Σε συναγερμό το Παρίσι! Νέοι πυροβολισμοί στα νότια της πρωτεύουσας

Θεωρούνται άκρως επικίνδυνοι – Επτά οι συλλήψεις για το μακελειό στο Παρίσι μέχρι στιγμής


Άγνωστος πυροβόλησε κατά αστυνομικών και προσπάθησε να διαφύγει με το μετρό – Πληροφορίες πως τα κατάφερε αλλά ένα άλλο άτομο συνελήφθη
Ένας αστυνομικός σοβαρά τραυματίας, ένας δημοτικός υπάλληλος τραυματίστηκε επίσης
Με το δάκτυλο στη σκανδάλη έρευνες για τα αδέλφια Σαΐντ και Σερίφ Κουασί

Ούτε 24 ώρες δεν έχουν περάσει από το μακελειό στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, το Παρίσι αστυνομοκρατείται και νέος συναγερμός σήμανε το πρωί της Πέμπτης όταν έφτασαν αναφορές από την γαλλική πρωτεύουσα για ανταλλαγή πυροβολισμών στα νότια της πόλης!

https://www.youtube.com/watch?v=BFwedk4dBCc

Όπως μεταδίδει η Monde, στις 08:00 το πρωί της Πέμπτης, ένας άνδρας οπλισμένος με αυτόματο όπλο άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών στην περιοχή Port de Chatillon, στη λεωφόρο Πιέρ Μπροσολέτ, ανάμεσα στις περιοχές Μονρούζ και Μαλακόφ, στα νότια του Παρισιού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας αστυνομικός έχει τραυματιστεί σοβαρά από την ανταλλαγή πυροβολισμών και είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ένας δεύτερος είναι σε κατάσταση σοκ. Σύμφωνα με το France24 ο δεύτερος τραυματίας είναι ένας δημοτικός υπάλληλος.
Ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει με το Μετρό, αλλά σύμφωνα με το BBC, την Telegraph και το Γαλλικό Πρακτορείο συνελήφθη. Η Monde όμως μεταδίδει ότι ο δράσης διέφυγε αλλά ένα άλλο άτομο συνελήφθη. Δεν αποκλείεται επίσης, να είναι δυο οι άνδρες που άνοιξαν πυρ.
Για την ώρα, η γαλλική αστυνομία δεν συνδέει τους πυροβολισμούς με την αιματηρή επίθεση στη Βαστίλη, όπου 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στο σημείο της ανταλλαγής πυροβολισμών έσπευσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζενέβ, ο οποίος εγκατέλειψε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Φρανσουά Ολάντ στα Ηλύσια Πεδία.
Καταζητούνται δυο αδέλφια – Οπλισμένοι και επικίνδυνοι!

Δεν έχουν περάσει 24 ώρες από το μακελειό που συγκλόνισε την Γαλλία και ολόκληρο τον κόσμο. Τα όσα έγιναν χθες στο Παρίσι με την εν ψυχρώ εκτέλεση 12 ανθρώπων του Τύπου – μεταξύ των οποίων και 4 μεγάλων σκιτσογράφων – έχουν βυθίσει την Γαλλία στο πένθος.

Σήμερα το πρωί μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βάλς είπε ότι αυτό που είναι η πρώτη προτεραιότητα είναι να αποτραπεί άλλη μια τέτοιου είδους επίθεση και για τον λόγο αυτό έδωσαν τις φωτογραφίες των φερόμενων ως δραστών στην δημοσιότητα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα δυο αδέρφια που καταζητούνται ήταν γνωστά στις αρχές και ότι τους παρακολουθούσαν…

Σημαίες με πένθος στα Ηλύσια Πεδία - Φωτογραφία Reuters
Σημαίες με πένθος στα Ηλύσια Πεδία – Φωτογραφία Reuters

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έχει κηρύξει εθνικό πένθος για σήμερα και θα γίνει και έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.
Το γαλλικό πρακτορείο μεταδίδει από τα ξημερώματα ότι παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές ο νεότερος εκ των 3 ατόμων που αναζητούνται για τη δολοφονία 12 εργαζομένων στην εφημερίδα Charlie Hebdo
Πρόκειται για τον 18χρονο Χαμίντ Μουράντ, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στην επίθεση μαζί με τους καταζητούμενους αδερφούς Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, 34 και 32 ετών αντίστοιχα.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε αξιωματούχος του γραφείου της εισαγγελίας του Παρισιού λέγοντας ότι ο νεότερος εκ των 3 ενόπλων παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Σαρλβίλ-Μεζιέρ, η οποία βρίσκεται περίπου 230 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού.
Το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μετέδωσε ότι ο νεαρός αποφάσισε να παραδοθεί αφότου είδε ότι είχε αναρτηθεί το όνομά του στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Είπε επίσης ότι άνθρωποι από τον κύκλο των άλλων δύο δραστών συνελήφθησαν..

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των δύο αδελφών απευθύνοντας έκκληση σε όποιον γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά να επικοινωνήσει με τις αρχές. Η αστυνομία χαρακτήρισε τους δύο δράστες ως «οπλισμένους και επικίνδυνους».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, από τις Γαλλικές Αρχές κατονομάζονταν οι 3 ένοπλοι ως ο Σαΐντ Κουατσί γεννηθείς το 1980, ο Σαρίφ Κουατσί γεννηθείς το 1982 και ο Χαμίντ Μουράντ γεννηθείς το 1996.

Πηγή της αστυνομίας δήλωσε ότι ο ένας εκ των δραστών είχε αναγνωριστεί από την αστυνομική του ταυτότητα, καθώς αυτή βρέθηκε στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε κατά την απόδρασή τους. Οι αδελφοί Κουατσί είναι από την περιοχή του Παρισιού, ενώ ο Μουράντ από την πόλη Ρεμς που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε στο Reuters κυβερνητική πηγή.
Η αστυνομική πηγή αποκάλυψε ότι ένα από τα αδέλφια είχε καταδικαστεί στο παρελθόν με κατηγορίες για τρομοκρατία. Στον Σερίφ Κουατσί είχαν απαγγελθεί κατηγορίες το 2005 για την ανάμειξή του σε τρομοκρατική οργάνωση, λίγο πριν την αναχώρησή του για το Ιράκ με σκοπό να ενταχθεί σε ομάδα ισλαμιστών μαχητών. Καταδικάστηκε το 2008 σε 18 μήνες φυλάκιση
Ημέρα πένθους στη Γαλλία – Σε συναγερμό αστυνομία και στρατός

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε την Πέμπτη ημέρα εθνικού πένθους κι επανέλαβε την έκκλησή του για ενότητα στη χώρα.

«Το καλύτερο όπλο μας, είναι η ενότητά μας. Τίποτα δε μπορεί να μας διχάσει, τίποτα δε μπορεί να μας χωρίσει» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαγγέλματος προς το έθνος που αναμεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.
Σήμερα το μεσημέρι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε ολόκληρη τη χώρα στη μνήμη των θυμάτων, ενώ θα χτυπήσουν οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων.

Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες για ένα διάστημα 3 ημερών, όπως ανακοίνωσε χθες ο Ολάντ.

Η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστου συναγερμού ενώ έχουν αναπτυχθεί στρατιώτες που φυλάσσουν τα γραφεία δημοσιογραφικών οργανισμών, χώρους λατρείας και άλλους πιθανούς στόχους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!