Το σκοτεινό δίκτυο των βομβιστών – Η διαδρομή του μηχανισμού που εξερράγη στα χέρια της 38χρονης και οι έρευνες για την εμπλοκή τρομοκρατικών ομάδων


Η διαδρομή του μηχανισμού που εξερράγη στα χέρια 38χρονης στη Θεσσαλονίκη και οι έρευνες για την εμπλοκή τρομοκρατικών ομάδων.

Του ΘΕΟΔΟΣΗ ΠΑΝΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Το ενδεχόμενο προετοιμασίας μιας νέας επίθεσης με τρομοκρατικά κίνητρα ερευνούν οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση του θανάτου της 38χρονης Σνιζάννας Παρασκευαΐδου από έκρηξη βόμβας κοντά σε τραπεζικό υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σάββατο.

Μέχρι στιγμής, τις έρευνες έχουν αναλάβει οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος, οι οποίοι έχουν ήδη χαρτογραφήσει ένα μεγάλο μέρος της δαιδαλώδους διαδρομής που ακολουθήθηκε για τη μεταφορά της βόμβας.

Επιπλέον, το δίκτυο των ατόμων που φέρονται να βρίσκονται πίσω από την έκρηξη αυξάνει τις υποψίες που έχουν οι αστυνομικοί για την εμπλοκή τρομοκρατικών ομάδων πίσω από το περιστατικό.

Πρόσωπο-κλειδί για τη διαλεύκανση της υπόθεσης φαίνεται πως είναι ένας 36χρονος άστεγος, ο Κωνσταντίνος Μιχαλιντσιάνος, ο οποίος νοίκιασε ένα διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης στα Λαδάδικα.

Πρόκειται για το διαμέρισμα από το οποίο παρέλαβε τη βόμβα η 38χρονη, πριν ο μηχανισμός εκραγεί στα χέρια της.

Οι αστυνομικοί έχουν εστιάσει τις έρευνές τους στις συνολικά εννέα συσκευές κινητής τηλεφωνίας που βρέθηκαν στην κατοχή του 36χρονου, ώστε να εξακριβώσουν ποιος ζήτησε από τον άστεγο να νοικιάσει το διαμέρισμα στα Λαδάδικα.

Ενα από τα σενάρια που διερευνώνται είναι να πρόκειται για κάποια πράξη του κοινού ποινικού δικαίου που στόχο είχε τα χρήματα των δύο ΑΤΜ της τράπεζας. Ωστόσο, εξαιτίας του παρελθόντος της 38χρονης δεν απορρίπτουν το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας από κάποια νεοεμφανιζόμενη οργάνωση.

Προσπάθησε να παραπλανήσει

Ο 36χρονος, τον οποίο ταυτοποίησαν σχεδόν αμέσως μετά την έκρηξη οι αστυνομικοί, συνελήφθη τελικά στην περιοχή του Πειραιά, απ’ όπου και κατάγεται.

Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, ο 36χρονος φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να προσπάθησε να παραπλανήσει τους αστυνομικούς του Οργανωμένου Εγκλήματος, καθώς τους έδωσε δύο διαφορετικά ονόματα για τον άνθρωπο που φέρεται να του έδωσε την εντολή να νοικιάσει το διαμέρισμα στα Λαδάδικα.

Οταν οι αστυνομικοί τού είπαν πως αυτά τα ονόματα απλά δεν υπάρχουν και δεν αντιστοιχούν σε κάποιο πρόσωπο, ο 36χρονος υιοθέτησε μια σκληρή στάση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να τους αποκαλύψει ποιος του ζήτησε να νοικιάσει το διαμέρισμα.

Στην κατάθεσή του ο 36χρονος φέρεται να υποστήριξε πως ο άγνωστος τον πήρε τηλέφωνο προσφέροντάς του 200 ευρώ αμοιβή για να νοικιάσει το διαμέρισμα στα Λαδάδικα.

Προφανώς και η περιοχή δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς είναι γεμάτη με Airbnb, γεγονός που προσφέρει πλήρη κάλυψη σε έκνομες ενέργειες. Στη συνέχεια, και σύμφωνα με πληροφορίες, ο 36χρονος υποστήριξε στους αστυνομικούς πως το ίδιο πρόσωπο σε νέο τηλεφώνημα τού ζήτησε να πάει μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης όπου του υπέδειξε ένα συγκεκριμένο σημείο στο οποίο θα έβρισκε έναν σάκο.

Σε μία από τις εξωτερικές τσέπες του σάκου θα έβρισκε και τα 200 ευρώ. Ο ίδιος υποστήριξε πως ποτέ δεν άνοιξε τον σάκο, απλά άνοιξε μόνο το τσεπάκι που περιείχε την αμοιβή του.

Μετέφερε τον σάκο στο διαμέρισμα και εν συνεχεία έφυγε από αυτό χωρίς να γνωρίζει, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει, όχι μόνο το τι περιείχε ο σάκος, αλλά και ποιο άτομο θα χρησιμοποιούσε από εκεί και έπειτα το διαμέρισμα.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν πως όντως ο 36χρονος δεν γνώριζε τη γυναίκα που βρήκε φρικτό θάνατο όταν εξερράγη η βόμβα στα χέρια της, καθώς από βιντεοληπτικό υλικό που έχουν συλλέξει βλέπουν τον νεαρό να μπαίνει στο διαμέρισμα κρατώντας έναν σάκο και στη συνέχεια να φεύγει χωρίς να εμφανίζεται ξανά στην περιοχή.

Κατά συνέπεια, κάποιος είχε ειδοποιήσει την 38χρονη που απλά πήγε στο διαμέρισμα, πήρε την τσάντα με τον εκρηκτικό μηχανισμό και εν συνεχεία κατευθύνθηκε στο σημείο που θα την τοποθετούσε.

Επίθεση στην εισαγγελέα

Στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος έχει μπει ένας έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης για ληστείες τραπεζών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που φέρεται να βρίσκεται πίσω από την αποστολή εκρηκτικού φάκελου στην εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, τον Φεβρουάριο του 2024. Εκείνος ο μηχανισμός δεν είχε εκραγεί καθώς ο σύζυγος της εισαγγελέως, πρώην στρατιωτικός, κατάλαβε πως κάτι δεν πάει καλά και ενημέρωσε την Αστυνομία.

Ο κρατούμενος φέρει το προσωνύμιο «ο ληστής με τα τατουάζ». Κατά τη διάρκεια των ληστειών που είχε διαπράξει δεν είχε φροντίσει να καλύψει τα χέρια του με αποτέλεσμα να αναγνωριστεί από τα τατουάζ του, το 2021 στην περιοχή του Γκύζη στην Αθήνα.

Κατά τη σύλληψή του τότε, ήταν μαζί με την 38χρονη που έχασε τη ζωή της έξω από την τράπεζα στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σάββατο. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος το 2023 είχε κατηγορηθεί εκ νέου καθώς διαπιστώθηκε πως μέσα από τη φυλακή μίσθωνε ποινικούς αλλά και τοξικομανείς προκειμένου να τοποθετούν βόμβες στις τράπεζες που είχε ληστέψει.

Το ίδιο δίκτυο ατόμων φαίνεται πως είχε αξιοποιηθεί και για την αποστολή του φάκελου – βόμβας στην εισαγγελέα Θεσσαλονίκης. Την ευθύνη για τις ενέργειες αυτές είχε αναλάβει η οργάνωση Σύμπραξη Εκδίκησης, έξι μέλη της οποίας είχαν συλληφθεί τον Μάρτιο του 2024.

Διαβάστε το δημοσίευμα

 

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!