Η μάχη για να αναγεννηθεί ο Έβρος μετά τις φωτιές – Τι λένε στον Realfm 97,8 o αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης


«Το 48% της έκτασης του δήμου Αλεξανδρούπολης έχει καεί. Είμαστε ο 5ος πιο απλωμένος γεωγραφικά δήμος σε όλη τη χώρα» δήλωσε μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης.

«Σε σύγκριση με αυτά που βλέπουμε στη Θεσσαλία και στην Λάρισα, λέμε δόξα τω Θεώ που γλιτώσαμε τα χειρότερα. Η καταστροφή από τη φωτιά έχει να κάνει με το περιβάλλον και το οικοσύστημά μας στον δήμο Αλεξανδρούπολης και στην Δαδιά. Μεγάλες καταστροφές έχουμε στους ελαιώνες της Μάκρης, είναι ΠΟΠ και χιλιάδες στρέμματα. Επίσης οι μελισσοκόμοι έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά, περίπου 50 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και η επόμενη ημέρα είναι η μελέτη της επικινδυνότητας» τόνισε.

«Τα έργα υποδομών που έχουμε από το 1950 και 1960 δεν επαρκούν. Κάποτε είχαμε κλίμα, τώρα έχουμε κλιματική αλλαγή. Πρέπει να δούμε την Αλεξανδρούπολη μετά το 2030 και πρέπει να μελετηθεί η επικινδυνότητα όλων των ρεμάτων που είναι ενεργητικά καθώς και όλων των ρεμάτων που προηγούμενες δημοτικές αρχές έχουν σκεπάσει» πρόσθεσε.

«Υπάρχει σταθερή συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία, είχαμε φουλ αντιπυρικές ζώνες και συντηρημένες όπως έπρεπε. Ήταν τόσο μεγάλο το ύψος και τα μποφόρ που μετακινούσαν τη φωτιά που δεν μπορούσε τίποτα να την κρατήσει» υπογράμμισε ο κ. Ζαμπούκης.

Ακούστε το ηχητικό:

Αντιπεριφερειάρχης Έβρου: Πάντα η φύση βρίσκει τον δρόμο της

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου και υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Πέτροβιτς μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Αντώνη Δελλατόλα αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα μετά την μεγάλη καταστροφή από την φωτιά.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα. Χάσαμε έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης αλλά δεν χάθηκε η ελπίδα. Πάντα η φύση βρίσκει τον δρόμο της, το θέμα είναι πώς οι άνθρωποι την στηρίζουν. Είχαμε μια mega – πυρκαγιά, που επεκτάθηκε σε μια έκταση 900.000 στρεμμάτων. Όλο το δασικό σύμπλεγμα είναι εδώ στον Έβρο 1.600.000 στρέμματα. Καταλαβαίνετε το μέγεθος της καταστροφής» περιέγραψε.

«Η μάχη ήταν άνιση λόγω των ισχυρών ανέμων. Έπειτα από 2 μέρες εμφανίστηκαν τα μέτωπα της Δαδιάς σε ένα πολύ περίεργο σημείο, που δεν πατάει άνθρωπος, μόνο τα αρπακτικά είναι εκεί. Η φωτιά διένυσε μέσα σε λίγες ώρες μια απόσταση 30 χιλιομέτρων και ενώθηκε με την φωτιά της Αλεξανδρούπολης» επεσήμανε.

«Πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης αυτού του δασικού πλούτου, η οποία θα έχει μεγάλες αντιπυρικές ζώνες για να έχουν πρόσβαση οι πυροσβέστες που δεν είχαν τώρα πρόσβαση. Δεν υπήρχε επιστημονική προσέγγιση, έλεγαν ότι θα καταστραφεί το οικοσύστημα. Πλατύφυλλα που δεν θα εμποδίζουν, να δοθούν γενναία κονδύλια στις δασικές υπηρεσίες» είπε χαρακτηριστικά.

Ακούστε το ηχητικό:

 

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!