Σπιναλόγκα: “Φτιάχνουν” την εικόνα της για την Unesco

Πολιτιστικό μνημείο της Unesco η Σπιναλόγκα.


Δεκαέξι κτήρια της Σπιναλόγκας πρόκειται να στερεωθούν και να καθαριστούν με την προοπτική να εξυπηρετούν στο μέλλον χρήσεις του αρχαιολογικού χώρου, στο πλαίσιο ένταξης του οικισμού στον κατάλογο των πολιτιστικών μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Παράλληλα με τις στερεώσεις των κτηρίων, μια δεύτερη μελέτη προβλέπει τη βελτίωση της προσβασιμότητας των τουριστών στη νησίδα, που η ιστορία της σημαδεύτηκε από τη λειτουργία της ως λεπροκομείο, για πάνω από μισό αιώνα. Οι δύο αυτές μελέτες εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενώ τα έργα που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους.

Τα κτήρια στα οποία θα γίνουν εργασίες είναι σήμερα ερείπια. Είναι μονώροφα και διώροφα και σε ένα από αυτά διατηρούνται σπαράγματα τοιχογραφιών από την εποχή του λεπροκομείου. Παράλληλα θα γίνουν έργα για τη βελτίωση της πρόσβασης στο νησί, όπως η δημιουργία νέας ξύλινης ράμπας εισόδου στο χώρο εκεί όπου σήμερα «δένουν» τα καραβάκια, ο καθαρισμός και η επισκευή των δεξαμενών και η τοποθέτηση υδραυλικών συστημάτων για τη λειτουργία των χώρων υγιεινής αλλά και για λόγους πυρασφάλειας, η βελτίωση του διαδρόμου κυκλοφορίας επισκεπτών, η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων.

Το νησί προσελκύει κάθε χρόνο πάνω από 300 χιλιάδες επισκέπτες. Τη φετινή τουριστική περίοδο θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού που περιλαμβάνει 33 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!