Μαγιορκίνης: H μετάβαση της διασκέδασης σε εσωτερικούς χώρους έφερε την «έκρηξη» κρουσμάτων


Με φόντο το νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανακοίνωσε ότι από τα 2.166 σημερινά κρούσματα, 595 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 542 στην Αττική, 108 στη Ροδόπη, 106 στην Λάρισα και 78 στην Πέλλα.

Έκανε λόγο επίσης για σημεία εκθετικής αύξησης στην Ελλάδα, με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον καθηγητή, η Αττική παρουσίασε επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης με αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα, ενώ εκρηκτική αύξηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε έως και τέσσερις φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική και η μετάβαση αυτή έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με τη μετάβαση από τους ανοιχτούς σε κλειστούς χώρους, με τον κ. Μαγιορκίνη να φέρνει ως παράδειγμα την εστίαση. “Η όποια χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας έχει μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση στους κλειστούς χώρους”, είπε και απηύθυνε έκκληση τήρησης του μέτρου της χρήσης μάσκας παντού, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Σημείωσε δε ότι σε περίπτωση που “δεν μπορείτε να φορέσετε μάσκα σε εσωτερικό χώρο να υπάρχει άφθονος εξαερισμός και τήρηση αποστάσεων”.

Μαγιορκίνης: Ποιες ηλικίες μολύνονται περισσότερο

Οι νέοι 19 με 39 έχουν μεγαλύτερη επίπτωση, ξεπερνώντας τις 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 με 65 που έφτασε πάνω από 250 διαγνώσεις αν εκατομμύριο πληθυσμού.

Ανησυχητική είναι και η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες άνω των 65 ετών, που αποτελεί και τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων που επιβαρύνει το σύστημα υγείας, αλλά και η ενδιάμεση ηλικιακή ομάδα 40-65 προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Σαφείς αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

Έκανε έκκληση για άλλη μια φορά για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και ειδικά χρήση μάσκας τονίζοντας ότι η πιθανότητα μετάδοσης από έναν φορέα που δεν χρησιμοποιεί μάσκα σε κλειστό χώρο είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι σε ανοιχτό χώρο.

Η δυναμική του δευτέρου κύματος ενισχύεται μέρα με τη μέρα σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ στην Ευρώπη η επιδημία έχει ξεπεράσει τις 10 εκατ. διαγνώσεις από την αρχή, ενώ ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται κάθε μέρα αγγίζει τις 280.000. Οι χώρες περνούν σε φάση εκθετικής αύξησης και λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας, επισήμανε.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!