Σκόπελος: Σπίτια στο χείλος του γκρεμού μετά από κατολίσθηση


Στη θάλασσα κινδυνεύει να βρεθεί τμήμα της περιοχής «Κάστρο» στην Σκόπελο, λόγω της διάβρωσης του εδάφους

Το φαινόμενο έχει προκαλέσει ρωγμές στο κατάστρωμα, κατά μήκος όλου του δρόμου. Σύμφωνα με το sporades.blogspot.com, οι μετακινήσεις βράχων έχουν προκαλέσει σημαντικές βλάβες στα μνημεία.

Την περασμένη Κυριακή, μία ακόμα μεγάλη κατολίσθηση αποτέλεσε προειδοποίηση για τους κατοίκους, οι οποίοι διαμηνύουν πως αν δεν υπάρξουν μέτρα, μεγάλα τμήματα του Κάστρου θα καταρρεύσουν, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε μία από τις πλέον επισκέψιμες τοποθεσίες του νησιού.

Στο σημείο βρέθηκε και ο Δήμαρχος Σκοπέλου, ο οποίος δήλωσε ότι «έχουμε στείλει επιστολές στο Υπουργείο Πολιτισμού, στις οποίες τονίζουμε ότι η περιοχή, με υπουργική απόφαση, έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, διότι εκεί υπάρχουν μεταβυζαντινά μνημεία».

Στο σημείο όπου έγινε η κατολίσθηση της Κυριακής βρίσκεται το μεταβυζαντινό εκκλησάκι «Άγιος Νικόλαος», ο Απόκεντρος ή Φτωχός.

Μάλιστα ο Δήμαρχος του νησιού τονίζει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τις ιδιοκτησίες και την σωματική ακεραιότητα των κατοίκων της περιοχής… Αυτό το κομμάτι του Κάστρου θα σημανθεί ως επικίνδυνο για τους πεζούς, μέχρι την αποκατάστασή του…»

Η περιοχή «Κάστρο», από την Παναγίτσα του Πύργου μέχρι τον Μύλο, κατακλύζεται το καλοκαίρι από επισκέπτες, καθώς πρόκειται για το αρχαιότερο τμήμα της πόλης της Σκοπέλου και αποτελεί τουριστική διαδρομή.

Φιλοξενεί σημαντικά μνημεία, ερείπια της αρχαίας Ακροπόλεως μετά τη μεσαιωνική οχύρωση και πέντε ιστορικές εκκλησίες με σπουδαίες τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτα τέμπλα.

 

 

cnn

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!