Σούζαν Σάραντον – Σον Πεν: Άνοιξαν πόλεμο με τον Ερντογάν

Τον χαρακτηρίζουν δικτάτορα με ανοιχτή επιστολή.

Επιστολή με την οποία καταδικάζουν την βίαιη καταστολή από τις τουρκικές αρχές των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί και χαρακτηρίζουν τον Ερντογάν δικτάτορα, έστειλαν ο Σον Πεν και η Σούζαν Σάραντον και μια ομάδα διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών και επιστημόνων.

Παραλήπτης της επιστολή ήταν ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός την κυβέρνηση του οποίου χαρακτηρίζουν «δικτατορικό καθεστώς».

Η ολοσέλιδη επιστολή δημοσιεύτηκε χθες στη βρετανική εφημερίδα The Times. Οι υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένων προσώπων γνωστών για το ακτιβιστικό τους έργο, όπως οι Σον Πεν, Σούζαν Σάραντον, Μπεν Κίγκσλεϊ και ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς, περιέγραψαν την τουρκική κυβέρνηση ως «δικτατορικού καθεστώτος» και επέκριναν την ανυποχώρητη στάση του Ερντογάν σχετικά με τις απαιτήσεις των διαδηλωτών.

Οι εντολές του πρωθυπουργού «οδήγησαν στο θάνατο πέντε αθώων νέων», αναφέρει η επιστολή, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να κληθεί να λογοδοτήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την ωμή χρήση βίας των αστυνομικών.

Συνέκριναν επίσης τις αντι-διαδηλώσεις που διοργάνωσε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις ετήσιες συγκεντρώσεις της Νυρεμβέργης που οργανώθηκε από τους Ναζί.

«Λίγες μόνο ημέρες μετά την εκκαθάριση της πλατείας Ταξίμ και του πάρκου Γκεζί βασισμένοι στη χρήση ανείπωτης ωμής βίας, πραγματοποιήσατε μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, που θυμίζει το Ράλλυ της Νυρεμβέργης, με πλήρη περιφρόνηση για τους πέντε νεκρούς, το μόνο έγκλημα των οποίων ήταν να αντιταχθούν στη δικτατορική εξουσία σας», ανέφερε η επιστολή.

Τονίζει επίσης, ότι περισσότεροι δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν στην Τουρκία παρά στο Ιράν και την Κίνα μαζί. «Επιπλέον, περιγράψατε αυτούς τους διαδηλωτές ως πλιατσικολόγους, αλήτες και χούλιγκαν, ισχυριζόμενοι πως επρόκειτο για ξένους τρομοκράτες. Ενώ στην πραγματικότητα, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από νέους που επιδίωκαν να παραμείνει η Τουρκία μια Λαϊκή Δημοκρατία, όπως είχε σχεδιάσει ο ιδρυτής της Κεμάλ Ατατούρκ», συνεχίζει η επιστολή.

Ο Άντριου Μάγκο, ο βιογράφος του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και Φαζίλ Σάι, ο Τούρκος πιανίστας που πρόσφατα καταδικάστηκε για βλασφημία επειδή τουίταρε φράσεις από γνωστό ποιήμα, ήταν επίσης μεταξύ των υπογραφόντων.

Άλλοι υπογράφοντες ήταν: Ο Ιρλανδός νομπελίστας Έντνα Ο’Μπράιαν, ο Βρετανός βουλευτής των Συντηρητικών Τζέρεμι Κόρμπιν, η Βρετανίδα ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ, ο Βρετανός σκηνοθέτης με τουρκική καταγωγή Φουάντ Καβούρ και η Αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Κλερ Μπερλίνσκι.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός απειλεί ήδη με μηνύσεις την εφημερίδα αλλά και τους σταρ του Χόλυγουντ αυτοπροσώπως και κατηγορεί την Times ότι χρησιμοποιεί σοβαρές πολιτικές εξελίξεις για να βγάλει χρήματα και όχι να επιτελέσει κοινωνικό έργο, όπως αφήνει να φανεί με τις επιστολές των ηθοποιών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!