Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών διεκδικούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα


Τα επαγγελματικά τους δικαιώματα διεκδικούν φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, της σχολής μηχανικών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.  Όπως αναφέρουν από το 2018 και τον νόμο Γαβρόγλου μέχρι σήμερα, το τμήμα τους, «ενώ έχει κάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές για να θεωρηθεί αντίστοιχο και ισάξιο πολυτεχνικό τμήμα, είναι στον «αέρα» καθώς αυτή τη στιγμή κάθε απόφοιτος του παίρνει ναι μεν πτυχίο με ενιαίο κι αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) όπως έχει κάθε τμήμα με 5ετές πρόγραμμα σπουδών, αλλά χωρίς καμία ουσιαστική επαγγελματική αξία!».

Αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή τους:

«Κάθε άνθρωπος από την στιγμή της γέννησης του έχει αυτομάτως κοινώς αντιλαμβανόμενα, αναπαλλοτρίωτα και θεμελιώδη δικαιώματα. Δύο εξ’ αυτών είναι το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την εργασία τα οποία λόγω της συνεχούς κι αυξανόμενης εξειδίκευσης που παρατηρείται στην εποχή μας θεωρούνται αλληλένδετες έννοιες. Ως φοιτητές κι απόφοιτοι του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, της σχολής μηχανικών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠαΔΑ) διεκδικούμε κάτι που όπως απορρέει από τα παραπάνω είναι αυτονόητο, τα επαγγελματικά μας δικαιώματα!

Τα τμήματα κι η σχολή μηχανικών του ΠαΔΑ είναι νεοσύστατα καθώς το 2018, με νόμο Γαβρόγλου όλα τα τμήματα των πρώην ΤΕΙ πανεπιστημιοποιήθηκαν κι έτσι με την συγχώνευση του τμήματος «Πολιτικών Μηχανικών και μηχανικών τοπογραφίας και γεωπληροφορικής Τ.Ε.» του πρώην ΤΕΙ Αθήνας και του τμήματος «Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.» του πρώην ΤΕΙ Πειραιά έχουμε σήμερα το τμήμα «Πολιτικών Μηχανικών Π.Ε.» του ΠαΔΑ που μέχρι το 2019 παρέμεινε 4ετούς φοίτησης κι έπειτα ακολούθησε η αντίστοιχη προσαρμογή του προγράμματος σπουδών μας με των υπόλοιπων μεγαλύτερων πολυτεχνείων της χώρας.

Το τμήμα μας από τότε μέχρι σήμερα, ενώ έχει κάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές για να θεωρηθεί αντίστοιχο και ισάξιο πολυτεχνικό τμήμα, είναι στον «αέρα» καθώς αυτή τη στιγμή κάθε απόφοιτος του παίρνει ναι μεν πτυχίο με ενιαίο κι αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) όπως έχει κάθε τμήμα με 5ετές πρόγραμμα σπουδών, αλλά χωρίς καμία ουσιαστική επαγγελματική αξία!

Τον Δεκέμβρη του 2022 ωστόσο γεμίσαμε αισιοδοξία με την ΕΘΑΑΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης) να καταφθάνει στη σχολή μας για το χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας για την αξιολόγηση των τμημάτων της, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας, λαμβάνοντας συγκεκριμένα την άριστη βαθμολογία παίρνοντας 12/12 «Α», ανταμείβοντας μας, καθώς για να επιτευχθεί αυτή η άριστη επίδοση είχε γίνει αξιοσημείωτο έργο πάντα στα πλαίσια της ΕΘΑΑΕ και πιο εντατικά το τελευταίο εξάμηνο, κι αποδεικνύοντας πως όχι μόνο πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις, αλλά αξίζουμε την αντιστοίχιση και με το παραπάνω!

Τελειώνοντας αυτή την ιστορική αναφορά φτάνουμε στο τώρα το οποίο δείχνει να είναι αρκετά αβέβαιο… Αυτή η άριστη βαθμολογία δεν θεωρείται αρκετή και η ΕΘΑΑΕ δεν είναι η μόνη αρμόδια επιτροπή για την απόδοση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων μέσω της αντιστοίχισης. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως υπάρχει μια κινητήριος δύναμη που αλλάζει τις ισορροπίες βάσει οικονομικών, ακαδημαϊκών και πολιτικών συμφερόντων ; Η μόνη απάντηση που μπορούμε να σας δώσουμε είναι «Μπορεί…».

Έτσι λοιπόν στο άμεσο μέλλον όλα τα τμήματα της σχολής μηχανικών του ΠαΔΑ θα περάσουν από την δεύτερη και πιο κρίσιμη γνωμοδοτική επιτροπή η οποία θα δώσει την θετική ή την αρνητική της ψήφο για την αντιστοίχιση μας με τις υπόλοιπες πολυτεχνικές σχολές, πριν περάσει τελικά στα «χέρια» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών όπου αυτοί θα κρίνουν οριστικά αν είμαστε ικανοί για την αντιστοίχιση. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από 3 υπηρεσιακούς παράγοντες, δηλαδή 3 εκπροσώπους των υπουργείων υποδομών, παιδείας και ενέργειας (που τυγχάνει να είναι όλοι πολιτικοί μηχανικοί), τον πρόεδρο της ΕΘΑΑΕ, 2 εκπροσώπους του ΤΕΕ (1 πολιτικός μηχανικός και 1 χημικός μηχανικός) και ένας καθηγητής πολυτεχνικής σχολής μέλος ΔΕΠ για την αντίστοιχη ειδικότητα κάθε τμήματος που κρίνεται. Η σύσταση της επιτροπής έμεινε έτσι από την εποχή Γαβρόγλου από το τελικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε το 2018. Ωστόσο αυτή, φαίνεται να έχει κάποια μελανά σημεία διότι 3 από τα 6 βασικά μέλη της επιτροπής είναι μη Ακαδημαϊκοί Πολιτικοί Μηχανικοί, που προφανώς δεν υποβιβάζουμε το έργο και την υπόληψη κανενός, απλώς πιστεύουμε πως για κάθε τμήμα ξεχωριστά θα έπρεπε να κρίνουν αντίστοιχης ειδικότητας Ακαδημαϊκοί, δηλαδή ακριβώς αυτό που κάνει η ΕΘΑΑΕ καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η τελευταία, θα ήταν ορθότερο να είναι ο μοναδικός κριτής.

Είμαστε σε μία πολύ κομβική περίοδο όπου τίποτα δεν είναι δεδομένο αλλά και τίποτα ακατόρθωτο. Εμείς πιστεύουμε ότι αξίζουμε 7/7 ψήφους της γνωμοδοτικής επιτροπής που καλούμαστε να περάσουμε και θα το διεκδικήσουμε μέχρι τέλους.

Με απόλυτο σεβασμό

Φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΠαΔΑ

 

 

διαβάστε περισσότεραΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!