Το πόρισμα που ρίχνει φως στην τραγωδία της Λιβύης – Οι καταθέσεις και τα νέα στοιχεία


Θέμα ημερών είναι η παράδοση του πορίσματος της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που έχει παραγγείλει το ΓΕΕΘΑ, ώστε να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε το τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη, που έκοψε το νήμα της ζωής σε τρία στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και σε δύο διερμηνείς του υπουργείου Εξωτερικών.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, πιθανότατα έως το τέλος της εβδομάδας -το αργότερο έως τα μέσα της επόμενης- θα παραδοθεί το πόρισμα με τις καταθέσεις από τους αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας. «Ολα στο φως» είναι η εντολή που έχει δοθεί από τη στρατιωτική ηγεσία προς κάθε κατεύθυνση.

Ηδη, από την Τετάρτη, ο διενεργών την ΕΔΕ έχει δώσει εντολή στο ελληνικό προξενείο της Βεγγάζης να διαθέσει προσωπικό ώστε να γίνει η κατά παραγγελία λήψη καταθέσεων από όλους όσοι βρίσκονταν στην αυτοκινητοπομπή.

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον εννέα αυτόπτες μάρτυρες, όλοι Λίβυοι, θα περιγράψουν τι ακριβώς συνέβη το μοιραίο απόγευμα της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τον οδηγό του φορτηγού που μετέφερε τους τρεις τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και ακολουθούσε το μοιραίο πούλμαν της ελληνικής αποστολής, καθώς και για τους δύο οδηγούς με τους συνολικά έξι ενόπλους που βρίσκονταν στα δύο τζιπ, τα οποία συνόδευαν την αυτοκινητοπομπή.

Τα ερωτήματα

Ολα συνέβησαν τη στιγμή που η αυτοκινητοπομπή των Ελλήνων προσέγγιζε μια απότομη δεξιά στροφή. Τη στιγμή εκείνη, στο αντίθετο ρεύμα εμφανίστηκε ένα λευκό τζιπ Toyota Land Cruiser να κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Ο οδηγός του έχασε τον έλεγχο και, στρίβοντας το τιμόνι απότομα αριστερά, έστειλε το όχημα με μεγάλη ταχύτητα στην αριστερή πλευρά του πούλμαν με την ελληνική αποστολή.

Το τροποποιημένο ρεζερβουάρ καυσίμων που διέθετε το όχημα, χωρητικότητας 200 λίτρων βενζίνης, ανεφλέγη αμέσως, με αποτέλεσμα από τη σύγκρουση και τη φωτιά που προκλήθηκε να χάσουν τη ζωή τους η αντιπλοίαρχος Γλυκερία Μεμεκίδου, η επισμηναγός Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, ο αρχιλοχίας Γιώργος Βούλγαρης, καθώς και τα δύο παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης, Φίλιππος και Αντζελα Μανδαλιού, που συμμετείχαν εθελοντικά στην αποστολή ως διερμηνείς.

Τα ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να δώσει απάντηση η ΕΔΕ του ΓΕΕΘΑ είναι τα εξής: Πρώτον, εάν ο προπομπός -το όχημα με τους ενόπλους- αντιλήφθηκε ότι το Toyota προσέγγιζε την πομπή από το αντίθετο ρεύμα με μεγάλη ταχύτητα. Η έρευνα που πραγματοποιείται θα εξετάσει το αν αντέδρασε ο οδηγός, όπως προβλέπεται, κάνοντας σινιάλο με τα φώτα, αν προσπάθησε να του κόψει τον δρόμο, ακόμη και το αν οι ένοπλοι επιβάτες αυτού του οχήματος συνοδείας πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό.

Δεύτερον, εάν η απώλεια ελέγχου από τον οδηγό του Toyota ήταν απόρροια αποτυχημένης απόπειρας να τον σταματήσει το προπορευόμενο όχημα συνοδείας, θεωρώντας ότι αποτελούσε κίνδυνο.

Ωστόσο, από την έρευνα των λιβυκών Αρχών προέκυψε ότι οι κάτοικοι της περιοχής, που έκαναν συχνά το δρομολόγιο και δεν έχουν καμία σχέση με τρομοκρατικές ή άλλες ύποπτες οργανώσεις.

Σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι τον συγκεκριμένο δρόμο είχαν ακολουθήσει και άλλες διεθνείς αποστολές χωρών, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, που προσγειώνονταν στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης με κατεύθυνση την Ντέρνα.

Μαρτυρία-κλειδί

Σημαντική μαρτυρία για την τραγωδία θεωρείται αυτή ενός χειρουργού της ελληνικής αποστολής. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «R», ο εν λόγω χειρουργός- επιβάτης του μοιραίου λεωφορείου καθόταν στην τέταρτη σειρά καθισμάτων, στην αριστερή πλευρά. Οι άλλοι τρεις επιβαίνοντες μπροστά του σκοτώθηκαν ακαριαία. «Δεν κατάλαβα πώς έζησα», ήταν τα πρώτα του λόγια προς το κλιμάκιο των υψηλόβαθμων αξιωματικών που τον επισκέφθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

Οπως περιέγραψε, το δυστύχημα συνέβη αρκετή ώρα αφού η αποστολή είχε ξεκινήσει από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης. «Αρκετοί ήταν εκείνοι που είτε είχαν χαλαρώσει, είτε είχαν πέσει για ύπνο», ανέφερε.

Αυτό εξηγεί γιατί πολλοί από τους επιζήσαντες δεν κατάλαβαν τι συνέβη. Ξύπνησαν ξαφνικά από τη σύγκρουση, μέσα σε μια κόλαση φωτιάς, προσπαθώντας να βγουν από το λεωφορείο, στο οποίο υπήρχαν εγκλωβισμένοι και τραυματίες συνάδελφοί τους.

Ο εν λόγω μάρτυρας και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής είχαν μεταβεί εθελοντικά στη Λιβύη, γιατί ήθελαν να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους, χωρίς να τους έχει πιέσει κανείς από τη μονάδα τους. «Ολοι όσοι ήταν στην αποστολή προσφέρθηκαν εθελοντικά», αποκαλύπτει ανώτατη στρατιωτική πηγή.

Ειδικότερα για τις συνθήκες του δυστυχήματος, ο επιζών χειρουργός ανέφερε ότι είδε ξαφνικά τον οδηγό ενός τζιπ «να κόβει αριστερά το τιμόνι και να καρφώνεται πάνω στο λεωφορείο μας. Μπροστά ήταν στροφή και θυμάμαι ότι δεν υπήρχε ορατότητα».

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

διαβάστε περισσότεραΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!