Φρούτα & Λαχανικά: Τι σημαίνει το χρώμα τους;


Η πολύχρωµη παλέτα των φρούτων και λαχανικών είναι υψηλής θρεπτικής αξίας. Γιατί όµως να προτιµήσουµε µια δροσερή πορτοκαλί ή κόκκινη πιπεριά από μια πράσινη; Και τι διαφορά έχει το µωβ από το άσπρο λάχανο;

Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, πράσινα φρούτα και λαχανικά, όλα τους θρεπτικά, κάποια όμως χάρη στο χρώμα τους κρύβουν απίστευτες ευεργετικές ουσίες για την υγεία και την ευεξία μας. Πολλές από τις φυτοχημικές ενώσεις (π.χ. καροτενοειδή, γλυκοσινολικές ενώσεις) που δίνουν στα λαχανικά το χαρακτηριστικό τους χρώμα έχουν συσχετιστεί βάσει ερευνών με σημαντικά οφέλη για την υγεία, π.χ. όσον αφορά την καρδιοπροστατευτική ή την αντικαρκινική τους δράση.

Η πολύχρωµη παλέτα των φρούτων και λαχανικών είναι υψηλής θρεπτικής αξίας. Γιατί όµως να προτιµήσουµε µια δροσερή πορτοκαλί ή κόκκινη πιπεριά από μια πράσινη; Και τι διαφορά έχει το µωβ από το άσπρο λάχανο;

Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, πράσινα φρούτα και λαχανικά, όλα τους θρεπτικά, κάποια όμως χάρη στο χρώμα τους κρύβουν απίστευτες ευεργετικές ουσίες για την υγεία και την ευεξία μας. Πολλές από τις φυτοχημικές ενώσεις (π.χ. καροτενοειδή, γλυκοσινολικές ενώσεις) που δίνουν στα λαχανικά το χαρακτηριστικό τους χρώμα έχουν συσχετιστεί βάσει ερευνών με σημαντικά οφέλη για την υγεία, π.χ. όσον αφορά την καρδιοπροστατευτική ή την αντικαρκινική τους δράση.

Έχει σημασία το χρώμα που θα επιλέξουμε;
Στη διατροφή μας συνιστάται να υπάρχει πολυχρωμία λαχανικών και φρούτων. Γενικότερα, όμως, καλό είναι να τρώμε καθημερινά τουλάχιστον μία μεγάλη σαλάτα από λαχανικά εποχής, ανεξαρτήτως χρώματος. Ωστόσο αν θέλουμε να επιλέξουμε με γνώμονα την προστασία της καρδιάς μας, τότε θα προτιμήσουμε τα κόκκινα, ενώ αν ο στόχος μας είναι η θωράκιση των ματιών μας, τότε τα πορτοκαλοκίτρινα λαχανικά και φρούτα είναι η ιδανική επιλογή. Τα μοβ θεωρούνται ενισχυτικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ τα πράσινα χαρακτηρίζονται κατάλληλα για την αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

Πηγή: In.gr 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!