Ρήξη στο Eurogroup: Ελλάδα-Ευρώπη τα έσπασαν!

Τη Δευτέρα η τελική απόφαση.


Σκηνικό ρήξης στο Eurogroup το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από συνολικά 7 ώρες διαπραγματεύσεων χωρίς κοινό ανακοινωθεν, με τους υπουργούς της ευρωζώνης να πιέζουν την Ελλάδα για αποδοχή παράτασης ου υπάρχοντος προγράμματος και την ελληνική πλευρά να αρνείται μέχρι τέλους.

Τα πάντα θα κριθούν στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα, ενώ απόψε το βράδυ της Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει να αντιμετωπίσει τους ηγέτες της Ε.Ε. στην Σύνοδο Κορυφής, όπου θα επιχειρηθεί να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία.

Το Eurogroup εξελίχθηκε σε… μαραθώνιο, καθώς, η συνάντηση κράτησε παραπάνω από τέσσερις ώρες, ενώ, νωρίτερα μεταδιδόταν ότι δύσκολα θα ξεπερνούσε τη μια ώρα διάρκεια.

Επιπλέον, χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες διαπραγματεύσεων για την σύνταξη της κοινής ανακοίνωσης που συνήθως διαβάζεται από τον επικεφαλής του Eurogroup. Αυτή, τελικά, δεν ήρθε ποτέ εξαιτίας της διαφωνίας της ελληνικής πλευράς για την παράταση Μνημονίου.

Τι είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου:

  • Είχαμε μια έντονη και εποικοδομητική συζήτηση
  • Αλλά δεν φτάσαμε σε συμφωνία
  • Θα  συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας με την Ελλάδα
  • Δεν υπάρχουν συμπεράσματα που μπορούμε να σας πούμε
  • Δεν βγάλαμε ανακοινωθέν, γιατί δεν φτάσαμε σε κοινά συμπεράσματα
  • Συζητήσαμε αρκετά θέματα ένα από αυτά ήταν το υφιστάμενο πρόγραμμα
  • Συζητήσαμε την πιθανότητα της επέκτασης
  • Για κάποιους ήταν δεδομένο πως αυτή είναι η λύση αλλά δεν φτάσαμε σε μια απόφαση
  • Θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο χρόνο για αυτό και ίσως μέχρι τότε κάνουμε την απαραίτητη πρόοδο
  • Δεν συζητήσαμε λεπτομερώς προτάσεις
  • Δεν κάναμε διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ή κάποιο πρόγραμμα
  • Δεν θα πάνε εμπειρογνώμονες στην Αθήνα τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα
  • Πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία μέχρι τότε

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πιέρ Μοσκοβισί:

  • Παρά την καλή διάθεση και τις προσπάθειες δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε κοινό ανακοινωθέν
  • Η συνάντηση ήταν χρήσιΗμη γιατί βοήθησε την Ελλάδα να καταλάβει πως βλέπουν οι άλλες χώρες την κατάσταση

Βαρουφάκης: Αυτό το πρόγραμμα δεν βγαίνει – Συνεχίζουμε τη Δευτέρα

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, επισήμανε ότι «Κάναμε ανάλυση γιατί το υφιστάμενο πρόγραμμα δεν βγαίνει. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα».

Επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν διαφωνίες, με τους εταίρους να ζητούν από την Ελλάδα να διατυπώσει αίτημα για επέκταση μνημονίου.

«Βασικός μας στόχος ήταν να γνωριστούμε και να τους εκθέσουμε το ρηξικέλευθο πρόγραμμά μας», είπε ακόμη ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει η ευκαιρία περαιτέρω ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τι συνέβη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους η Ελλάδα βρέθηκε υπό ασφυκτική πίεση να δεχθεί μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τους συνεργάτες του να παρουσιάζουν τα σημεία της συμφωνίας-γέφυρας που προτείνουν.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και να ζήτησαν… νούμερα από την ελληνική πλευρά τόσο για τις προτάσεις όσο και για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup έγινε σαφές προς την Ελλάδα ότι έχει προθεσμία μέχρι την Δευτέρα, προκειμένου να ζητήσει παράταση του υφισταμένου προγράμματος.

«Αυτή είναι η μόνη προοπτική» έλεγαν πηγές της Ε.Ε. και παρέπεμπαν στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα, 16 του μηνός.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, πέραν του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι υπουργοί Οικονομικών Ισπανίας και Πορτογαλίας τήρησαν την πιο αυστηρή στάση έναντι της Ελλάδος.

Οι κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης και Γιάνης Βαρουφάκης επεσήμαναν ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η χώρα εντός της ευρωζώνης, ότι θα επιδιώξει πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομική εξυγίανση με προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Μαξίμου: Δεν υπήρχε συμφωνία – Παράταση Μνημονίου δεν θα γίνει αποδεκτή 

Αργά τη νύχτα της Τετάρτης το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε πως απορρίπτει το ενδεχόμενο τεχνικής παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αναφέρει πως δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση δεκτή μια τέτοια παράταση.

Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι στο Eurogroup δεν υπήρξε συμφωνία, ωστόσο, η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των Μνημονίων.

«Θέσαμε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία» λέει η κυβέρνηση.

Εχθρικό κλίμα αλλά ήπιοι τόνοι πριν από τη συνεδρίαση

Νωρίτερα, κατά την είσοδο των υπουργών Οικονομικών, στην αίθουσα συνεδρίασης, οι δηλώσεις ήταν ψύχραιμες, αλλά καταδείκνυαν το εχθρικό κλίμα που αντιμετώπισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι περισσότεροι υπουργοί των χωρών της Ευρωζώνης μίλησαν για μια συνάντηση «πρώτης γνωριμίας» κατά την οποία θα ακούσουν τις προτάσεις της Ελλάδας, ωστόσο, οι περισσότεροι επισήμαναν τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η χώρα με τους εταίρους της.

Σόιμπλε: Το πρόγραμμα θα εκτελείται από την Τρόικα που δεν θα τη λέμε Τρόικα

Πιο σκληρός ήταν για ακόμη μια φορά ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος, κατά τις δηλώσεις του, θεώρησε δεδομένο ότι θα εξακολουθεί να είναι σε πρόγραμμα και δήλωσε ότι η Τρόικα θα συνεχίσει να εποπτεύει αυτό το πρόγραμμα όπως και να τη λέμε.

Πάντως, ο κ. Σόιμπλε, είχε μια θερμή χειραψία, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Συνεχόμενες συσκέψεις της ελληνικής πλευράς με το ΔΝΤ

Την ίδια στιγμή, η ελληνική αντιπροσωπεία είχε απανωτές συναντήσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ εντός και εκτός Eurogroup.

Πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, παρόντος του Πόουλ Τόμσεν η οποία έγινε σε καλό κλίμα.

Αργότερα, και ενώ οι υπουργοί είχαν μπει στο κτίριο όπου θα γινόταν η συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε ατύπως έκτακτη συνάντηση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του προέδρου του ΣΟΕ Γιώργου Χουλιαράκη με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ, Κριστίν Λαγκάρντ και Τόμας Βίζερ, τον επικεφαλής του euroworking group ο οποίος βρισκόταν μυστικά στην Αθήνα τις περασμένες ημέρες.

Σύμφωνα με πηγές του μεγάρου Μαξίμου η συνάντηση έγινε σε «πολύ καλό κλίμα». Μάλιστα, τονίζεται ότι η συζήτηση αφορούσε «το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμφωνία-γέφυρα». Η εφημερίδα Guardian καλύπτει με συνεχή ρεπορτάζ και αναφορές όσα συμβαίνουν σήμερα στις Βρυξέλλες και αναφέρθηκε και στη συνάντηση των τριών. Επικαλέστηκε το Live Squawk το οποίο επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους και αναφέρεται στο περιεχόμενο πιθανού δανείου-γέφυρας.

 

 

iefimerida.gr



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!