Η Google τιμά τα 169 χρόνια από τη γέννηση του Νίτσε

Στον σπουδαίο γερμανό στοχαστή αφιερώνει το σημερινό της Doodle.


Ένα ασπρόμαυρο doodle με το κεφάλι ενός άνδρα και τον κινούμενο εγκέφαλό του στο κέντρο κοσμεί την κεντρική σελίδα της Google σήμερα και είναι αφιερωμένο στα 169α γενέθλια του Φρίντριχ Νίτσε.
Σαν σήμερα γεννήθηκε, λοιπόν, ο γερμανός φιλόσοφος, ποιητής, συνθέτης και φιλόλογος που έγραψε κριτικά δοκίμια πάνω στη θρησκεία, την ηθική, τον πολιτισμό, την φιλοσοφία και τις επιστήμες. Οι κεντρικές ιδέες της φιλοσοφίας του περιλαμβάνουν τον “θάνατο του Θεού”, την ύπαρξη του υπερανθρώπου, την ατέρμονη επιστροφή, τον προοπτικισμό καθώς και την θεωρία της ηθικής κυρίων – δούλων.

Έργα του η “Γέννηση της τραγωδίας” (1872), οι “Παράκαιροι στοχασμοί” (1873-1876), το “Ανθρώπινο, υπερβολικά ανθρώπινο” (1878-1879), η “Χαραυγή” (1881), η “Χαρούμενη γνώση”(1882), το “Πέρα από το καλό και το κακό” (1886), η “Γενεαλογία της ηθικής” (1887), το “Λυκόφως των ειδώλων” (1888), ο “Αντίχριστος” (1888), το “Ίδε ο άνθρωπος” (1888) και η ανολοκλήρωτη “Θέληση για δύναμη” (1883-1888). Ανάμεσά τους το κορυφαίο του, το “Τάδε έφη Ζαρατούστρα” (1883-1885).
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη Ραίκεν, κοντά στη Λειψία και στην ευρύτερη πρωσική επαρχία της Σαξονίας.
Ο πατέρας του, Καρλ Λούντβιχ Νίτσε  ήταν λουθηρανός πάστορας και  η μητέρα του, Φραντσίσκα Αίλερ ήταν κόρη του πάστορα Ντάβιντ Φρήντριχ Αίλερ.
Μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του Νίτσε από εγκεφαλική ασθένεια το 1849 και τον χαμό του αδελφού του τον επόμενο χρόνο, η οικογένεια μετακόμισε στο Νάουμπουργκ. Εκεί διέμειναν όλοι με τη γιαγιά του Νίτσε, καθώς η μητέρα του δεν είχε τη δυνατότητα να συντηρήσει δικό της σπίτι.

Παρά την αντίθεση της μητέρας του, η οποία τον προόριζε για εφημέριο, ο Νίτσε επικεντρώθηκε στην Κλασική Φιλολογία και σπούδασε στη Βόννη και τη Λειψία. Μόλις στα 25 του χρόνια διορίστηκε καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας,  Εκείνη την εποχή γνώρισε το έργο του φιλόσοφου Σοπενάουερ και συνδέθηκε φιλικά με τον μουσικοσυνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ. Πολύ σύντομα ο Νίτσε χάραξε τη δική του πορεία. Παραιτήθηκε από τη θέση του στο Πανεπιστήμιο, απομακρύνθηκε από τις θεωρίες του Σοπενάουερ και διέκοψε τη σχέση του με τον Βάγκνερ.
Ζώντας μία περιπλανώμενη ζωή, σε μικρές πανσιόν της Ελβετίας, της Ιταλίας και της νότιας Γαλλίας, αφοσιώθηκε στην κριτική της μεταφυσικής, της ηθικής, της θρησκείας και των άλλων πλευρών του δυτικού πολιτισμού.

Πέθανε στις 25 Αυγούστου 1900, σε ηλικία πενήντα έξι ετών, αφού πέρασε τα δέκα τελευταία χρόνια της ζωής του έχοντας χαμένα τα λογικά του.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!