Economist: Πιθανότητες για εισβολή Τουρκίας στο Καστελόριζο


Πόσο κινδινεύει το Καστελόριζο από την Τουρκία; Υπάρχουν πιθανότητες μιας εισβολής στο νησί από τους Τούρκους; σύμφωνα με άρθρο του Economist βλέπουμε κατά πόσο κινδυνεύει από την Άγκυρα το Καστελόριζο.

Συγκριμένα στην πιθανότητα να μετατραπεί το Καστελόριζο σε «σημείο ανάφλεξης» και στόχο εισβολής από την Άγκυρα, αναφέρεται ο Economist σε άρθρο του με τίτλο «Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει ένα μικρό ελληνικό νησί;»

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το Καστελόριζο με τις λιγοστές εκατοντάδες κατοίκων, τα σπίτια με τα παστέλ χρώματα στην ακτογραμμή, τη φιλική υποδοχή που επιφυλάσσουν οι ντόπιοι σε τουρίστες και ταξιδιώτες που καταφθάνουν με οχηματαγωγά από την Τουρκία δεν δείχνει ως σημείο ανάφλεξης.

Ωστόσο, επισημαίνει την παρουσία ελληνικού πολεμικού πλοίου, που περιπολεί γύρω από το Καστελόριζο, το οποίο «βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο μιας διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας – στην οποία ανήκει το νησί – και της Τουρκίας».

Όπως επισημαίνει ο Economist, «η Ελλάδα λέει ότι το Καστελλόριζο απολαμβάνει μια περιοχή υφαλοκρηπίδας, ή ΑΟΖ 200 ναυτικών μιλίων, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Τουρκία λέει ότι το Καστελόριζο είναι πολύ μικρό και απέχει πολύ από την ελληνική ηπειρωτική χώρα για να δικαιούται ΑΟΖ. Η ελληνική διεκδίκηση αποκλείει την Τουρκία από τη Μεσόγειο, παραπονείται η Τουρκία».

Economist: Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Καστελόριζο

Το δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού αναφέρει στη συνέχεια ότι «η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Καστελόριζο και σε ορισμένα άλλα νησιά. Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της, Ρετζέπ Ερντογάν είπε ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Αθήνα. “Μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά”, είχε προειδοποιήσει δύο μήνες νωρίτερα, υπονοώντας μια εισβολή».

Στέκεται δε στη γεωγραφική θέση του Καστελόριζου, σημειώνοντας ότι μπορεί να φθάσει κανείς εκεί κολυμπώντας από τις τουρκικές ακτές, ενώ το κοντινότερο ελληνικό νησί, η Ρόδος, απέχει 120 χιλιόμετρα».

Ο Εconomist ενημερώνει τους αναγνώστες του ότι «η Τουρκία κατηγορεί τους Έλληνες ότι στρατιωτικοποιούν τα νησιά, κατά παράβαση διεθνών συνθηκών. Πέρυσι, τουρκικά MME δημοσίευσαν φωτογραφίες, που είχαν ληφθεί από drones και έδειχναν παραδόσεις τεθωρακισμένων οχημάτων σε ορισμένα από τα νησιά. Η Ελλάδα δεν αρνείται την αποστολή νέων στρατευμάτων, αλλά λέει ότι το κάνει μόνο για αμυντικούς σκοπούς».

Ωστόσο, μολονότι καλλιεργεί ανησυχία, το άρθρο σημειώνει:

«Μια σειρά στοιχείων συνηγορούν κατά του κινδύνου ένοπλης σύρραξης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Το ένα είναι ότι αμφότερες είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Το άλλο, ότι ο πόλεμος θα συνέτριβε τον τουριστικό τομέα και των δύο χωρών» Και καταλήγει:«Αλλά ο κίνδυνος υφίσταται, και επειδή η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει αρχίσει να εκδηλώνει μια προτίμηση στη χρήση βίας για την επιδίωξη των συμφερόντων της, ειδικά στη Συρία (…)Με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί φέτος στην Ελλάδα και στην Τουρκία, οι εθνικιστές και στις δύο πλευρές μπορεί να μπουν στον πειρασμό να ξιφουλκήσουν., Οι ντόπιοι στο Καστελόριζο, αλλά και οι Τούρκοι που το επισκέπτονται, προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους. “Είναι θέατρο όλα αυτά”, λέει ένας σερβιτόρος. Κι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ελπίζουν να έχει δίκιο».

Πηγή: thestandard.gr

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!