Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Βόλο, Λαμία, Ρόδο και Κάρυστο – Δύο νεκροί από την πύρινη κόλαση


Ατελείωτη είναι η μάχη με τις φωτιές σε πάρα πολλές περιοχές στη χώρα μας, με όλες τις πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με τους εθελοντές και τους κατοίκους να επιχειρούν με αμείωτο ρυθμό υπό ακραίες συνθήκες. Δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην φωτιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στη Μαγνησία, σχεδόν ταυτόχρονα.

Το πύρινο μέτωπο το μεσημέρι της Τετάρτης (26/07) στη Μαγνησία έκαιγε ανεξέλεγκτο, το οποίο κατέκαψε τα πάντα στο πέρασμά του, μέχρι που λίγο πριν τις 19:00 το απόγευμα, στην περιοχή Χοροστάσι στον Αλμυρό, εντοπίστηκε μία γυναίκα απανθρακωμένη. Η άτυχη γυναίκα διέμενε με τον σύζυγό της σε τροχόσπιτο, το οποίο παραδόθηκε στις φλόγες και έγινε στάχτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η γυναίκα είχε κινητικά προβλήματα και το τροχόσπιτο που έμενε ήταν στην παραλία με χόρτα γύρω γύρω. Ο σύζυγός της, αντί να ακολουθήσει τις οδηγίες των Αρχών και να απομακρυνθεί, όταν είδε τη φωτιά, εκείνος, προσπάθησε να τη σβήσει. Όταν όμως κατάλαβε ότι δεν μπορούσε, επιχείρησε να πάρει το αυτοκίνητο για να μεταφέρει την γυναίκα του, αλλά προφανώς έχασε χρόνο και το τροχόσπιτο τυλίχθηκε στις φλόγες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχου Αλμυρού, Βαγγέλη Χατζηκυριάκο, στο Χοροστάσι είχαν ειδοποιηθεί τηλεφωνικά όλοι οι κάτοικοι, δυστυχώς όμως, το συγκεκριμένο ζευγάρι δεν έφυγε από την περιοχή. «Όταν πήγαμε στον οικισμό με την Πυροσβεστική, συναντήσαμε τον άνδρα δίπλα από τη θάλασσα, και εκείνος μας είπε ότι η γυναίκα του ήταν μέσα στο τροχόσπιτο, το οποίο βρίσκεται 5 μέτρα από τη θάλασσα».

Λίγη ώρα αργότερα, ακολούθησε ακόμη μία τραγική είδηση στη Μαγνησία, όπου βρέθηκε απανθρακωμένος και ο κτηνοτρόφος που αγνοούταν επί περίπου δύο ώρες στον Άγιο Γεώργιο Φερρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο αδέρφια είχαν βγάλει τα πρόβατα στην περιοχή. Ο ένας όταν είδε τη φωτιά έφυγε, ο δεύτερος που βρέθηκε νεκρός, αποφάσισε να μείνει για να βγάλει τα πρόβατα πιο ψηλά στο βουνό. Τον περικύκλωσαν οι φλόγες και βρέθηκε απανθρακωμένος.

Ακόμη μία δύσκολη νύχτα αναμένεται να περάσουν οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από τον Βόλο, τη Λαμία, τη Ρόδο και την Κάρυστο, καθώς τα πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να καίνε. Στόχος των πυροσβεστών, χωρίς την βοήθεια των εναέριων μέσων, είναι να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα σπίτια, πολλά από τα οποία, ήδη έχουν γίνει στάχτη.

Στη Μαγνησία και στην ευρύτερη περιοχή από τη 1 μ.μ. ξέσπασαν διαφορετικά πύρινα μέτωπα στο Νέο Πλάτανο, στο Βελεστίνο, στο Κρόκιο, στις Μικροθήβες και στο Σέσκλο, καθώς και στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

Νέο μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε μετά τις 21:00 στους κατοίκους των οικισμών Γλαφυρά, Κάκαβος, Μελισσάτικα, Φυτόκο, Λούτζιγκα και Κογιάτικα να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στον Βελεστίνο.

Πύρινα μέτωπα σε Λαμία και Τιθορέα

Μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Λαμία, η οποία κατέκαψε σπίτια και συνεχίζει να απειλεί συνοικίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το lamiareport, η πρώτη εστία φέρεται να ξεκίνησε από τη συνοικία του Αφανού, στιγμιαία βρέθηκε στο Κάστρο και στη συνέχεια αφού έκαψε σπίτια και αποθήκη, κατευθύνθηκε πίσω από το νεκροταφείο της Ξηριώτισσας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ένας πυροσβέστης και δύο πολίτες μεταφέρθηκαν στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Λαμίας λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, ενώ ένας ακόμη πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά στην προσπάθειά του να προσεγγίσει επικίνδυνη εστία σε δύσβατο σημείο.

Η περιοχή του Αφανού παραμένει χωρίς ρεύμα αφού κολώνες της ΔΕΗ κάηκαν την ώρα που μαίνονταν η φωτιά. Επίσης λόγω βλάβης στο δίκτυο υδροδότησης δεν υπάρχει νερό από την περιοχή της Αμφιθέας μέχρι το Κάστρο και τον Αφανό.

Νωρίτερα, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την εκκένωση του βόρειου τμήματος της Λαμίας προς το κέντρο και νότια της πόλης. Παράλληλα, εστάλη μήνυμα και για την εκκένωση των οικισμών, Νέα Μαγνησία, Μεγάλη Βρύση και Αγία Παρασκευή προς Στυλίδα.

Την ίδια ώρα, η φωτιά στην Τιθορέα έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο μέτωπο μέσα σε αγροτική περιοχή και καλλιέργειες, ωστόσο με την παρέμβαση των πυροσβεστών αλλά και μηχανημάτων του δήμου απετράπη το ενδεχόμενο να κινηθούν οι φλόγες προς την Κάτω Τιθορέα.

Η φωτιά πέρασε το δρόμο που ενώνει την Κάτω Τιθορέα με την Ελάτεια, κινείται μέσα σε αγροτική περιοχή και κατευθύνεται προς την περιοχή της Ελάτειας.

Δίνεται μία μάχη από πυροσβέστες, εθελοντές αλλά και μηχανήματα του Δήμου να ανακόψουν την πορεία της.

Σύμφωνα με τη δήμαρχο Ελάτειας κυρία Στιβαχτή που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ήρθαν στην ώρα τους ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και προλάβαμε τα χειρότερα. Τώρα όμως η φωτιά κατευθύνεται προς Ελάτεια. Θα προσπαθήσουμε όσο βρίσκεται μέσα σε αγροτικές περιοχές να σταματήσουμε την πορεία της».

Με μήνυμα το 112 νωρίτερα κάλεσε σε εκκένωση από την Κάτω Τιθορέα προς την Άνω Τιθορέα.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Στην περιοχή της Νότιας Ρόδου, όπου υπάρχουν μέτωπα λόγω αναζωπυρώσεων, δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί.

Συγκεκριμένα, ένα μέτωπο της φωτιάς είναι από το χωριό Βάτι με κατεύθυνση ανατολικά προς Ασκληπειό, το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται στο βουνό απέναντι από το χωριό Βάτι με κατεύθυνση προς το χωριό Μεσαναγρός και υπάρχει και τρίτο μέτωπο προς το χωριό Λαχανιά.

Και στα τρία μέτωπα δίνονται μάχες προκειμένου να περιοριστούν από πυροσβέστες και εθελοντές ενώ συνέδραμαν στη μάχη αυτή μέχρι και πριν από λίγο τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Την ίδια ώρα υπάρχουν αναζωπυρώσεις και την περιοχή των Απολλώνων, όπου και αντιμετωπίζονται με αντιπυρικές ζώνες και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο προκειμένου να περιοριστούν.

Αναζωπύρωση και στην Κάρυστο

Αναζωπύρωση σημειώθηκε λίγο μετά τις 20:00 το απόγευμα στην περιοχή της Καρύστου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά ξέσπασε έξω από το χωριό Αντιάς Εύβοιας. Στο σημείο επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, υδροφόρες του δήμου και της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα χωριό σε δασώδη περιοχή και αυτό προκαλεί ανησυχία.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!