Μητσοτάκης: Δείπνο στους ηγέτες των Βαλκανίων και την ηγεσία της ΕΕ


Δείπνο στους ηγέτες των Βαλκανίων, πλην της Αλβανίας, και στους επικεφαλής της ΕΕ παραθέτει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο, αν και πρόκειται για άτυπη συνάντηση, να συζητηθούν η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η ευρωπαϊκή προοπτική της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Παρών στο δείπνο είναι και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος έφτασε σήμερα στην Ελλάδα. Παρόντες επίσης είναι μεταξύ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η άτυπη συγκέντρωση για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Βαλκανικής Χερσονήσου γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

 

Στο δείπνο μετέχουν οι :
Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic,
Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu,
Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic,
Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ion-Marcel Ciolacu,
Πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti,
Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Borjana Kristo,
Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacevski,
Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Nikolai Denkov,
Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic.

 

Στην συνάντηση δεν προσκλήθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα. Όπως έγινε γνωστό προσκλήθηκε ο πρόεδρος της Αλβανίας, ο οποίος δεν παρέστη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στο αποψινό άτυπο δείπνο του πρωθυπουργού στο Μαξίμου απάντησε: «Δεν ήταν δυνατόν να προσκληθεί ο κ. Ράμα σε μία τόσο σημαντική πρωτοβουλία. Όταν λέμε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας περνά από το στοιχειώδη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων και των κανόνων δικαίου, το εννοούμε. Σε κάθε περίπτωση προσεκλήθη ο Πρόεδρος της Αλβανίας ο οποίος δεν θα παραβρεθεί».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έφτασε στη χώρα μας υπό άκρα μυστικότητα, με την άφιξή του να ανακοινώνεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

 

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!