Στην 17χρονη Πακιστανή Μαλάλα το Νόμπελ Ειρήνης

Μια διάσημη 17χρονη Πακιστανή, η Μαλάλα Γιουσαφζάι, και ένας άγνωστος στο ευρύ κοινό 60χρονος Ινδός, ο Καϊλάς Σατιάρτι, μοιράστηκαν χθες το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για τους αγώνες τους υπέρ της προστασίας της παιδικής ηλικίας


Η Μαλάλα, που πυροβολήθηκε από τους Πακιστανούς Ταλιμπάν επειδή υπερασπιζόταν την εκπαίδευση των κοριτσιών, βρισκόταν στην τάξη της, στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, χθες το πρωί, όταν ενημερώθηκε ότι βραβεύθηκε με το Νομπέλ.

Σε αντίθεση με τη Μαλάλα, τη νεότερη νομπελίστρια στην Ιστορία, ο Καϊλάς Σατιάρτι τιμήθηκε με το βραβείο έπειτα από πολλές δεκαετίες επίμονων αγώνων ενάντια στην παιδική εργασία και τη δουλεία.

«Η επιτροπή Νομπέλ θεωρεί σημαντικό να ενωθούν σε έναν κοινό αγώνα υπέρ της εκπαίδευσης και κατά του εξτρεμισμού ένας ινδουιστής και μία μουσουλμάνα, ένας Ινδός και μία Πακιστανή», είπε ο επικεφαλής της νορβηγικής επιτροπής Νομπέλ, Θόρμπιορν Γιάγκλαντ.

Υπέρ πολιτικής ανυπακοής

«Αυτό το βραβείο είναι μια αναγνώριση της πολιτικής ανυπακοής. Ο Σατιάρτι έχει εισβάλει σε εργοστάσια στα οποία υπήρχαν υπόνοιες ότι εργάζονταν παιδιά», είπε ο Κρίστιαν Μπεργκ Χάρπβικεν, διευθυντής του κέντρου ερευνών για την ειρήνη στο Οσλο.

Ο Σατιάρτι εκτιμά ότι ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται στην Ινδία προσεγγίζει τα 60 εκατομμύρια, είναι δηλαδή το 6% του πληθυσμού της χώρας. Θεωρεί ότι αυτό δεν είναι θέμα φτώχειας, αναλφαβητισμού ή της άγνοιας των γονέων τους, αλλά κυρίως σχέσεων εξουσίας. «Η κάστα, η θρησκεία, το πολιτικό σύστημα, το οικονομικό σύστημα – όλα αυτά βοηθούν τους ιδιοκτήτες δουλοπάροικων», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». «Πιστεύω στη φιλοσοφία του Γκάντι για τον τελευταίο άνθρωπο, τον δούλο, που είναι ο τελευταίος άνθρωπος στην ινδική κοινωνία. Είμαστε εδώ για να απελευθερώσουμε τον τελευταίο άνθρωπο».

Μετά τη βράβευσή του, ο Σατιάρτι δήλωσε ότι τιμώνται «όλα αυτά τα παιδιά που συνεχίζουν να υποφέρουν ως σκλάβοι, δουλοπάροικοι και ως θύματα trafficking». Στη διάρκεια των αγώνων του, ο Σατιάρτι έχει απελευθερώσει πάνω από 75.000 παιδιά που εργάζονταν ως σκλάβοι, ενώ θεωρεί ότι η κατάργηση της παιδικής εργασίας είναι εφικτός στόχος. «Θα δω το τέλος της παιδικής εργασίας πριν πεθάνω», δήλωσε χθες. «Είμαι αισιόδοξος γιατί έχω δει το ταξίδι, έχω δει τις αλλαγές των τελευταίων τριών δεκαετιών».

«Είναι τιμή μου να δεχθώ αυτό το βραβείο», δήλωσε η Μαλάλα Γιουσαφζάι. «Είμαι υπερήφανη που είμαι η πρώτη νέα γυναίκα, γενικά ο πρώτος νέος άνθρωπος, που παίρνει αυτό το βραβείο». Ως χθες, ο νεότερος νομπελίστας ήταν ο Αυστραλός Λόρενς Μπραγκ που τιμήθηκε με Νομπέλ Φυσικής το 1915.

Η Μαλάλα έζησε την κατοχή της κοιλάδας Σουάτ του Πακιστάν από τους Ταλιμπάν, την περίοδο 2007-2009, και το γκρέμισμα εκατοντάδων σχολείων θηλέων. Στα 11 της χρόνια περιέγραφε το δράμα αυτό με αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του BBC, ενώ εν συνεχεία εμφανιζόταν στην πακιστανική τηλεόραση. Στα 15 της χρόνια οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο κεφάλι και διασώθηκε ύστερα από πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις στη Βρετανία. «Με τον ηρωικό της αγώνα, έχει γίνει η σημαντικότερη υποστηρίκτρια του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση», ανακοίνωσε η νορβηγική ακαδημία.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!