Μέγας Αλέξανδρος & Φίλιππος Β’ τα νέα εκθέματα στο Μουσείο των Σκοπίων

Συνεχίζουν να προκαλούν οι γείτονες.


Τα κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β’ είναι ανάμεσα στα εκθέματα του νέου αρχαιολογικού μουσείου των Σκοπίων, το οποίο εγκαινιάστηκε το Σάββατο.

Το μουσείο, που κόστισε 27 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, έχει έκταση 6.000 τετραγωνικών μέτρων και οι συλλογές του περιλαμβάνουν 6.000 αντικείμενα. Ανάμεσά τους 15 κέρινα ομοιώματα, μεταξύ των οποίων είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β΄, του Ιουστινιανού, του Περσέα και του Τσάρου Σαμουήλ.

Πρόκειται για κέρινα ομοιώματα σε φυσικό μέγεθος, τα οποία κατασκευάστηκαν στη Ρωσία. Ακόμη, στην είσοδο του μουσείου εκτίθεται αντίγραφο της μαρμάρινης σαρκοφάγου της Σιδώνας (γνωστή ως Σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου), η οποία φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο Κωνσταντινούπολης.

«Ολα αυτά τα εκθέματα του νέου αρχαιολογικού μουσείου έχουν ανεκτίμητη αξία για τη χώρα μας και αντιπροσωπεύουν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία αποτελεί έκφραση των ιδιαίτερων παραδόσεων, της γνώσης και των αξιών των προηγούμενων γενεών σε αυτό τον τόπο», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρουέφσκι, εγκαινιάζοντας το μουσείο, ενώ προανήγγειλε την ερχόμενη εβδομάδα «μουσείο για τους Μακεδόνες πρόσφυγες από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα».



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!