Γυρίστε μας πίσω: Κρίσιμες ώρες για τους Έλληνες φοιτητές στην Ρωσία


Σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί οι Έλληνες φοιτητές της Ρωσίας με την ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών λόγω του πολέμου. Οι Έλληνες φοιτητές ζούνε απομονωμένοι από τη διεθνή κοινότητα και δέχονται ακόμα και επιθέσεις από Ρώσους. Παράλληλα δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης.

Με το χάσμα ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία να έχει διευρυνθεί και το ψυχροπολεμικό κλίμα να είναι εμφανές, οι σπουδαστές από τη χώρα μας βιώνουν την ωμότητα της ρήξη στις σχέσεις του Κρεμλίνου με την Ευρώπη, καταγγέλουν ότι πέφτουν θύματα κακοποιητικών συμπεριφορών στη Ρωσία, ενώ βγάζουν κραυγή αγωνίας και προσπαθούν με κάθε τρόπο να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Μετά το δραματικό διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, με το οποίο κήρυξε καθεστώς μερικής επιστράτευσης, η αναστάτωση στη Ρωσία, που έχει θέσει μπλόκο στις αεροπορικές μετακινήσεις, είναι εμφανής. Στο πλαίσιο του κύματος φυγής νεαρών Ρώσων που επιθυμούν να γλιτώσουν τον πόλεμο, το εισιτήριο για την έξοδο από τη Ρωσία έχει αυξηθεί σε απελπιστικό βαθμό.

Αποτέλεσμα αυτού, οι φοιτητές από την Ελλάδα να έχουν εγκλωβιστεί στη Ρωσία, που θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, και φοβούμενοι την έκβαση του πολέμου να στέλνουν – σύμφωνα με το protothema.gr – επιστολή στο υπουργείο Παιδείας για να καταφέρουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ελληνικά ΑΕΙ και να μην χαθούν οι κόποι τόσων ετών Τον Γολγοθά της μετακίνησης από τη Ρωσία, λόγω της ξαφνικής εκτόξευσης των τιμών, περιγράφει και η φοιτήτρια Μυρτω Τελοπουλου.

«Μετά τα τελευταία μέτρα που πήρε η Ευρώπη κατά των εχθρικών κινήσεων της Ρωσίας, δεν υπάρχουν πλέον απευθείας πτήσεις, με πιο ”εύκολη” τη δίοδο μέσω Κωνσταντινούπολης λόγω πιο συχνών πτήσεων, η οποία είναι αμφίβολη στο κοντινό μέλλον, καθώς οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας είναι πιο τεταμένες από ποτέ και η άσχημη έκβαση των πραγμάτων είναι ένα ρεαλιστικό και πιθανό σενάριο. Μην αναφέρω δε και τις τιμές των εισιτηρίων (μέσω Τουρκίας για απλή μετάβαση περίπου 1.000€, μέσω Καΐρου και Σερβίας από 1.000€και πάνω) που απομονώνουν και απαγορεύουν στον Έλληνα, Ευρωπαίο φοιτητή να γυρίσει στην πατρίδα του σε περιόδους γιορτών, διακοπών και να δει τους δικούς του» δηλώνει ειδικότερα η φοιτήτρια οδοντιατρικής.

«Ο λόγος που σας αποστέλλω αυτή την επιστολή είναι η αδυναμία συνέχισης των σπουδών μου στην Ρωσία, εξαιτίας της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και της παράκλησης μου για μεταγραφή σε ελληνικό αντίστοιχο ΑΕΙ» γράφει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας..

Μια άλλη περίπτωση Ελληνα φοιτητή που προσπαθει με κάθε τρόπο να επιστρέψει στην πατρίδα του για να εισέλθει σε μια ζώνη ομαλότητας είναι εκείνη του Βλαδίμηρου Κατσικίδη που πραγματικά συγκλονίζει. Φοβάται ότι τα ρωσικά σύνορα θα κλείσουν στο άμεσο μέλλον.

 

Ρωσία: Οι Έλληνες φοιτητές που έχουν αποκλειστεί στην Ρωσία ζητάνε βοήθεια από το Υπ. Παιδείας
 

Η αγωνία του τριτοετούς φοιτητή της γενικής ιατρικής του Κρατικού Ιατρικού Πανεπιστημίου του Κρασνοντάρ αποτυπώνεται στα εξής λόγια: «Όλα τα αεροδρόμια της νοτιοδυτικής Ρωσίας είναι κλειστά, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του Κρασνοντάρ. Αυτό σε συνδυασμό με την εξάλειψη των άμεσων πτήσεων από τα κράτη της ΕΕ καθιστά το κόστος των πτήσεων απαγορευτικό (800 περίπου ευρώ για τη δική μου περίπτωση). Λόγω της μερικής επιστράτευσης που κηρύχθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου οι πτήσεις είναι ακόμα πιο δυσεύρετες. Είναι πολύ πιθανό η χώρα να κλείσει τα σύνορα της στο άμεσο μέλλον».

«Το πρόβλημά μου και ο λόγος που ζητάω βοήθεια είναι ότι μου καθίσταται δύσκολη άλλα και επικίνδυνη η επιστροφή στην Ρωσία λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Η κήρυξη μερικής επιστράτευσης είναι μόνο ένα δείγμα των όσων θα ακολουθήσουν. Υπήρχαν κάποιοι που προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την κατάσταση των Ελλήνων φοιτητών στη Ρωσία, λέγοντας πως δεν υπάρχει πόλεμος εκεί. Πλέον δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο. Η Ρωσία είναι σε πόλεμο και εμείς οι φοιτητές θα χάσουμε τις σπουδές μας. Γι’αυτό και ζητάμε να εξεταστεί το αίτημά μας για μεταγραφή σε αντίστοιχα ελληνικά πανεπιστήμια ώστε να μην χαθούν οι κόποι τόσων ετών» συνεχίζει ο φοιτητής της Ιατρικής υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα των πρωτοφανών αυτών – για τη σύγχρονη εποχή – στιγμών.

Εστιάζει στις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που φέρνει πλέον η ζωή στη Ρωσία για έναν Ευρωπαίο, για έναν Έλληνα, ύστερα από τα τιμωρητικά μέτρα κατά του Κρεμλίνου.

«Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία αποκλείστηκε απο το Διατραπεζικο Συστημα SWIFT. Αποτέλεσμα αυτού η μεταφορά εμβασμάτων από την Ελλάδα να είναι αδύνατη ενώ η συντριπτική πλειοψηφια των υπηρεσιων αποστολης χρηματων σταμάτησαν να λειτουργούν. Όπως καταλαβαίνετε η επιβίωση και μόνο στη Ρωσία έγινε εξαιρετικά δύσκολη. Λόγω της στήριξης που εδειξε η Ελλαδα στην εμπόλεμη Ουκρανία, βρεθηκα αντιμετωπος με άσχημες συμπεριφορές απο ορισμένους συμφοιτητές και καθηγητές του πανεπιστημίου μου. Ένα από τα πιο έντονα συμβάντα ήταν στο μάθημα της γενικής χειρουργικής. Ο καθηγητής μού ζήτησε να απαντήσω προφορικά σε μία ερώτηση, όπως έκανε και σε όλους τους υπόλοιπους συμφοιτητές μου εκείνη τη στιγμή. Όταν κόλλησα σε μια ρωσική λέξη, ο καθηγητής θα μπορούσε να το είχε αγνοήσει. Να μου έβαζε τον βαθμό που που ο ίδιος θεωρούσε ανάλογο και να τελείωνε εκεί. Αντ’αυτού, αποφάσισε να μιλήσει στην τάξη απευθυνόμενος σε όλους, να με δείξει και να πει: “Μην πηγαίνετε στην Ελλάδα γιατί θα σας γιατρεύουν άτομα σαν και αυτόν”»…

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους μετέβη για σπουδές στη Ρωσία, ο Βλαδίμηρος αναφέρει τα εξής: «Οι σπουδές στη Ρωσία για εμένα και την οικογένεια μου ήταν μια οικονομική και σίγουρη επιλογή. Οικονομική λόγω του κόστους των διδάκτρων και της ζωής γενικότερα. Σίγουρη λόγω του ότι διαθέταμε γνωστούς που είχαν σπουδάσει εκεί στο παρελθόν και γνώριζαν τα διαδικαστικά. Ξεκίνησα το πρώτο έτος, στην διάρκεια του οποίου χρειάστηκε να διακόψω τις σπουδές μου προσωρινά για οικογενειακούς λόγους. Από εκείνο το σημείο και έπειτα δεν προέκυψε τίποτα απρόοπτο. Φτάνουμε έτσι στον Ιούνιο του ’22 οπότε η κατάσταση στο εσωτερικό της Ρωσίας, μετά την επονομαζόμενη “Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση” εναντίον της Ουκρανίας, με έφερε σε αδιέξοδο και με ανάγκασε να διακόψω τις σπουδές μου για δεύτερη φορά».

 

Θα σταλούν χρήματα στους φοιτητές στη Ρωσία δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγγος
 

«Ζητάμε να γυρίσουμε πίσω»

Την ανησυχία του Βλαδίμηρου μοιράζεται και η Δ.Α επίσης φοιτήτρια Ιατρικής. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία τα άλλαξε όλα . Δυστυχώς οι κυρώσεις κατα της Ρωσίας έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη διαβίωση όλων των Ελλήνων φοιτητών. Επομένως πώς γίνεται να συνεχίσεις να σπουδάζεις αν δεν μπορείς να ζήσεις, αφού η οικογένειά σου δεν μπορεί ούτε χρήματα να σου στείλει; Γι’ αυτόν τον λόγο ζητάμε να γυρίσουμε πίσω στη χώρα μας ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας» επισημαίνει ειδικότερα.

Τη μεταγραφή του σε ελληνικό ΑΕΙ ζητά και ο Ε.Π. που φοιτά σε δημόσιο πανεπιστήμιο στη Αγία Πετρούπολη. «Είναι ο πρώτος μου μήνας στη χώρα και η αλήθεια είναι πως η τρέχουσα πολιτική κατάσταση που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διαβίωσή μου. Τα προβλήματα της μεταφοράς χρημάτων, της μετακίνησης καθώς και της ομαλής διαβίωσης ενός Έλληνα φοιτητή στη Ρωσία είναι πέρα για πέρα αληθινά. Όλοι οι Έλληνες φοιτητές εδώ είμαστε αντιμέτωποι με αυτά τα προβλήματα. Ζητάμε τη μεταγραφή των σπουδών μας στα ελληνικά πανεπιστήμια, στην πατρίδα μας».

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Παιδείας στις εκκλήσεις για βοήθεια Ελλήνων φοιτητών στη Ρωσία που έφερε στη δημοσιότητα το protothema.gr.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, στην ΕΡΤ το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν Έλληνες φοιτητές στη Ρωσία είναι η αποστολή χρημάτων από τις οικογένειές τους δεδομένου ότι η χώρα είναι αποκλεισμένη από το διατραπεζικό σύστημα στο πλαίσιο των κυρώσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Έχει υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών οι γονείς των φοιτητών αυτών να δώσουν χρήματα στα ελληνικά προξενεία προκειμένου από εκεί να τα πάρουν τα παιδιά» είπε ο κ. Συρίγος στην ΕΡΤ.

Όσον αφορά το αίτημα των φοιτητών για μεσολάβηση προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, να γυρίσουν πίσω, δεδομένου ότι στη Ρωσία δεν έχουμε πολεμικές συγκρούσεις».

Ο Άγγελος Συρίγος αποκάλυψε, τέλος, ότι είναι σε διαδικασία εκπόνησης ειδικό σχέδιο για να βρεθεί μια λύση για τους περίπου 12-14 φοιτητές, που σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Παιδείας, είναι στην Ουκρανία «γιατί κινδυνεύουν καθώς γίνονται βομβαρδισμοί».

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!