανώμαλη περίοδο. Ούτε πολλές παραγωγές γινότανε, ενώ έχουν γίνει πολλές προσπάθειες. Βέβαια σ’ αυτά τα χρόνια γίνανε και ωραίες δουλειές, αλλά ίσως κι επειδή μεγάλωσα, προσωπικά δεν την κατάλαβα την αποχή. Στο οικονομικό βέβαια το καταλαβαίνεις. Γιατί ήταν τεράστιες οι διαφορές ανάμεσα στο θέατρο και την τηλεόραση.

Υπήρχαν τηλέφωνα και προτάσεις αυτά τα χρόνια;

Όχι, αλλά ούτε κι εγώ το επεδίωξα. Είμαι περίεργος χαρακτήρας. Κλείνομαι στον εαυτό μου, κάνω άλλα πράγματα, παίζω μουσική, γράφω βιβλία…

Βιβλία που έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν;

Έχω κάνει μεταφράσεις αλλά είναι κοινωνιολογία και ψυχολογία

Να πω ότι είστε ψαγμένος;

Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό.

Ψάχνετε κι άλλα πράγματα, αλλά ο κόσμος σας έχει γνωρίσει σαν ηθοποιό.

Λογικό είναι. Ο πολύς κόσμος.

Κάνετε λοιπόν κι άλλα πράγματα. Ποιο σας κάνει πιο ευτυχισμένο;

Όλα μου αρέσουν. Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιο. Θα μου έλειπε ότι δεν έκανα. Για την τηλεόραση που με ρώτησες πριν. Μου άρεσε η δουλειά που κάναμε με τον Μανούσο Μανουσάκη, τον Γιώργο Κορδέλα, με τον Θωμόπουλο, με τον Θανάση Αντωνίου που ήταν δουλειές με κινηματογραφική γραφή. Είναι σαν να κάνεις κινηματογράφο και δεν έχω κάνει πολύ κινηματογράφο.

Θα ξανακάνατε;

Βεβαίως, με μεγάλη χαρά.

Προτάσεις να δούμε αν υπάρξουν.

Αν είναι να έρθει, θα έρθει.

Το πιστεύετε αυτό;

Απόλυτα. Δεν είμαι μοιρολάτρης, αλλά κάποια στιγμή ωριμάζουν οι συνθήκες. Ο ηθοποιός περνά μια διαδικασία και σαν σωματότυπος. Αλλιώς ήμουν στα 25, στα 30, στα 35, κι επειδή δεν υπάρχουν και ατζέντηδες να σε προτείνουν, εμείς οι ίδιοι πρέπει να είμαστε διαφημιστές του εαυτού μας. Ίσως τελικά δεν υπήρξα ο καλύτερος διαφημιστής του εαυτού μου !

Στις δημόσιες σχέσεις;

Καλός είμαι στο να λέω «Καλημέρα» στον κόσμο. Αλλά δεν είμαι καλός στο να διαφημίζω τον εαυτό μου.

Λείψατε για ένα μεγάλο διάστημα στο εξωτερικό. Πώς πήρατε την απόφαση να τα παρατήσετε όλα και να φύγετε;

Δεν ξέρω!

Ήταν ακαριαία απόφαση; Από έρωτα;

Σχεδόν ακαριαία. Ήταν ο συνδυασμός μιας σχέσης με την απόφαση να πάω να δω μια άλλη ήπειρο. Έτσι σκεφτόμουν μην νομίζεις. Να δω και λίγο παραπάνω την ζωή.

Και;

Δεν συνεχίστηκε η σχέση κι επέστρεψα πίσω.

Ελλάδα και πάλι Ελλάδα;

Ναι, μ’ αρέσει. Μου’ λειπε και το ήξερα ότι θα μου λείψει. Έχω ξαναζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό, αλλά ήμουν στην Γαλλία. Σχετικά κοντά. Αλλά η απόσταση από την Αυστραλία…. Ίσως αν ήταν τα πράγματα όπως τα είχα φανταστεί… Αλλά ποτέ δεν είναι όπως τα σχεδιάζεις κι όπως τα φαντάζεσαι. Γι’ αυτό και λέω «Αν είναι να’ ρθει..»

Όταν ο κόσμος σε γνώρισε μέσα από την τηλεόραση, ήσουν είδωλο για τον γυναικείο πληθυσμό. Το είχαμε ζήσει όλες, με το μακρύ μαλλί, την γοητεία και αυτό το αγέρωχο περπάτημα. Πώς το εισέπραξες και πώς το βιώνεις τώρα;

Τότε ήταν αυτό που ήταν. Ήταν ένας ρόλος και είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστείς την δημόσια εικόνα σου. Μέχρι ένα βαθμό το πετυχαίνεις και μετά είσαι σίγουρο ότι θα σου ξεφύγει από τα χέρια. Εδώ δεν έχουμε ατζέντηδες και δημοσιοσχεσίτες να μας προστατεύουν. Όταν ιδιαίτερα δουλεύεις είκοσι ώρες το εικοσιτετράωρο, χάνεις τον έλεγχο της δημόσιας εικόνας. Από την άλλη μεριά βέβαια απολαμβάνεις, όσο σου επιτρέπει η δουλειά. Κι είναι περισσότερες οι σελίδες, οι φωτογραφίες και τα μελάνια που σπαταλιούνται, παρά οι ώρες που περνάμε σε ένα μαγαζί ας πούμε. Πάμε ένα μισάωρο κάπου και την άλλη μέρα εμφανίζονται τα έντυπα και οι lifestyle εκπομπές και διαμορφώνεται η ιδέα πως είσαι κάθε βράδυ στα μπαράκια.

Πόσες γυναίκες έχουν πέσει στα πατώματα;

Δεν ξέρω. (γέλια)

Δεν μπορεί να μην έζησες στιγμές!

Και πριν και μετά και κατά την διάρκεια. Δεν έχω παράπονο. Στη ζωή μου έχω απολαύσει τον έρωτα και συνεχίζει να μ’ ενδιαφέρει το θέμα. Αλλά τι να πω; Αυτά που λένε κάποιοι άλλοι ότι έχουν πηδήξει την μισή Αθήνα;  Ε όχι δεν κάθομαι να μιλήσω εγώ. Άσε που είναι πολύ περιοριστικό να μιλάς μόνο για την Αθήνα. (γέλια)

Πολύ χορτασμένος;

Μέχρι στιγμής έχω απολαύσει και θέλω να πιστεύω ότι η ζωή μου επιφυλάσσει κι άλλα πράγματα.

Αυτό λέγεται αισιοδοξία;

Ας το πούμε κι έτσι. Μέσα στον γενικότερο ζόφο είναι ωραίο να σηκώνεις το κεφάλι και να χαίρεσαι που ανασαίνεις κι αυτή τη στιγμή και την επόμενη και πάμε και βλέπουμε.

Λεφτά βγάλατε;

Έβγαλα, χωρίς να είναι και τα τρελά λεφτά, γιατί η αγορά της Ελλάδας είναι συγκεκριμένη. Δεν είναι ούτε Χόλυγουντ, ούτε Γαλλία. Ούτε καν Ιταλία. Αλλά για τα ελληνικά δεδομένα έβγαλα αρκετά χρήματα. Από την τηλεόραση κυρίως. Ήταν χρήματα για να περνάω καλά. Και να σου πώ και κάτι; Αυτό ήθελα να περνάω καλά

Μείνανε;

Όσο αντέξανε μείνανε. Είμαι ευχαριστημένος που δεν χρωστάω σε τράπεζες και τέτοια. Πολλοί συνάδελφοι το πάθανε, όχι από κακή διαχείριση, αλλά η σχέση που υπήρχε. Πληρωνόμασταν έξι μήνες μετά κι ενδιάμεσα λειτουργούσαμε με κάρτες. Έπαιρνες μια δουλειά και πληρωνόσουν μετά από οχτώ, εννιά μήνες. Υπήρξαν συνάδελφοι που πληρώθηκαν μετά από ένα χρόνο.

Πώς ζούσες αυτό το διάστημα;

Με τις κάρτες. Αυτά τα ποσά διογκώθηκαν και κάποιοι συνάδελφοι καταστράφηκαν. Όλα τα παιδιά που δουλέψανε για δυο ή τρία χρόνια σε σήριαλ και πήρανε πολλά λεφτά, τελικά τα πήραν οι τράπεζες.

Εσύ πώς διαχειρίζεσαι την κρίση που περνάμε και την πολιτική κατάσταση;

Έχω περιορίσει εκ των πραγμάτων τα έξοδα, παρ’ όλο που ποτέ δεν ήμουν πολύ καλός στη διαχείριση. Όσο για την πολιτική κατάσταση…. Είναι δύσκολα τα πράγματα και παγκοσμίως. Είμαστε στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο όπως λένε κάποιοι.

Πολλοί φοβούνται το μεγάλο μπαμ.

Είτε γίνει μπαμ με σφαγή, είτε συνεχιστεί αυτό που ζούμε τώρα, περίπου τα ίδια αποτελέσματα θα έχει. Βλέπεις τόσους ανθρώπους άστεγους και σκέφτεσαι πως από μια στραβή της τύχης θα μπορούσες να είσαι κι εσύ στη θέση τους. Ποτέ δεν ξέρεις. Ίσως πρέπει να οργανωθούμε λίγο παιδιά.

Λάθη και πάθη έχουμε κάνει;

Υπάρχει κανένας που δεν έχει κάνει λάθη και δεν έχει πάθη;

Θα τα άλλαζες αν μπορούσες;

Δεν ξέρω. Αλλά αν αλλάξω ένα, θα αλλάξει όλο το οικοδόμημα. Όλη η ζωή. Κι αν άλλαζα κάποιο τι θα είχε γίνει; Μπορεί να είχα γίνει βασανιστής στην Ασφάλεια.

Μετάνιωσες για πράγματα που δεν έκανες;

Όχι. Να μετανιώσεις γιατί έκανες κακό σε κάποιον ή τον πίκρανες χωρίς να το θέλεις ναι. Αλλά είναι τραγωδία να μετανιώνεις για κάτι που δεν έκανες.

Αυτό τον καιρό ο έρωτας παίζει κάποιο ρόλο στη ζωή σου;

Πάντα παίζει.

Σε βρίσκουμε σε μια περίοδο της ζωής σου που είσαι ερωτευμένος;

Αυτή τη στιγμή όχι, κι αυτό είναι το μεγάλο δράμα. Περνάω μεγάλη μελαγχολία.

Επειδή δεν είσαι ερωτευμένος;

Ναι!

Πρέπει επομένως να βρεις τον έρωτα.

Ακριβώς!

Τον ψάχνεις;

Θα έρθει.

Θα χτυπήσει την πόρτα σου στα ξαφνικά; Πιστεύεις στο ξαφνικό;

Βεβαίως. Και πιστεύω τα ξαφνικά άλλωστε είναι και τα καλύτερα

Υπήρξε κάποια στιγμή που φοβήθηκες ότι έχεις καβαλήσει το καλάμι;

Πιθανόν. Στο είπα έμμεσα όταν σου είπα ότι χάνεις τον έλεγχο της δημόσιας εικόνας σου. Όσο κι αν προσπαθήσεις, το παθαίνεις, αλλά το καταλαβαίνεις μετά κι όχι εκείνη την ώρα. Κάποτε το παθαίνεις κι έτσι μαθαίνεις να το διαχειρίζεσαι καλύτερα, μέχρι την επόμενη φορά που θα το ξανά πάθεις.

Φοβάσαι την μοναξιά;

Την μοναξιά μέσα στο πλήθος φοβάμαι. Η μοναξιά από μόνη της, μπορεί να είναι κι ωραία. Να διαβάσεις ένα βιβλίο, να δεις ένα ηλιοβασίλεμα. Το χειρότερο πράγμα είναι να είσαι μέσα στον κόσμο και να είσαι μόνος….

Φωτογραφίες Γιάννης Γκογκόπουλος – Επιμέλεια μακιγιάζ – Βασιλική Μπεσίου 

Η φωτογράφηση έγινε στο Θέατρο Αυλαία όπου και πρωταγωνιστεί !! 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!