Πανδημία & ελληνοτουρκικά φέρνουν κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση


Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησαν οι κ.κ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Ευρωβουλευτής της ΝΔ, και Πάνος Σκουρλέτης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και τις εικόνες συνωστισμού που προκαλούν ανησυχία, αλλά και τη γεύση που άφησε η σύγκρουση Δένδια – Τσαβούσογλου στη χώρα, και πώς αναμένεται να επηρεάσει τις εξελίξεις.  
«Παρά το ότι όλοι έχουμε ξεπεράσει τα όρια της υπομονής μας, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δεν είναι στις πλατείες. Είμαστε στο τέλος μιας δύσκολης προσπάθειας. Το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του και για αυτό συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε. Η ατομική ευθύνη είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Και σε άλλες χώρες παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού. Η κυβέρνηση προτάσσει την ανθρώπινη ζωή, και προσπαθεί ταυτόχρονα να κρατήσει ισορροπία με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ. Η λύση είναι τα εμβόλια», είπε η κ. Ασημακοπούλου.

«Νομίζω ότι δεν έχουμε μια διαχείριση από την κυβέρνηση που να φαίνεται ότι έχει ενσωματώσει ό,τι μάθαμε τον προηγούμενο χρόνο. Δεν υπάρχει ιχνηλάτηση στους εργασιακούς χώρους. Υπήρξε σκανδαλώδεις διαχείριση με τα ΜΜΜ. Πήραν παλιά λεωφορεία, άχρηστα για τη δουλειά, αφού δεν αερίζονται. Τα σχολεία άνοιξαν έτσι όπως είχαν κλείσει, δεν υπήρξε κανένα μέτρο. Έχουν επιστρατευτεί μόνο τα self-tests που είναι επικουρικό όπλο και έχουν αποδειχτεί σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά. Σήμερα είμαστε η πρώτη χώρα στην ΕΕ σε θανάτους ανά εκατομμύριο. Ακόμα δεν έχουμε ακούσει δέσμευση της κυβέρνησης, ότι θα στηρίξει το σύστημα υγείας με ένα ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν έγιναν προσλήψεις, δεν υπάρχει σχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης.

«Αυτή η ισοπεδωτική κριτική μπορεί να είχε πλάκα, αν δεν είχαν κυβερνήσει. Αυτά τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύετε συνεχώς στο δημόσιο λόγο, σκάνε και πέφτουν στη γη. Οι ψηφοφόροι σας όπως φαίνεται σε μεγάλο βαθμό συμφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης, ίσως θα ήταν χρήσιμο να κάνετε συγκεκριμένες προτάσεις, για να μην καταλήξουν και τα ποσοστά σας σαν τα πυροτεχνήματα», απάντησε η κ. Ασημακοπούλου.

«Η λύση είναι να ακούμε τους ειδικούς και να πορευόμαστε με συγκροτημένο τρόπο. Η λύση πάντως δεν είναι να καλούμε τον κόσμο να βγει έξω να διαδηλώσει. Αν έχει κάποιος κάποια άλλη λύση, ας την καταθέσει. Κανείς δε θέλει διασωληνωμένους ούτε θανάτους, τον ίδιο στόχο έχουμε», πρόσθεσε η ίδια.

«Δεν έχουμε την ίδια πρακτική. Στα σχολεία δεν ξέρω αν έχει υπάρξει έστω μία καινούργια αίθουσα, μια διαφορετική σχέση, με λιγότερους μαθητές. Στις τάξεις στην Αθήνα είναι κατά μέσο όρο 27 μαθητές. Σε μεγάλους εργασιακούς χώρους ακόμα δεν είναι υποχρεωτικά τα τεστ. Δεν υπάρχει ιχνηλάτηση. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, για ένα κοινό σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας. Τα έχει αρνηθεί όλα η ΝΔ», απάντησε ο κ. Σκουρλέτης.

«Θέλετε να συγκυβερνήσουμε, με υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, και δε γίνεται αυτό. Κάθε βδομάδα ζητάτε την παραίτηση ενός υπουργού για να βάλετε ένα δικό σας», είπε η κ. Ασημακοπούλου.

Η επόμενη μέρα της σύγκρουσης Δένδια – Τσαβούσογλου

«Πέρα από την παρουσία του κ. Δένδια που διατύπωσε με σαφή τρόπο τις πάγιες ελληνικές θέσεις, το ζητούμενο είναι αυτή η παρουσία σε ποια στρατηγική εντάσσεται. Αν η κυβέρνηση  έχει αποφασίσει που θέλει να το πάει, ή αν ο πρωθυπουργός έχει σταθεί ανάμεσα στις διαρροές που υπάρχουν ανάμεσα στον κ. Καραμανλή και στον κ. Σημίτη. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Μας ενδιαφέρει η στρατηγική του διαλόγου ή θέλουμε παγωμένες σχέσεις που κατά καιρούς θα κλιμακώνονται; Η χώρα μας ματώνει με ακριβά εξοπλιστικά προγράμματα. Θέλουμε να πάμε στη Χάγη και μέσα από ποιες προϋποθέσεις; Αυτά είναι τα ζητήματα», σχολίασε ο κ. Σκουρλέτης σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

«Η εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο πλαίσιο ότι δεν προλάβαιναν να κάνουν πράγματα. Να αναρωτηθείτε που είναι σήμερα ο δικός σας ΥΠΕΞ και ο κ. Καμμένος με τον οποίο συγκυβερνήσατε. Την επόμενη εβδομάδα, και θα το κάνω αυτό, θέλω στο Ευρωκοινοβούλιο να ακούσουν αυτά που είπε ο κ. Δένδιας και ο κ. Μπορέλ και ο κ. Μισέλ που πρόσφατα επισκέφθηκε τον Ερντογάν», είπε η κ. Ασημακοπούλου.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!