Παπαδόπουλος στον RealFm 97,8 για τον σεισμό 5,7 Ρίχτερ: Δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός – Πάντα έχουμε το νου μας 


Καθησυχαστικός εμφανίστηκε στον RealFm 97,8 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, για τον σεισμό 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα (29/03) ανοιχτά της Ηλείας, ωστόσο τόνισε πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο κύριος, πάντα έχουμε το νου μας».

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετά σημαντικές αποστάσεις και ταρακούνησε την Ηλεία και την Μεσσηνία, ενώ έγινε αισθητός και στην Αττική. «Πρόκειται για έναν δυνατό σεισμό, ευτυχώς όμως η εστία βρίσκεται σε υποθαλάσσιο περιβάλλον, κι αυτό απέτρεψε το να υπάρξουν κάποιες σοβαρότερες βλάβες. Από ότι είδα, σημειώθηκαν κάποιες μικροζημιές» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος στον RealFm 97,8 στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Λαβίθη και της Στεφανίας Κασίμη.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στους αρκετούς -τυπικά- μετασεισμούς που έχουν ακολουθήσει μέχρι στιγμής, επισημαίνοντας πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Ο μεγαλύτερος από τους -τυπικά- μετασεισμούς είναι κάτω από 4 Ρίχτερ. Άρα μέχρι τα 5,7 Ρίχτερ υπάρχει μία μεγάλη διαφορά, κι αυτό δίνει μία επιφυλακτικότητα στον επιστήμονα».

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, πρέπει να περιμένουμε ένα 24ωρο ακόμη, ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία. «Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, έχω συμπεράνει ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε επιστημονικά, και να λέμε ότι “ο κίνδυνος πέρασε”, διότι το “ο κίνδυνος πέρασε”, έχει πρακτικές συνέπειες και δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Τα 5,7 Ρίχτερ, δεν είναι ικανό μέγεθος για να προκαλέσει διέγερση άλλων ρηγμάτων, από την άλλη πλευρά όμως, η περιοχή έχει υψηλό δυναμικό».

Γενικότερα, όπως είπε ο ίδιος, δεν είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τον σεισμό ανοιχτά της Ηλείας, αλλά «κρατάμε μία επιφυλακτικότητα για το εάν ήταν ο κύριος σεισμός, διότι η περιοχή έχει κάνει και μεγαλύτερα μεγέθη. Πάντα έχουμε το νου μας».

Ακούστε το ηχητικό


 

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!