Ενδοοικογενειακή βία: Έξαρση των περιστατικών το Πάσχα – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες θυμάτων


Έξαρση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ. μόνο μέσα σε μια εβδομάδα υπήρξαν 752 καταγγελίες στην Άμεση Δράση για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με τους αστυνομικούς να διαχειρίζονται, την ίδια χρονική περίοδο, 488 περιστατικά.

Πραγματοποιήθηκαν 278 συλλήψεις, σε 66 θύματα ενδοοικογενειακής βίας χορηγήθηκε το panic button (η ειδική εφαρμογή, στο κινητό τους τηλέφωνο), ενώ 14 γυναίκες μεταφέρθηκαν σε δομές με οχήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Όσον αφορά την νεανική παραβατικότητα και τη βία μεταξύ ανηλίκων, που επίσης αποτελεί μια μάστιγα της εποχής, σε όλη την επικράτεια, έγιναν 6.782 έλεγχοι, 152 συλλήψεις και 193 παραβάσεις.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες θυμάτων

Ανατριχίλα προκαλούν οι μαρτυρίες θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που φέρνει στο φως το MEGA.

Μάλιστα, για μια σόμπα, η κ. Λίνα, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον πρώην σύζυγό της. «Μ’ έπιασε από το λαιμό, με κόλλησε στον τοίχο, δε με άφηνε. Με πέταξε κάτω, με κλώτσησε, πήγα να σηκωθώ, δεν μπορούσα να σηκωθώ. Ήρθε, είδε το λαιμό μου και σηκώθηκε κι έφυγε», είπε στο MEGA.

Η γυναίκα εξετάστηκε από ιατροδικαστή και κατέθεσε και ασφαλιστικά μέτρα. Ωστόσο, ακόμα, όπως καταγγέλλει, ο πρώην άνδρας της κυκλοφορεί ελεύθερος και μάλιστα της έκανε και μήνυση, γιατί δεν του έδωσε τα παιδιά, σύμφωνα με τους όρους του διαζυγίου.

«Για την ποινική δίωξη δεν τον έχουν ενημερώσει φαντάζομαι από την εισαγγελία ακόμα. Μου έκανε μήνυση γιατί δεν έδωσα τα παιδιά; Σε ποιον; Σ’ αυτόν που πήγε να με σκοτώσει;», συμπλήρωσε.

«Εφιάλτης» 50 χρόνων

Η κ. Κατερίνα, βίωσε επί 50 χρόνια έναν πραγματικό Γολγοθά, και δίνει το δικό της μήνυμα σε κάθε γυναίκα που περνά ό,τι πέρασε εκείνη.

«Εγώ παντρεύτηκα με το ζόρι, ήταν η εποχή των προξενιών. Πήρα άνθρωπο που δεν τον ήθελα. Είχα τόσο λεκτική βία από αρραβωνιασμένη, που άμα δείτε έχω ένα μαντηλάκι που είναι μέσα στην τρύπα, πάντα έτσι γυρνούσα για να μην κλάψω, το δάγκωνα. Λεφτά δεν είχα, τι θα έκανα; Και αναγκάστηκα για 50 χρόνια να μου λέει τόσα λόγια, να κλείνομαι στο δωμάτιο να κλαίω, να μην μπορώ να του μιλήσω», μετέφερε στο MEGA.

Απειλές, ξυλοδαρμούς, ακόμα και σεξουαλική βία, βίωσε η κόρη της κ. Λίνας.

«Υπήρχαν απειλές, υπήρχε καταγγελία για ξυλοδαρμό, για λεκτική βία, για σεξουαλική βία. Ψυχολογική βία ήταν να την βρίζει, να της φέρεται άσχημα μέσα στο σπίτι, να «ποτίζει» τα παιδιά κατά της μητέρας τους. Την ανάγκαζε να κάνει σεξ μαζί του χωρίς να το θέλει. Την έχει στείλει σε ψυχολόγους, τα παιδιά σε ψυχιάτρους», συμπλήρωσε.

 

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!