Βρήκαν το γονίδιο που προκαλεί την κρίση πανικού

Η κρίση πανικού ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.


Τώρα, μια νέα μελέτη φέρνει στο φως τον βασικό «υπαίτιο» για την κρίση πανικού. Πρόκειται για το γονίδιο NTRK3, το οποίο κάνει τον άνθρωπο ιδιαίτερα επιρρεπή στην αγχώδη διαταραχή.

Ερευνητές από το Κέντρο Γονιδιακής Συστηματοποίησης (CRG) στη Βαρκελώνη κατάφεραν να εντοπίσουν τον ακριβή μηχανισμό που πυροδοτεί τις αναμνήσεις του φόβου στον εγκέφαλο. Αυτή η ανακάλυψη θα βοηθήσει ώστε να βρεθούν αποτελεσματικότερες θεραπείες.

Ήταν γνωστό ότι η διαταραχή έχει νευρολογική και γονιδιακή βάση όμως δεν ήταν σαφές ποια ακριβώς γονίδια συμβάλλουν στην εκδήλωση της κρίσης πανικού.

Τώρα, για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν το υπεύθυνο γονίδιο, το οποίο ονομάζεται NTRK3. Το γονίδιο αυτό κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, την καλή λειτουργία των νευρώνων και τη δημιουργία συνδετικών δεσμών μεταξύ των νεύρων.

Το NTRK3 αυξάνει τη γενετική προδιάθεση του ατόμου στην εκδήλωση κρίσης πανικού. Η απορύθμιση του γονιδίου επιφέρει αλλαγές στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του συστήματος που σχετίζεται με ο φόβο. Συγκεκριμένα, το σύστημα αυτό επεξεργάζεται τα ερεθίσματα του φόβου και κάνει το άτομο να υπερεκτιμά τον επερχόμενο κίνδυνο. Έτσι, εντείνεται το αίσθημα του φόβου και οι αντίστοιχες πληροφορίες αποθηκεύονται και παραμένουν για πολύ καιρό στη μνήμη.

 Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!