Τσελίκ κατά Πομπέο: Δεν βοηθούν την ειρήνη οι επισκέψεις του σε Ελλάδα και Κύπρο

Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερες από 24 ώρες για να έρθει η πρώτη αντίδραση από την Άγκυρα για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στη χώρα μας. Και αυτή δεν ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως θα περίμεναν πολλοί, αλλά από τη «φωνή» του Ερντογάν και δη από τον εκπρόσωπο του κόμματός του, Ομέρ Τσελίκ.

Ο κ. Τσελίκ επί της ουσίας εξέφρασε την έντονη ενόχληση της Τουρκίας για την επίσκεψη Πομπέο στη χώρα μας τονίζοντας ότι «το γεγονός πως επισκέφθηκε δύο φορές σε λιγότερο από ένα μήνα, καθώς και την Κύπρο, χωρίς να μεταβεί στην τουρκική πλευρά, επισκιάζει την ουδέτερη στάση των ΗΠΑ και δημιουργεί μια μη ικανοποιητική κατάσταση ως συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε πως οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν στην ισορροπημένη της πολιτική. Δεν βοηθούν την περιφερειακή ειρήνη η επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία και μετά η επίσκεψη και στην Ελλάδα και οι δηλώσεις υποστήριξης».

Ο Ομέρ Τσελίκ, όμως, δεν έμεινε μόνο σ’ αυτά. Επισήμανε ότι «την ώρα που η Ελλάδα δηλώνει πως είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές και την ίδια ώρα επισκέπτονται την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτό ουσιαστικά δείχνει την ενίσχυση της θέσης της μη επίλυσης των Ελληνοκυπρίων. Όπως και οι δηλώσεις υποστήριξης προς την Ελλάδα ουσιαστικά δείχνει πως τους κατευθύνουν σε λάθος πορεία όσους κάθονται απέναντι μας. Έτσι η Ελλάδα κάθε φορά προσπαθεί να επιβάλλει πράγματα και όρους».

«Η Τουρκία είναι μια χώρα διαβουλεύσεων. Αν θέλουν να επιλύσουν τα ζητήματα στο τραπέζι θα το λύσουμε εκεί. Αν όμως θέλουν να επιλύσουν τα θέματα στο μέτωπο θα το κάνουμε στο μέτωπο. Αν όμως η άλλη πλευρά χρησιμοποιεί μόνο την σκληρή δύναμη κι όχι την λεπτή δύναμη της διπλωματίας, τότε και η Τουρκία ξέρει καλά να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις της , τη σκληρή της δύναμη» υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!