Τα «άλλα κανάλια» της Nielsen καταγράφουν τηλεθέαση 30%


Και ενώ η συζήτηση για την αξιοπιστία των μετρήσεων της Nielsen γίνεται σε ανώτατο επίπεδο, η αμφισβήτηση των ποσοστών της εταιρείας που ελέγχει μονοπωλιακά το πεδίο είναι καθημερινή, καθώς τα στοιχεία που εκδίδει κάθε μέρα η εταιρεία προκαλούν πληθώρα αποριών.

Η Nielsen έως και σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε δημόσια τοποθέτηση για το πρόβλημα που υπήρξε στη μέτρηση το τριήμερο 9 – 11 Οκτωβρίου, όπου εξαφανίστηκε ένα μεγάλο τμήμα του δείγματος. Η Επιτροπή Έρευνας Ελέγχου Τηλεθέασης (ΕΕΕΤ) δεν ενημέρωσε για το αν θα προβεί σε έλεγχο, ενώ δεν έγινε καμιά τοποθέτηση ούτε από τον ΣΕΔΕΑ. Το ΕΣΡ, ως Αρχή αρμόδια για τη Ραδιοτηλεόραση, η οποία υποχρεωτικά, με βάση τη νομοθεσία, πρέπει να λαμβάνει τα πορίσματα της ΕΕΕΤ, δεν είναι γνωστό αν έχει ασχοληθεί!

Με βάση, όμως, τα στοιχεία τηλεθέασης που εκδίδει καθημερινά η Nielsen γίνεται η διανομή της ιδιωτικής και της κρατικής διαφήμισης και πρέπει όλοι να γνωρίζουν αν το «νόμισμα» αυτό είναι αξιόπιστο ή όχι. Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό πως ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος, ο οποίος συμμετέχει στην ΕΕΕΤ, δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια μέχρι τώρα.

Τα τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία τηλεθέασης είναι εντυπωσιακά. Παρά τις τεράστιες επενδύσεις των σταθμών εθνικής εμβέλειας, ειδικά στη ζώνη prime time, με σειρές μυθοπλασίας, τα δεδομένα της Nielsen δείχνουν τη γιγάντωση της κατηγορίας «άλλα κανάλια». Τον Οκτώβριο και τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου η μέση θέαση της εν λόγω κατηγορίας έφτασε το 30,5%, σε ορισμένες περιοχές ακόμη και το 40%. Οι πλατφόρμες φαίνεται να συγκεντρώνουν καθημερινά ποσοστό που προσεγγίζει το 10%. Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι εξάρσεις των «μικρών», σύμφωνα με τη Nielsen. Για παράδειγμα, την περασμένη Τετάρτη 8 Νοεμβρίου το ΜΑΚ TV ήταν στην τρίτη θέση στο διάστημα 13:32 – 16:10 με ποσοστό 8,2%, ενώ κάποια άλλη ημέρα η ΕΡΤ2 (με ελληνική ταινία) εμφανιζόταν στο 7%…

typologies.gr

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!