
Αλόννησος: Ο λιμενάρχης θα απέχει από τη θέση του μέχρι την ολοκλήρωση της ΕΔΕ – «Θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε τραγική κατάληξη»
Ο λιμενάρχης Αλοννήσου θα εξακολουθήσει να απέχει από τη θέση ευθύνης του, μέχρι την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διέταξε ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με πηγές από το Αρχηγείο του Λ.Σ. και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η απόφαση ελήφθη, έπειτα από περιστατικό που καταγράφηκε σε βίντεο και προβλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, στο οποίο καταγράφονται ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες κατά τη διάρκεια επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών και οχημάτων σε ταχύπλοο σκάφος στο λιμάνι της Αλοννήσου.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπό τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, οποιοδήποτε ατύχημα -όπως η πτώση επιβάτη ή οχήματος στη θάλασσα- θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε τραγική κατάληξη.
Το θέμα δεν αφορά την ευθύνη του λιμενάρχη για το σπάσιμο του κάβου, αλλά τον θανάσιμο κίνδυνο που αντιμετώπισαν επιβάτες και εργαζόμενοι, καθώς και τη μη ενημέρωση της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος για το περιστατικό.
Η ασφάλεια στα λιμάνια, τόσο των επιβατών όσο και των εργαζομένων, αποτελεί βασική αρμοδιότητα και ευθύνη του Λιμενικού Σώματος, γεγονός που καθιστά την αντίδραση της υπηρεσίας επιτακτική.
Δείτε το βίντεο:
Η ανάρτηση Κικίλια
Υπενθυμίζεται η δήλωση του Βασίλη Κικίλια: «Παράλληλα με την εντολή προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για διενέργεια ΕΔΕ, απομακρύνεται και ο Λιμενάρχης Αλοννήσου. Ήταν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο συμβάν που έθεσε σε κίνδυνο επιβάτες και πλήρωμα. Είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Σε θέματα ασφάλειας δεν υπάρχει καμία απολύτως ανοχή».
Παράλληλα με την εντολή προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για διενέργεια ΕΔΕ, απομακρύνεται και ο Λιμενάρχης Αλοννήσου. Ήταν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο συμβάν που έθεσε σε κίνδυνο επιβάτες και πλήρωμα. Είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Σε θέματα ασφάλειας δεν υπάρχει καμία απολύτως…
— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) May 3, 2025