Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο

Και εμείς τα βάζουμε όλα αυτά!


Η πιο συνηθισμένη τακτική για να μην χαλάσουν τα τρόφιμα είναι να τα βάλουμε στο ψυγείο, όμως πολλές κατηγορίες τροφών καταστρέφοντας όταν βρεθούν σε κρύο περιβάλλον.  Για να μην βρεθείτε στη δύσκολη θέση να (ξανά)πετάξετε χαλασμένα τρόφιμα, δείτε ποια δεν πρέπει να βάζετε ποτέ στο ψυγείο:

Ντομάτες: Όταν βάζουμε τις ντομάτες στο ψυγείο καταστρέφεται η υφή τους και ζαρώνουν. Καλό είναι να τις διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου και σε μικρή ποσότητα.

Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια στεγνώνουνε και μπορεί και να μουχλιάσουν σε θερμοκρασίες ψυγείου, ειδικά αν είναι κομμένα. Ακόμα κι αν τα καλύψουμε καλά με μεμβράνη μπορεί να αφήσουν άσχημη μυρωδιά στο ψυγείο.

Πατάτες: Το ψυγείο μπορεί να αποσυνθέσει το άμυλο της πατάτας, με αποτέλεσμα να γίνει πιο γλυκιά και να αποκτήσει άσχημη υφή τόσο ώστε να μην μπορείτε να την μαγειρέψετε.

Ελαιόλαδο: Όποιο λάδι κι αν βάλουμε στο ψυγείο -όχι πως υπάρχει λόγος- θα αποκτήσει υφή βουτύρου, αλλά ειδικά το ελαιόλαδο θα αρχίσει να στερεοποιείται ακόμα πιο γρήγορα σε περιβάλλον ψυγείου.

Καφές: Ο αλεσμένος καφές αλλά και σε κόκκο δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύεται στο ψυγείο εκτός αν θέλουμε να απομακρύνουμε τις άσχημες μυρωδιές. Ο καφές λειτουργεί σαν σφουγγάρι απορροφώντας ό,τι έχουμε στο ψυγείο, χάνοντας την δικιά του αρχική μυρωδιά και γεύση.

Μπανάνες: Οι κρύες θερμοκρασίες επιβραδύνουν την διαδικασία ωρίμανσης. Μπορεί να μην την καταστρέφουν αλλά αν προτιμάτε τις μπανάνες πιο ώριμες καλύτερα να τις αποθηκεύσετε εκτός ψυγείου.

Μέλι: Το μέλι διατηρείται μέσα στο βάζο του για πάρα πολλά χρόνια. Αν το βάλουμε στο ψυγείο θα αυξηθεί η ταχύτητα με την οποία θα κρυσταλλοποιηθεί, με αποτέλεσμα να στερεοποιηθεί.

Σκόρδο: Το σκόρδο μαλακώνει όταν βρεθεί σε κρύα θερμοκρασία και μπορεί να μουχλιάσει εσωτερικά. Εξωτερικά θα έχει την ίδια όψη για αυτό θέλει προσοχή!

Πεπόνι: Το κρύο πεπόνι είναι πολύ νόστιμο, όμως δεν πρέπει ποτέ να το τοποθετούμε στο ψυγείο ολόκληρο αλλά μόνο αφού το έχουμε κόψει. Όσο το διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου ολόκληρο τόσο πιο πολύ κρατάμε ανέπαφα τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών συστατικών του.

Αβοκάντο: Αν αγοράσουμε το αβοκάντο άγουρο και το βάλουμε στο ψυγείο δεν θα ωριμάσει ποτέ. Για αυτό καλό είναι να το αφήσουμε στον πάγκο της κουζίνας μέχει να μαλακώσει!

Ψωμιά: Το ψυγείο κάνει το ψωμί μπαγιάτικο, για αυτό μπορούμε να βάζουμε στο ψυγείο μόνο το ψωμί του τοστ!

Φρέσκα μπαχαρικά: Καλό είναι να μην βάζουμε τα μπαχαρικά στο ψυγείο εκτός αν τα κλείσουμε αεροστεγώς. Όπως ο καφές έτσι και τα μπαχαρικά απορροφούν μυρωδιές και ξεραίνονται σε κρύες θερμοκρασίες.

kathimerini.gr


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!