Γιάννης Τσιώρης: «Έκανα delivery σε ουρανοξύστες – Πούλησα την εταιρεία μου για 360 εκατομμύρια, δεν έχω πια οικονομικό άγχος»


Στο πλατό της εκπομπής The 2Night Show βρέθηκε ο Γιάννης Τσιώρης, ο οποίος έχει ξεχωρίσει ως ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές του Dragons’ Den Greece. Με αφετηρία την οικογενειακή μεταναστευτική ιστορία και την προσωπική επιμονή του, κατάφερε να ιδρύσει και να αναπτύξει το InstaShop, μία start-up που άλλαξε το τοπίο των αγορών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και κατέληξε να πωλείται για 360 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου τον υποδέχθηκε σε μία συνέντευξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κατά την οποία αποκαλύφθηκαν σημαντικές στιγμές από την πορεία του, που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη, πέρασε από το Χαλάνδρι και έφτασε ως το Ντουμπάι, μέσα από σπουδές στην Κρήτη και την Ολλανδία.

Ο ίδιος περιέγραψε τις πρώτες του εμπειρίες και τις ρίζες του, τονίζοντας τη σημασία της οικογενειακής εργασίας και της μετανάστευσης: «Γεννήθηκα στη Νέα Υόρκη από γονείς μετανάστες. Γνωρίστηκαν στην Αθήνα και πήγαν στην Αμερική για 11 χρόνια. Οι γονείς μου είχαν στην Αμερική μια μικρή βιοτεχνία μεταποίησης με δέρματα και γούνες. Έχω έναν μεγαλύτερο αδερφό. Φύγαμε από την Αμερική όταν ήμουν 5 ετών. Οι γονείς μου άνοιξαν ένα ψητοπωλείο στο Χαλάνδρι, το είχαν για 20 χρόνια – δούλεψα κι εγώ εκεί».

Η πορεία του στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό χώρο υπήρξε έντονα απαιτητική. Ο Γιάννης Τσιώρης συνδύασε τις σπουδές του με εργασία στην Κρήτη, προκειμένου να εξασφαλίσει τη μετάβασή του στην Ολλανδία για μεταπτυχιακές σπουδές στη διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας. «Ήμουν στην Ολλανδία για 4 χρόνια. Κουράστηκα εκεί με τον καιρό και το φαγητό και ζήτησα μετάθεση στο Ντουμπάι. Τυχαία βρέθηκα εκεί».

Στο Ντουμπάι εργάστηκε στην Philips, ωστόσο η επιχειρηματική του φύση τον οδήγησε στο επόμενο μεγάλο βήμα. «Δούλευα στην Philips, αλλά παραιτήθηκα για να δημιουργήσω μια start-up που δεν πήγε όπως ήθελα. Μετά ξεκίνησα την InstaShop, ήταν ένα ρίσκο για μένα. Όταν δημιουργήσαμε την InstaShop με την Ιωάννα Αγγελιδάκη στο Ντουμπάι, πήγαινα εγώ τις παραγγελίες στους πελάτες».

Η εκκίνηση της InstaShop δεν ήταν εύκολη. Ο ίδιος περιέγραψε με λεπτομέρειες τις πρώτες δύσκολες ημέρες, την οικονομική πίεση και την προσήλωση στον στόχο: «Πριν την InstaShop είχαμε τεράστια οικονομική πίεση. Από τη στιγμή που γεννήθηκε η ιδέα μέχρι τη στιγμή που είχαμε τους πρώτους πελάτες πέρασε ένας μήνας. Όταν δημιουργήσαμε την εφαρμογή μας στο Ντουμπάι με τη συνεταίρο μου, την Ιωάννα, δεν υπήρχε αντίστοιχη εφαρμογή εκεί. Μετά μας αντέγραψαν. Τον πρώτο μήνα είχαμε 100 παραγγελίες την ημέρα – γινόταν χαμός. Τις πήγαινα εγώ, δούλευα non-stop καθημερινά. Συγκεντρώναμε τις παραγγελίες ανά ουρανοξύστη και τις πηγαίναμε μέσα σε 15 λεπτά».

Πέντε χρόνια αργότερα, η InstaShop εξαγοράστηκε, επισφραγίζοντας την επιχειρηματική του επιτυχία. «Πουλήσαμε το InstaShop στο 5ο έτος για 360 εκατομμύρια δολάρια. Δεν μετάνιωσα καθόλου που την πουλήσαμε. Για μένα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Αυτό που άλλαξε είναι ότι δεν υπάρχει το οικονομικό άγχος και μπορώ να προσέξω την οικογένειά μου. Ήθελα να τα καταφέρω, επειδή έβλεπα τους γονείς μου να μοχθούν. Είχα την έγνοια να ηρεμήσουν και να ζήσουν λίγο τη ζωή τους. Είναι το παράσημό μου αυτό».

Η είσοδός του στο Dragons’ Den Greece αποτέλεσε νέο σταθμό στην πορεία του, με τον ίδιο να αποκαλύπτει πώς ξεκίνησε η συνεργασία: «Ο Σάκης Τανιμανίδης μού πρότεινε το Dragons’ Den. Την πρώτη σεζόν δεν ήμουν έτοιμος, γιατί ένιωθα λίγο άβολα στο κομμάτι της δημόσιας παρουσίας. Αυτό που με έκανε να δεχτώ είναι ότι εκεί έχουμε ένα παράθυρο για να προάγουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα. Στην Ελλάδα δεν ξέρουμε τόσο καλά να κάνουμε business. Τα σόου σαν το Dragons’ Den είναι πολύ υγιή για εκπαίδευση. Είναι λάθος για μένα όταν έρχονται οι παίκτες και εστιάζουν στο ποσοστό που θα δώσουν χωρίς να σκέφτονται πόσο μπορεί να αναπτυχθεί η εταιρεία».

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!