Συντηρεί την πυρηνική απειλή η Μόσχα – Χρήση πυρηνικών σε περίπτωση υπαρξιακής απειλής

Ο εφιάλτης ενός πυρηνικού πολέμου ζωντανεύει ξανά. Οι Ρώσοι δήλωσαν κατηγορηματικά πως εάν κινδυνέψει η ύπαρξη της χώρας τους θα χρησιμοποιήσουν πυρηνικά.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμιτρι Πεσκοφ, είπε ότι ο βασικός στόχος του ρωσικού στρατού στη Μαριούπολη είναι να εκκαθαρίσει τις «εθνικιστικές μονάδες». Επέμεινε ότι όλα πάνε βάσει του αρχικού σχεδίου και ότι κανείς δεν πίστευε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο) στην Ουκρανία θα διαρκούσε μόνο δυο μέρες.

Τι θα γίνει αν στριμωχθεί ο Πούτιν;
Ο φόβος είναι ότι αν ο Πούτιν αισθανθεί στριμωγμένος στη σύγκρουση, μπορεί να επιλέξει να πυροδοτήσει ένα από τα μικρότερα πυρηνικά του όπλα – σπάζοντας το «ταμπού» που δημιουργήθηκε πριν από 76 χρόνια μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, σημειώνουν οι New Tork Times.

Εχουν εξασκηθεί
Αναλυτές σημειώνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν από καιρό εξασκηθεί στη μετάβαση από τον συμβατικό στον πυρηνικό πόλεμο, ιδίως ως τρόπο για να κερδίσουν το πάνω χέρι μετά από απώλειες στο πεδίο της μάχης. Και ο στρατός, προσθέτουν, που διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, έχει διερευνήσει μια ποικιλία επιλογών κλιμάκωσης από τις οποίες μπορεί να επιλέξει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι πιθανότητες είναι λίγες αλλά αυξάνονται», δήλωσε ο Ούλριχ Κουν, ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Carnegie Endowment for International Peace. «Ο πόλεμος δεν πηγαίνει καλά για τους Ρώσους», παρατήρησε, «και η πίεση από τη Δύση αυξάνεται».

Απειλές
Ο Πούτιν απείλησε πρόσφατα τους συμμάχους του ΝΑΤΟ με «συνέπειες μεγαλύτερες από όσες έχετε αντιμετωπίσει στην ιστορία», σε περίπτωση που παρέμβουν στη σύγκρουση με την Ουκρανία και έθεσε τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις σε συναγερμό, νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Το Σάββατο, η Ρωσία εκτόξευσε τον «ασταμάτητο» – και πυρηνικά συμβατό – υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal, καταστρέφοντας μια στρατιωτική εγκατάσταση αποθήκευσης στην Ουκρανία.

Αν δώσει την εντολή ο Πούτιν, τι συμβαίνει μετά;
Το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει πρόσβαση στους κωδικούς για την εκτόξευση και έχει δυο μεθόδους στη διάθεσή του για να την πραγματοποιήσει.

Μπορεί να αποστείλει τους κωδικούς σε συγκεκριμένους διοικητές, οι οποίοι στη συνέχεια θα εκτελέσουν τις αναγκαίες διαδικασίες, αλλά και να χρησιμοποιήσει ένα εναλλακτικό σύστημα, γνωστό ως Perimetr, που επιτρέπει στο Γενικό Επιτελείο να εκτοξεύσει άμεσα χερσαίους πυραύλους, προσπερνώντας τους ενδιάμεσους διοικητές.

Ποιες είναι οι πυρηνικές ικανότητες της Ρωσίας;
Η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων εκτιμά ότι η Ρωσία διαθέτει 5.997 πυρηνικές κεφαλές, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα. Εξ αυτών, οι 1.588 είναι μονίμως ανεπτυγμένες και έτοιμες για χρήση.

Οι πύραυλοι της Ρωσίας μπορούν να εκτοξευθούν από το έδαφος, από υποβρύχια και από αεροπλάνα. Ο Πούτιν επέβλεψε συντονισμένη δοκιμή των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων στις 19 Φεβρουαρίου, δηλαδή μόλις πέντε ημέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!