Θολό τοπίο στη μυθοπλασία και επανασχεδιασμός


Τα πάνω κάτω στην τηλεοπτική αγορά έχει φέρει το θέμα του ΕΚΟΜΕ με την καθυστέρηση στην καταβολή της χρηματοδότησης των ελληνικών σειρών που είτε έχουν προβληθεί είτε προβάλλονται ακόμα σήμερα είτε προγραμματίζονται για την ερχόμενη σεζόν. Και καλά γι αυτές που προβλήθηκαν δεν υπάρχει γυρισμός καθώς ο γέγονε γέγονε. Αλλά τι πρόκειται να συμβεί με όσες βρίσκονται στον αέρα ή πρόκειται να βγουν από τα κανάλια προσεχώς και είναι στη φάση του προγραμματισμού ή τον γυρισμάτων; Εκεί τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα και το μέλλον προμηνύεται αβέβαιο καθώς ούτε και θέλω να σκέφτομαι το ντόμινο των εξελίξεων που θα προκαλέσει εάν τυχόν το σύστημα τιναχθεί στον αέρα.

Ηδη πολλά κανάλια αναθεωρούν τον προγραμματισμό για το β’ μέρος της τηλεοπτικής σεζόν βλέποντας μάλιστα και τα πρώτα αποτελέσματα των σειρών τους στους πίνακες τηλεθέασης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο ο ΣΚΑΪ και ο ΑΝΤ1. “Οι Πανθέοι” αποδείχθηκαν βατερλό για το πρόγραμμα ωστόσο τα συμβόλαια και οι αυστηρές ρήτρες ανάμεσα στο κανάλι και την εταιρεία παραγωγής του Καραγιάννη δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για ελιγμούς στο κανάλι. Ο ΣΚΑΪ θα το πιει το πικρό ποτήρι… μέχρι να ξεκινήσει το “Survivor”.

Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται και ο ΑΝΤ1 αν και εκεί ακόμα έχουν να διαχειριστούν το θέμα Ποφάντη και τις νομικές και άλλες προεκτάσεις καθώς δεν πρόκειται για μια απλή περίπτωση απομάκρυνσης από ένα κανάλι. Αυτά που ακούγονται είναι πολλά όπως επίσης και τα χρήματα που αναζητούνται και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ποτέ δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση παρά μόνο εσωτερική αναφορικά με την απόλυσή του. Σε άλλα λόγια, η “Μάγισσα” ναι μεν σημειώνει κάτι παραπάνω από αξιοπρεπή ποσοστά τηλεθέασης, ωστόσο, το υπέρογκο κόστος των 12 εκατ. ευρώ σε καμία περίπτωση δεν την κάνει μια σειρά που γεμίζει τον ΑΝΤ1 με κέρδη. Το αντίθετο μάλιστα. Για να συμβεί αυτό η σειρά θα πρέπει να ανοίξει τα φτερά της στο εξωτερικό. Όσο για το υπόλοιπο πρόγραμμα του καναλιού, εκεί τα πράγματα είναι πιο εύκολα και προφανή με την έννοια ότι το ρητό “τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα” παίρνει και πάλι σάρκα καθώς τα τελευταία χρόνια οι αποτυχίες διαδέχονται η μια την άλλη παρά τις αντίθετες υποσχέσεις των ιθυνόντων. Τα καμπανάκια για το β΄μέρος της σεζόν έχουν αρχίσει να χτυπάνε με τρόπο όλο και πιο έντονα και το κόψιμα μιας τουλάχιστον σειράς από τις νέες “Πρώτος από μας” ή “Μετά τη φωτιά” φαντάζει πιο πιθανό από ποτέ.

Ωστόσο, τα προβλήματα συνεχίζονται και στα υπόλοιπα κανάλια καθώς εκεί που δεν πίπτει κόψιμο, πίπτει επανασχεδιασμός του προγράμματος για το 2024 γενικότερα ή επαναξιολόγηση με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από εδώ και στο εξής ακόμα και χωρίς τα χρήματα του ΕΚΟΜΕ που η αλήθεια είναι βοήθησαν κατά πολύ στην άνθηση της ελληνικής μυθοπλασίας χαρίζοντας στους τηλεθεατές μικρά διαμαντάκια.

διαβάστε περισσότεραΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!