Σεισμός στο Άγιο Όρος: Συνεχίζονται οι έλεγχοι για ζημιές μετά τις δονήσεις – «Θα πρέπει να επισκεφτούμε και άλλες μονές»


Σε αυξημένη επιφυλακή τίθενται οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, με στόχο την πρόληψη και την προστασία της μοναστικής κοινότητας και των προσκυνητών. Ομάδα εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ), του ΙΤΣΑΚ και του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, επισκέφθηκε το σημείο και επιθεώρησε τέσσερα μοναστήρια, ενώ αναμένεται να συνεχίσει και σε άλλα, εκτιμώντας μέχρι στιγμής, ότι το κόστος της συνολικής αποκατάστασης, κυμαίνεται στα 6-7 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής, πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Open, ανέφερε αρχικά πως το βράδυ της Κυριακής, έγιναν περίπου 5 σεισμοί από 2 μέχρι 2,2 Ρίχτερ.

«Πολλές φορές δεν νιώθουμε την δόνηση, αλλά ακούμε τον θόρυβο»

«Το ιδιαίτερο με τους σεισμούς αυτούς είναι ότι πριν αρχίσει η δόνηση, υπάρχει ένας πάρα πολύ δυνατός θόρυβος. Πολλές φορές δεν νιώθουμε την δόνηση, είτε γιατί περπατάμε, είτε είμαστε σε κάποια δράση, αλλά ακούμε τον θόρυβο και καταλαβαίνουμε. Οι ειδικοί για αυτό, αναφέρουν, ότι η ησυχία του Όρους κάνει τον θόρυβο να ακούγεται πιο δυνατά. Το χθεσινό βράδυ πάντως ήταν ήρεμο».

Όσον αφορά τις ζημιές, ο ίδιος είπε ότι: «Έχουν καταγραφεί αρκετές ζημιές, κάποιες από τις οποίες αποτελούν διεύρυνση των προηγούμενων. Όχι κάτι το πολύ ανησυχητικό, που να κάνει κάποιο κτίριο να χαρακτηριστεί ως απαγορευτικό, πλην όμως, έχουν καταγραφεί, έχουν προτεραιοποιηθεί και σύντομα θα ανέβει μια Επιτροπή επάνω με τον κ. Κεφαλογιάννη και ομάδα ειδικών επιστημόνων από το Υπουργείο Πολιτισμού, έτσι ώστε να μπει σε προτεραιότητα η δυνατότητα επέμβασης.

Αρχές Ιουλίου αναμένεται να έρθει και ο πρωθυπουργός, οπότε, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων που θα γίνουν για το Όρος, καταλαβαίνω ότι θα συμπεριληφθούν και όλες οι άμεσες επεμβάσεις για αυτό το κομμάτι».

«Υπάρχουν κτίρια και θησαυροί οι οποίοι ζουν τα τελευταία 1.000 και πλέον χρόνια. Έχουμε μοναχούς από 140 χώρες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

 Στο τέλος της εβδομάδας το πόρισμα των ελέγχων

Στο τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί και θα σταλεί στην Πολιτεία το πόρισμα των ελέγχων από τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι ζημιές που έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής, είναι κυρίως σε ναούς, σε καθολικά, μονών, χωρίς να απειλούν την στατικότητά τους. Τα παραπάνω διαπίστωσε η ομάδα εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ), του ΙΤΣΑΚ και του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, η οποία επισκέφθηκε και επιθεώρησε τέσσερα μοναστήρια του Αγίου Όρους, τις μονές Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Αγίου Παντελεήμονος, και Σίμωνος Πέτρας.

«Θα πρέπει να επισκεφτούμε και άλλες μονές»

«Από την έως τώρα εικόνα από τα τέσσερα μοναστήρια, τις αναφορές που είχαμε από άλλες μονές που θα επισκεφθούμε, αλλά και τις δικές μας εκτιμήσεις με βάση την απόσταση από το επίκεντρο του σεισμού, πιστεύουμε ότι το κόστος της συνολικής αποκατάστασης των ζημιών, από το σεισμό, εντός του Αγίου Όρους θα είναι της τάξεως των έξι, επτά εκατομμυρίων ευρώ, αλλά αυτό είναι μια πρώτη εκτίμηση, θα πρέπει να επισκεφτούμε και άλλες μονές» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ και γενικός διευθυντής του ΚΕΔΑΚ, Ηλίας Περτζινίδης και συνέχισε:

«Υπάρχουν ζημιές, που απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις, όχι γιατί κινδυνεύουν με κατάρρευση κτίρια – έχει κάνει εξαιρετική δουλειά το ΚΕΔΑΚ τα προηγούμενα χρόνια στα κτίρια και αυτό φαίνεται τώρα – αλλά γιατί μπορεί να υπάρξει, σε κάποιο επόμενο ισχυρό σεισμό, κατάρρευση δομικών στοιχείων των κτιρίων. Όταν, όμως, πρόκειται για τέτοιου είδους ιστορικής σημασίας κτίρια, όπως οι μόνες του Αγίου Όρους, η μη αποκατάσταση, για παράδειγμα, ενός τυμπάνου που έχει σήμερα υποστεί ρωγμή, σε έναν επόμενο ισχυρό σεισμό ενδεχομένως να προκαλέσει ζημιές στον τρούλο, ή κατάρρευση σοβάδων, τοιχογραφιών και ψηφιδωτών, ανεκτίμητης ιστορικής αξίας. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητες άμεσες εργασίες».

Εκτός από τις ζημιές σε ναούς, κυρίως ρωγμές στην τοιχοποιία, καταρρεύσεις κεραμιδιών και σοβάδων, πολυελαίων στην Αγία Τράπεζα σε δύο μοναστήρια, στη βορειοδυτική πλευρά της μονής της Σιμωνόπετρας έχουν πληγεί και ορισμένοι πεσσοί, δομικά στοιχεία μεταξύ των παραθύρων, σε κτίρια. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί οι ζημιές θα πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα, ώστε να μην δημιουργηθούν μεγαλύτερες ζημιές στο μέλλον, ενδεχομένως από έναν νέο ισχυρό σεισμό.

«Αυτό το ρήγμα μπορεί να δώσει μεγέθη έως και 5,7 Ρίχτερ» – Γιατί είναι περίεργο το φαινόμενο

Για τον σεισμό μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, μίλησε στο Open ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας, εξηγώντας πως δεν είναι ξεκάθαρο εάν πρόκειται για την κύρια δόνηση, ενώ όπως ανέφερε, το ρήγμα «μπορεί να δώσει μεγέθη έως και 5,7 Ρίχτερ».

«Δεν μπορούμε να απαντήσουμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός, γιατί δεν ξέρουμε ουσιαστικά τις διαθέσεις της φύσης. Έχουμε να κάνουμε με ένας περίεργο φαινόμενο, που έχει αρχίσει εδώ και 14 περίπου μήνες, κορυφώθηκε το περσινό καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια η σεισμική δραστηριότητα έπαψε, επανήλθε πάλι τον Φεβρουάριο, έπαψε πάλι και επανήλθε πάλι δριμύτερη. Γιατί ο 5,3 είναι ο μεγαλύτερος σεισμός από αυτούς που έχουν εκδηλωθεί.

«Δεν μπορούμε να εντοπίσουμε το ρήγμα»

Ευελπιστούμε ότι είναι ο κύριος, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε με πλήρη βεβαιότητα. Είναι μια ακολουθία που δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε, έχει πολλά «σκαμπανεβάσματα». Επίσης, το αρνητικό είναι ότι δεν μπορούμε να εντοπίσουμε το ρήγμα γιατί είναι στον θαλάσσιο χώρο. Δεν το βλέπουμε δηλαδή. Το θετικό είναι ότι βλέπουμε τα επίκεντρα να είναι συσσωρευμένα σε έναν πολύ μικρό χώρο, που σημαίνει ότι δεν έχουμε μετάδοση της σεισμικής διέγερσης σε γειτονικά ρήγματα. Αυτό το ρήγμα μπορεί να δώσει μέχρι 5,6 – 5,7 Ρίχτερ.

Το θέμα είναι ότι η περιοχή στο Άγιο Όρος, είναι ιδιαίτερη, με παλιά μοναστήρια, τα περισσότερα από τα οποία έχουν συντηρηθεί επαρκώς και τα οποία δεν έχουν υποστεί ζημιές στου αιώνες που έχουν περάσει. Για αυτό ακριβώς έχουμε εκδώσει μια προτροπή στους κατοίκους και τους μοναχούς της περιοχής να αποφεύγουν τα τμήματα των μοναστηριών που είναι παλιά ή κτίρια τα οποία είναι ετοιμόρροπα».

 

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!