Το προτελευταίο μέτρο που θα ληφθεί πριν από ένα lockdown – Αυτά είναι τα νέα μέτρα στην Αττική


Ανησυχητικά ενεργό παραμένει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας καθώς καθημερινά, εκτός από σήμερα, έχουμε πάνω από 300 νέα κρούσματα, τόνισε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Το δεύτερο κύμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία διεθνώς και ο στόχος όλων είναι να ισορροπήσει η κατάσταση και να ελεγχθεί ως ότου υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως είναι κοινός τόπος και σε άλλες χώρες να αποφευχθεί το lockdown.

Το προτελευταίο μέτρο που θα ληφθεί πριν από ένα ενδεχόμενο lockdown, είναι το κλείσιμο των σχολείων. Ωστόσο ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά τη άμεση λήψη αυστηρότερων μέτρων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση «προς το παρόν δεν τίθεται θέμα πιο αυστηρών μέτρων. Δεν πάμε σε πιο σκληρά μέτρα».

Ο κος Μαγιορκίνης μίλησε και για τις παρεμβάσεις που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας όπου καταγράφεται και η μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών τις τελευταίες ημέρες. «Έχουν γίνει 600 rapid τεστ και μέχρι τις 16.00 σήμερα το απόγευμα είχαν βρεθεί έξι θετικά δείγματα σε τέσσερις Έλληνες και δύο αλλοδαπούς».

Αναφερόμενος και σε διεθνή στοιχεία πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες εξακολουθούν να θεωρούν τον ιό τόσο επικίνδυνο όπως και στην αρχή της πανδημίας. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός προκαλεί λιγότερους θανάτους «δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, που να αποδεικνύουν μια τέτοια υπόθεση. Το μικρότερο ποσοστό θανάτων οφείλεται στα περισσότερα τεστ».

Η προσκόλληση στην μάσκα εξήγησε ο κος Μαγιορκίνης ότι παραμένει σύμφωνα με όλα τα διεθνή δεδομένα « την καλύτερη προστασία» και αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους οι οποίοι όπως είπε «θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν».

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορά τις νοσηλείες είπε ότι σήμερα νοσηλεύονται περίπου 600 άτομα σε απλά κρεβάτια με covid-19 και εξήγησε ότι ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι άμεση συνάρτηση του αριθμού των διασωληνωμενων.

«Αν φτάσουνε τους 200 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ μπορεί να δούμε και 10 ή 15 θανάτους σε μία μέρα» και πρόσθεσε ότι ο περιορισμός των εισαγωγών στις ΜΕΘ είναι το ζητούμενο.

Πάντως ο κος Μαγιορκίνης τόνισε πως παρατηρείται μικρή μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων, την τελευταία βδομάδα αλλά αυτή η εικόνα δεν είναι ενδεικτική και γι’ αυτό για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον για μια ακόμη εβδομάδα.

Τα νέα μέτρα στην Αττική και τις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές

Με τα κρούσματα κορονοϊού καθημερινά να είναι υψηλά, κυρίως στην Αττική, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προχώρησε στην ανακοίνωση νέων μέτρων τα οποία τίθενται σε εφαρμογή.

Ο κ. Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της covid-19 στη χώρα ανακοίνωσε πως: 

Από αύριο και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, τα περίπτερα, τα μίνι μάρκετ αλλά και οι κάβες θα κλείνουν στις 12 προκειμένου να αποφευχθούν οι εικόνες συνωστισμού στις πλατείες μετά το κλείσιμο των μαγαζιών εστίασης.

Η ανακοίνωση αυτή αφορά την περιφέρεια Αττικής, Ημαθίας, Πέλλα, Πιερία, Χαλκδική, Ζάκυνθο, Χανιά, Μύκονος, Λέσβος.

Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται τα φαρμακεία αλλά και τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Αναφορικά με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως πλέον, αντί για τις 07.00 το πρωί που άνοιγαν πλέον μπορούν να σηκώνουν ρολά στις 05.00.

Επίσης ανακοίνωσε για την περιφέρεια Τρικάλων ότι από αύριο στις 5 το πρωί τίθεται σε ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων, με τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, ενώ ισχύουν και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

Ο «χάρτης» των 286 κρουσμάτων – Περισσότερα από τα μισά είναι στην Αττική

Διακόσια ογδόντα έξι κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 37 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Από τα 286 επιπλέον κρούσματα, τα 249 είναι εγχώρια κρούσματα.

Αναλυτικότερα σε ποιες περιοχές εντοπίζονται τα κρούσματα:

– 37 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 163 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 9 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 11 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

 

 

newsbeast

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!