Η ατζέντα της εβδομάδας (24-26/1): Από τις Αναζητήσεις στον Θέατρο Πειραιά ως τους Tiger Lillies στο Fuzz


«Ωραίο που είναι το ΠΣΚ, να ήταν πιοοοοο μεγάαααλοοοο» που θα έλεγε και η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην Κόρη Μου Τη Σοσιαλίστρια, γιατί αν ήταν πιο μεγάλο ίσως βρίσκαμε χρόνο να δούμε όσα θέλουμε. Αφού δεν είναι βολέψου κι εσύ, να βολευτούμε κι εμείς, με τα κάτωθι.

ΘΕΑΤΡΟ: Ηλέκτρα @Θέατρο Τέχνης

Όσο οι πληγές της ματώνουν ακόμα, δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει. Ώσπου να στραγγιστεί εντελώς, όλο το μαύρο σκοτάδι της νύχτας. Δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει. Τα ατελείωτα τραγούδια της οργής, θ’ ακούγονται συνέχεια από εκείνη. Για τον φόνο του πατέρα της. Του σκίσαν το κεφάλι με μια πέλεκυ. Η μάνα της κι ο άνανδρος ο εραστής της. Πώς να συζεί με τους φονιάδες; Πώς να αφήσει τη ζωή της να χαθεί; Πώς μια γυναίκα σαν εκείνη; Πώς αλλιώς να κάνει; Πώς θα φυτρώσει μέσα της, ένα κλωνάρι αγαπημένο; Αν δεν αστράψει απάνω απ’ τους φονιάδες. Αν δεν μεσουρανήσει πάνω απ’ τους γελαστούς εχθρούς. Άμα δεν λύσει με ορμή το σκοτάδι. Πώς μια γυναίκα σαν εκείνη; Πώς αλλιώς να κάνει;

Η παράσταση αποτελεί ένα ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από την ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν, με το σώμα και τη φωνή, σε θεατρική δράση, τον ήχο και το ρυθμό του ποιητικού λόγου. Με όχημα την μουσική, δημιουργούν, μια δυναμική πλατφόρμα αναπαράστασης  και αναδεικνύουν το συγκινησιακό πεδίο της αρχαίας τραγωδίας. Χορωδιακά μέρη, μελωδίες και δυναμικοί ρυθμοί, δημιουργούν ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται τα πρόσωπα μιας παλιάς μα πάντα επίκαιρης ιστορίας.

Συντελεστές:

Διασκευή βασισμένη στη μετάφραση του Γ. Χειμωνά Άρης Μπινιάρης

Σκηνοθεσία/ Δραματουργία Άρης Μπινιάρης

Μουσική σύνθεση Χρήστος Γεωργόπουλος

Επιμέλεια κίνησης Άρης Μπινιάρης, Ιωάννα Τουμπακάρη

Σκηνικός χώρος Κωστής Καραντάνης

Κουστούμια Νίκη Ψυχογιού

Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης

Φωτογραφίες Κωστής Σωχωρίτης

Promo video Θωμάς Παλυβός, Ανδρέας Γκουγκούσης

Διεύθυνση παραγωγής Κατερίνα Διακουμοπούλου

Εκτέλεση παραγωγής Ιωάννα Πιταούλη

Ερμηνεύουν: Εβελίνα Παπούλια, Ελένη Μπούκλη, Λένα Μποζάκη, Δημήτρης Μανδρινός, Νίκος Τσολερίδης, Τάσος Κορκός, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Δώρα Ξαγοράρη, Κατερίνα Δημάτη, Άρης Μπινιάρης

Μουσικός επί σκηνής: Χρήστος Γεωργόπουλος

Info: Θέατρο Τέχνης, Φρυνίχου 14, Πλάκα, 21 0322 2464, Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη-Κυριακή: 21.00

7 Αναζητήσεις @Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

7  θεατρικοί συγγραφείς  διαφορετικού ύφους: Άκης Δήμου, Ρούλα Γεωργακοπούλου, Στέφανος Δάνδολος,  Μάκης Τσίτας,  Γιάννης Τσίρος, Θανάσης Χειμωνάς

συναντούν

7 σκηνοθέτες: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Θοδωρής Γκόνης,  Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Νάνσυ Μπούκλη, Χάρης Πεχλιβανίδης, Μαρία Σάββα, Θανάσης Χαλκιάς

και

7 ηθοποιούς: Μάνος Βακούσης, Κατερίνα Διδασκάλου Λεωνίδας Κακούρης,   Ρηνιώ Κυριαζή, Ηρώ Μπέζου,  Αλέξανδρος Μυλωνάς,  Άννα Φόνσου

Η Ελλάδα της Μέσης Ανατολής, του εμφυλίου, της μετανάστευσης στη Γερμανία, των αγνοουμένων της Κύπρου, της  ευμάρειας μετά τη δεκαετία του ’90, της σύγχρονης αστικής απομόνωσης , της μετανάστευσης στη σκηνή του ΔΘΠ μέσα από 7 ξεχωριστά κείμενα .

Γιατί «Έκτοτε τα ίχνη του χάνονται. Όποιος γνωρίζει κάτι παρακαλείται να…».

Οι  7 αναζητήσεις  είναι ένα πολύπτυχο, μια σπονδυλωτή παράσταση με κείμενα ποιητικά ή ρεαλιστικά, τα οποία αναζητούν ταυτότητες  ανθρώπων,   από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη.

7 συγκλονιστικές ιστορίες. 7 αναζητήσεις

Ο πόλεμος, η μετανάστευση,  η εξαφάνιση, η αιχμαλωσία, η απομόνωση, η εγκατάσταση, η μοναξιά.

Κοινός τόπος της παράστασης οι άνθρωποι, η αναζήτηση

Αναμνήσεις, αναζητήσεις, ερωτήματα, μαρτυρίες.

Την παράσταση 7 αναζητήσεις συνθέτουν τα  παρακάτω κείμενα και η παρουσίασή τους θα γίνει  ανάλογα με την εποχή στην οποία αναφέρονται.

1.1920  / Άκης Δήμου: «Erasmia Dolores»
Σκηνοθεσία: Χάρης Πεχλιβανίδης  ερμηνεύει η Άννα Φόνσου

Μια γυναίκα. Ένας δρόμος, ο δρόμος της. Από την κατεστραμμένη Σμύρνη του 1922 στο Χαλέπι, κι από κει σε όλη την Ευρώπη. Στη σκιά ενός άντρα. Που δεν θα μάθει ποτέ αν ήταν ο άντρας της ζωής της.

2.Εμφύλιος /Γιάννης Τσίρος: «Ειρήνη»
Σκηνοθεσία: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη ερμηνεύει ο Λεωνίδας Κακούρης

Η αναζήτηση της Ειρήνης μοιάζει ανέλπιδη. Όλα δείχνουν ότι έχει χαθεί σε δίνες μίσους, πολέμου κι αίματος. Και πάντα είμαστε κι εμείς πληγωμένοι. Και πάντα μας λείπει.Η αναζήτηση της Ειρήνης είναι το μόνο που μας μένει.
Ακόμα κι ανέλπιδη, η αναζήτησή της δημιουργεί ελπίδα.

3.δεκαετία του ‘60/ Μάκης Τσίτας: «Ούτε μέρα»
Σκηνοθεσία: Προμηθέας Αλειφερόπουλος  ερμηνεύει η Ηρώ Μπέζου

Μια Ελληνίδα τραγουδίστρια, που κάνει καριέρα στη Γερμανία έχοντας αλλάξει το όνομά της, μαθαίνει  ότι η οικογένειά της την ψάχνει μέσω των Αναζητήσεων του Ερυθρού Σταυρού. Μνήμες και φαντάσματα του παρελθόντος ταράζουν τη ζωή της. Θέλει να τους ξαναβρεί  ή  μήπως όχι;

4.η πληγή της Κύπρου / Στέφανος Δάνδολος: «Τρίτη βράδυ στην άκρη του κόσμου». Σκηνοθεσία: Μαρία Σάββα  ερμηνεύει η Κατερίνα Διδασκάλου

Μία γυναίκα μόνη, στην άκρη του κόσμου. Όπου άκρη του κόσμου είναι η απέραντη μοναξιά. Μία γυναίκα που θα μπορούσε να είναι κάθε γυναίκα, και κάθε άντρας, και κάθε παιδί.  Μία γυναίκα που ζει με τη μνήμη.

5.  δεκαετία ‘90/ Θανάσης Χειμωνάς: «Ο στοργικός πατέρας»
Σκηνοθεσία: Νάνσυ Μπούκλη, ερμηνεύει ο Αλέξανδρος Μυλωνάς

Ένας στοργικός πατέρας αναζητεί τον Δημητράκη του. Θυμίζοντάς μας πως τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

6. η εγκατάσταση/Ρούλα Γεωργακοπούλου: «Η προβοσκίδα» Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης  ερμηνεύει η Ρηνιώ Κυριαζή

Αναζητώντας καλύτερους όρους ζωής, ο εσωτερικός πόλεμος με το οικείο είναι αναπόφευκτος. “Η Προβοσκίδα” είναι το δράμα της εγκατάστασης.

7.η μετανάστευση /Γιώργος Σκαμπαρδώνης: «Ο Ιατροδικαστής»
Σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς ερμηνεύει ο  Μάνος Βακούσης

Ο ιατροδικαστής της Αλεξανδρούπολης μονολογεί για τους τετρακόσιους, ως τώρα, πνιγμένους στον ποταμό Έβρο, που έχει ο ίδιος νεκροτομήσει.

Συντελεστές:

Σκηνικά-Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα

Κίνηση: Κική Μπάκα

Μουσική σύνθεση- επιμέλεια: Νίκος Βασιλείου

Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου

Δραματουργική σύνθεση: Νίκος Διαμαντής

Φωτογράφιση promo: Άλεξ Κατ / Bίντεο promo: Παντελής Μάκας

Βίντεο παράστασης: Θωμάς Παλυβός

Δημοσιογραφική  έρευνα: Γιώργος Ξεπαπαδάκος

Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Διακομοπούλου / Βοηθός παραγωγής: Ιωάννα Πιταούλη

EVENT: ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Η 7η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – The Greek Fine Food Exhibition, ανοίγει τις πύλες της αύριο Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, για πρώτη φορά στο εκθεσιακό κέντρο HELEXPO ΜΑΡΟΥΣΙ, φέρνοντας ακόμη περισσότερες και καινοτόμες γευστικές προτάσεις! Πάνω από 350 Έλληνες παραγωγοί, 27 Ιταλοί παραγωγοί από την Καλάβρια -με ιδιαίτερη σχέση με τη χώρα μας-, 10 wine pairing Masterclasses, τα νέα “Honey Bar” & “Beer Corner”, καθώς και γνωστοί Έλληνες chef είναι έτοιμοι να χαρίσουν τη μεγαλύτερη γαστριμαργική εμπειρία σε όλους τους επισκέπτες της έκθεσης.

Για 7η χρονιά, η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, ανανεώνει το ραντεβού των επαγγελματιών του κλάδου τροφίμων και ποτών και των λάτρεων της ελληνικής γαστρονομίας, δημιουργώντας ευκαιρίες για εποικοδομητικές συμφωνίες, αλλά και να γνωρίσουν οι επισκέπτες μοναδικά και premium προϊόντα.

Η φετινή ΕΞΠΟΤΡΟΦ – The Greek Fine Food Exhibition, τιμά την Περιφέρεια της Κρήτης, ιδιαίτερης πατρίδας της μεσογειακής κουζίνας, με παραδοσιακά μαγειρικά sessions, μέσα από τα οποία οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα του τόπου τους και να τα κάνουν γνωστά τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Όπως κάθε χρόνο την έκθεση εμπλουτίζουν αγαπημένες παράλληλες εκδηλώσεις γύρω από το φαγητό όπως: το «Μαγειρεύουμε Ελλάδα» με την πρέσβειρα της ΕΞΠΟΤΡΟΦ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και καταξιωμένους chef να μαγειρεύουν παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα, το «Greek Dish Challenge», όπου γνωστοί chef χρησιμοποιούν ένα προϊόν για τη δημιουργία δυο διαφορετικών πιάτων, το «BIO Corner» όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα βιολογικά προϊόντα.

Για περισσότερες πληροφορίε δες εδώ.

LIVE: The Tiger Lillies @Fuzz 25/1

Οι θρυλικοί Tiger Lillies επιστρέφουν στην Αθήνα για να γιορτάσουν μαζί με το αγαπημένο τους κοινό 30 χρόνια σκοτεινής, προκλητικής και γεμάτης μαύρο χιούμορ πορείας και σκηνικής παρουσίας, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στο Fuzz Live Music Club!

Οι «Νονοί του avant-garde καμπαρέ» θα παρουσιάσουν ένα χορταστικό και συναρπαστικό show, που θα περιέχει αποσπάσματα από ολόκληρη την καριέρα τους, προς ευχαρίστηση παλιών και νέων θαυμαστών. Ανάμεσα σε αυτά, θα ακούσουμε για πρώτη φορά και τα νέα τραγούδια τους, τα οποία είναι εμπνευσμένα από τα ρεμπέτικα που ο Martyn Jackques λάτρεψε από την πρώτη τους επίσκεψη εδώ, δοσμένα μέσα από την ανατρεπτική ματιά των Tiger Lillies. «Μην περιμένετε, πάντως, μπουζούκι και διασκευές», όπως προειδοποιεί ο Martyn.

Ο κόσμος των Tiger Lillies είναι αλλόκοτος και μεταβαλλόμενος. Έχει στιγμές βαθιάς θλίψης, αδυσώπητων αστείων και απέραντης ομορφιάς. Αυτό το μοναδικό τρίο της «όπερας του δρόμου» δεν σταματά να περιοδεύει τον κόσμο, δίνοντας συναυλίες και παραστάσεις και ξετυλίγοντας ιστορίες από κάθε «απαγορευμένη» πτυχή της ζωής, που ελάχιστοι πλέον αγγίζουν. Ο χαρισματικός ηγέτης τους, Martyn Jackques, με μια φωνή… καταρράκτη συναισθημάτων, δίνει το βασικό στίγμα με τη συγκλονιστική ερμηνεία του.

Οι ίδιοι έχουν περιγράψει τον ήχο τους ως «μπρεχτικό punk καμπαρέ», αντλώντας έμπνευση από τη «μακάβρια μαγεία του προπολεμικού Βερολίνου, που ακουμπά την άγρια πλευρά του punk ή ενός ιδιόρρυθμου μιούζικαλ». Όπως έχει γραφτεί και στον Τύπο, πρόκειται για ένα κολασμένο βαριετέ εξίσου επηρεασμένο από τον Bertolt Brecht, τον Kurt Weill, την τσιγγάνικη μουσική και το θέατρο του δρόμου.

Οι Tiger Lillies δεν σταματούν να σοκάρουν, να εκπλήσσουν και να διασκεδάζουν. Είναι κάτι που κάνουν εδώ και 30 χρόνια, πλέον, και ελπίζουμε πως θα συνεχίσουν γι’ ακόμα περισσότερα. Το σίγουρο είναι πως μέσα σε αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα, η σχέση που έχουν χτίσει με το ελληνικό κοινό μόνο τυχαία δεν είναι, όπως θα αποδειχτεί σε αυτή την «εορταστική» για τη μπάντα βραδιά της 25ης Ιανουαρίου.

Για περισσότερα δες εδώ.

Jesse Davis Quarter @Half Note 24-27/1

Ένα καθαρό και μοντέρνο άλτο σαξόφωνο που μπορεί να ξεχωρίζει στο σύγχρονο jazz mainstream είναι αυτό του Jesse Davis – που είχαμε την ευκαιρία να ξαναδούμε πριν από δύο χρόνια με το κουαρτέτο του να παίζει στο «Half Note Jazz Club». Ο Jesse Davis προέρχεται από εκείνη τη «σχολή» που έδωσε μια νέα καλλιτεχνική πνοή στη σύγχρονη τζαζ πριν από μερικές δεκαετίες, μέσα από την οπτική της θρυλικής οικογένειας Marsalis από τη Νέα Ορλεάνη. Ο Jesse Davis μπήκε τότε σε ένα δρόμο που τον έκανε να αναδειχθεί ως ένας από τους καλύτερους άλτο σαξοφωνίστες της εποχής μας, αξιοποιώντας πλήρως τις post-bop ρίζες του.

Ο Jesse Davis έδειξε το μουσικό του ταλέντο από πολύ μικρή ηλικία – όταν ο αδελφός του Roger (που έπαιζε τούμπα) του αγόρασε ένα σαξόφωνο και τον έμαθε να παίζει. Από εκεί και μετά ο Jesse εξελίχθηκε ραγδαία κάνοντας σοβαρές σπουδές και κερδίζοντας συνεχώς διακρίσεις ως ένα ξεχωριστό «young lion» της τζαζ. Έχει συνεργαστεί με ονόματα ευρύτατης γκάμας όπως αυτά των Jack McDuff, Major Holley, Cecil Payne, Illinois Jacquet, Jay McShann, Chico Hamilton, Junior Mance, Kenny Barron, Tete Montoliu, Cedar Walton, Benny Golson, Tana Reid, the Newport All Stars, Roy Hargrove, The Malboro Super-Band και πολλών άλλων. Με αξιόλογη προσωπική πορεία και εξαιρετική δισκογραφία – κυρίως στο label της Concord Jazz – ο Jesse Davis είναι μια σταθερή και μεγάλη δύναμη στον χώρο.

Upon Revival @Temple 24/1

Οι Upon Revival επιστρέφουν στην δισκογραφική και συναυλιακή δραστηριότητα, και στις 20 Ιανουαρίου δίνουν στην δημοσιότητα, μέσω ηλεκτρονικής κυκλοφορίας το ομώνυμο ντεμπούτο full album τους, που έρχεται να επιστεγάσει την έντονη δραστηριότητα της μπάντας τα τελευταία χρόνια, που ξεκίνησε με την κυκλοφορία του «Epiphany» EP (Απρίλιος 2017) και στην συνέχεια ενδυναμώθηκε με τις ζωντανές εμφανίσεις του σχήματος σε φεστιβάλ – ορόσημα όπως το Chania Rock Festival (στο πλευρό των Blind Guardian, Septicflesh, Sailing to Nowhere και SL Theory) ή και το νεότερο Voices of the Mist στο Temple της Αθήνας.

Στο νέο τους δισκογραφικό πόνημα, που αριθμεί συνολικά 12 τραγούδια, οι Upon Revival μας παρουσιάζουν ένα νέο, ανανεωμένο ύφος, που εκτός από την προσθήκη μόνιμου πληκτρά στο line-up, σηματοδοτεί και την ηχητική στροφή του σχήματος σε πιο ροκ, εναλλακτικά και ατμοσφαιρικά ηχοτοπία, με κατά πολύ ωριμότερες συνθέσεις, που αναμφίβολα τους δίνουν την στόφα του επαγγελματισμού και της καλλιτεχνικής ωριμότητας, εφόδια τα οποία προδιαγράφουν μια λαμπρή πορεία στο άμεσο μέλλον του συγκροτήματος.

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, οι Upon Revival επιστρέφουν στο Temple, για να παρουσιάσουν το νέο τους υλικό στο Αθηναϊκό κοινό, σε μία συναυλία που αναμένεται να αναδείξει το νέο ποιοτικότερο πρόσωπό τους και να αποτελέσει τον προπομπό μιας ακόμη πιο έντονης και πετυχημένης μελλοντικής δραστηριότητας. Μην χάσετε την ευκαιρία να τους γνωρίσετε τώρα που κάνουν το επόμενο μεγάλο τους καλλιτεχνικό βήμα.

Την συναυλία θα ανοίξει το Αθηναϊκό εναλλακτικό heavy rock σχήμα των 10 Code, σε ένα διάλειμμα από τις ηχογραφήσεις της νέας δισκογραφικής του δουλειάς, που αναμένεται μέσα στο 2020.

Για περισσότερα δες εδώ.

Leon of Athens @Six D.O.G.S. 24/1

Λίγο μετά την επίσημη κυκλοφορία του πρώτου του ελληνόφωνου single «ΑΝΕΜΟΣ» σε συνεργασία με την Katerine Duska, ο Leon of Athens ανεβαίνει στη σκηνή του six d.o.g.s. τις δύο τελευταίες Παρασκευές του Ιανουαρίου και μας παρουσιάζει τη νέα του δουλειά live. Κλείνοντας μια χρονιά γεμάτη από live ο Leon of Athens, συνεχίζει την δυναμική του πορεία και το 2020 με την συμμετοχή του στα Shaky Knees και SXSW festivals να έχει ανακοινωθεί ήδη.

Το setlist των δύο συναυλιών στην Αθήνα, περιλαμβάνει γνωστές του κυκλοφορίες, αγαπημένες διασκευές μέσα από την ιδιαίτερη ερμηνεία του αλλά και φρέσκα ακυκλοφόρητα κομμάτια από το 3ο προσωπικό του album που αναμένεται μέσα στο 2020.

Παρασκευές 24 Ιανουαρίου, συναντιόμαστε στο six d.o.g.s. σε δύο live με ένταση, χορό και δυναμικό ήχο, συνδιασμένα δεξιοτεχνικά από την μπάντα του Leon of Athens ενώ στη σκηνή θα ανέβουν και special guests έκπληξη. Opening από τους εξαιρετικούς post punk – synth pop αθηναίους St.Guilt!

Για περισσότερα εδώ.

ΦΑΓΗΤΟ/ΠΟΤΟ: Veganaki

Αν με ρωτούσες πριν ένα χρόνο αν θα έτρωγα ποτέ σε τέτοιο μαγαζί, θα ήμουν αρνητικός. Όμως στο Veganaki θα βρεις συνδυασμούς γευστικούς που θα σε γοητεύσουν ακόμα κι αν δεν είσαι vegan. Άλλωστε, το παιχνίδι της γευσιγνωσίας δεν κολλάει σε ταμπέλες. Για παράδειγμα η παραλλαγή του μουσακά τους και του παστίτσιου θα σου δώσει κάτι νέο και πολύ ενδιαφέρον. Προσωπικά με κέρδισαν όμως οι πέννες primavera.

Geplaatst door Veganaki op Woensdag 15 januari 2020

Μάθε περισσότερα για το Veganaki εδώ.

The post Η ατζέντα της εβδομάδας (24-26/1): Από τις Αναζητήσεις στον Θέατρο Πειραιά ως τους Tiger Lillies στο Fuzz appeared first on Peoplegreece.com.



πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!