
Penelope: Ποια είναι η τυφλή AI influencer που έχει γίνει viral στην Ελλάδα – Τι λένε στο enikos.gr οι δημιουργοί της
Η Penelope έκανε το ντεμπούτο της στο Instagram τον Ιανουάριο του 2025 και πραγματοποίησε την πρώτη της ανάρτηση στις 9 Φεβρουαρίου. Μέσα σε λίγους μήνες έχει καταφέρει να έχει χιλιάδες ακολούθους και να αγαπηθεί από μεγάλη μερίδα του κόσμου, δημοσιεύοντας στιγμές από την «καθημερινότητά» της.
Της Ελένης Φλισκουνάκη
Βέβαια, η Penelope, η οποία είναι τυφλή, δεν είναι μία κλασική influencer που δείχνει την ζωή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ένας ψηφιακός χαρακτήρας που δημιουργήθηκε με την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ομάδα της «Pop2See».
Στην πρώτη της ανάρτηση στο Instagram, στις 9 Φεβρουαρίου, η Penelope είχε γράψει ότι: «Η όρασή μου μειώνεται σιγά-σιγά και σύντομα θα τη χάσω εντελώς. Όμως πιστεύω, το πώς βλέπεις τον κόσμο είναι κάτι πολύ περισσότερο από την όραση. Εδώ θα μιλήσουμε για την οπτική αναπηρία, την καθημερινότητα, και όλα όσα κάνουν τη ζωή ξεχωριστή! Είμαι η Penelope και βλέπω τον κόσμο με έναν τρόπο μοναδικό. Είστε έτοιμοι για αυτό το ταξίδι;».
Η Penelope “σπάει” τα στερεότυπα για την τυφλή κοινότητα
Η Τζίλντα Μαζαράκη, φοιτήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και συνδημιουργός της Penelope, λέει στο enikos.gr πως η ιδέα για να φτιαχτεί ένα AI τυφλό κορίτσι, γεννήθηκε στην ομάδα της «Pop2See» πριν από περίπου ένα χρόνο, μέσα από την καθημερινή επαφή που έχουν με άτομα από την τυφλή κοινότητα.
Επέλεξαν η Penelope να είναι AI και όχι υπαρκτό πρόσωπο, γιατί έτσι μπορεί να είναι πάντα παρούσα, να προσαρμόζεται στις τάσεις και να λειτουργεί ως ουδέτερη φωνή της ομάδας, εκπροσωπώντας ένα ευρύ φάσμα εμπειριών και οπτικών. Δεν υποκαθιστά κάποιον άνθρωπο, είναι ένα μέσο επικοινωνίας.
Πίσω από την Penelope βρίσκεται μια ομάδα 6 ατόμων, με και χωρίς αναπηρία, καθώς και η ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», που συνεργάζονται για να διασφαλίζουν την ποιότητα, την ακρίβεια και τη συμπερίληψη σε κάθε ανάρτηση.
Κύριος στόχος είναι να “σπάσουν” τα στερεότυπα που υπάρχουν σχετικά με τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία, κάτι που τονίζει στο enikos.gr και η συνιδρύτρια της «Pop2See» Αλίκη Ράγκου, η οποία είναι επίσης φοιτήτρια στους Χημικούς Μηχανικούς του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ένα από τα στερεότυπα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της τυφλής κοινότητας, είναι ότι κάποιος με αναπηρία πρέπει να “φαίνεται” με συγκεκριμένο τρόπο. Μια τυφλή γυναίκα μπορεί να είναι όμορφη, δυναμική, να φροντίζει τον εαυτό της και να χαμογελά, χωρίς αυτό να φαίνεται εξωτερικά, κάτι που το βλέπουμε στην Penelope.
«Έπρεπε να είμαστε σίγουροι πως πάμε να σπάσουμε στερεότυπα και όχι να αναπαράγουμε κάποια απ’ αυτά», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αλίκη Ράγκου.
Η Penelope έχει αποκαλύψει στο προφίλ της πως είναι στην δεκαετία των 20, σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή, στο Τμήμα Φιλολογίας, είναι δραστήρια και αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς με αυτόν τον τρόπο οι δημιουργοί της μας εξηγούν πως θέλουν να κάνουν ξεκάθαρο στον κόσμο που έχει όραση και παρακολουθεί την καθημερινότητά της, πως η αναπηρία δεν ισούται με την ανικανότητα.
«Η αναπηρία δεν πρέπει να συνδυάζεται με την ανικανότητα ή την ηρωοποίηση. Θα προτιμούσαμε την ίση αντιμετώπιση σε μία συμπεριληπτική κοινωνία», δηλώνει στο enikos.gr η Τζουλιάνα Μπούσι, η οποία ανήκει στην τυφλή κοινότητα και είναι η accessibility leader της «Pop2See» και της Penelope.
Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια που έχουν οι δημιουργοί της, η Τζίλντα Μαζαράκη σημειώνει ότι στόχος της ομάδας είναι όσο μπορούν να την εξελίξουν στην Ελλάδα, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο η Penelope να πάει και στο εξωτερικό.