Παιχνίδια κατασκόπων στην Χαλκιδική: Αποκαλυπτικά στοιχεία για ζευγάρι Ρώσων πρακτόρων – Το διαβατήριο και τα περίεργα email


Αποκαλυπτικά στοιχεία για το ζευγάρι των Ρώσων πρακτόρων, που εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες ξενοδοχείου, έχουν στα χέρια τους οι Αρχές. Από το 2008 είχε εντοπίσει την παρουσία του ζευγαριού των Ρώσων κατασκόπων στην Χαλκιδική η ΕΥΠ και τους είχε θέσει υπό διακριτική παρακολούθηση, χωρίς όμως οι ίδιοι να δώσουν κάποιο δικαίωμα για επιπλέον ενέργειες σε βάρος τους. Μέχρι εκείνη τη στιγμή κανείς δεν γνώριζε πως το φιλήσυχο ζευγάρι ήταν ένα δίδυμο επικίνδυνων και καλά εκπαιδευμένων Ρώσων κατασκόπων.

Του ΘΕΟΔΟΣΗ ΠΑΝΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Ο Νικολάι και η Ελενα Σαποσνίκοφ κατάγονται αμφότεροι από ρωσικές παραδοσιακές στρατιωτικές οικογένειες και κατά συνέπεια η στρατολόγησή τους στην επίλεκτη ομάδα κατασκόπων της GRU ήταν εύκολη υπόθεση. Από την περίοδο της εκπαίδευσής τους, ακόμα, ξεχώρισαν για τη δυναμική τους και με εντολή του προϊσταμένου τους, του στρατηγού Αβεριάνοφ, εντάχθηκαν στην ομάδα «21 155».

Πρόκειται για μια ανεπίσημη ομάδα επίλεκτων πρακτόρων, που πραγματοποιεί αποστολές, όπως η παρείσφρηση και η αποδιοργάνωση «εχθρικών κυβερνήσεων», οι δολιοφθορές σε στόχους που αφορούν την ασφάλεια της Ρωσίας και εν γένει «μαύρες» επιχειρήσεις, που ποτέ δεν θα αναγνώριζε το ρωσικό κράτος.
Πρώτη εμφάνιση

Το ζευγάρι εμφανίστηκε το 2008 στην Χαλκιδική δηλώνοντας τσεχική υπηκοότητα, ρωσική όμως καταγωγή. Αμέσως νοίκιασε για έναν χρόνο μια βίλα, την οποία δύο χρόνια μετά την εξαγόρασε από τον νόμιμο ιδιοκτήτη και την ονόμασε «Βίλα Έλενα».

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της Realnews, η ΕΥΠ από τότε είχε εντοπίσει την παρουσία του ζευγαριού από την Τσεχία στην Χαλκιδική και το παρακολουθούσε διακριτικά. Τότε, δεν είχε προκύψει κάποιο στοιχείο που να συνηγορούσε στη συνέχιση της παρακολούθησης. Οι δυο τους έδειχναν απλώς ένα ζευγάρι Τσέχων τουριστών που αγάπησαν τον ήλιο της Ελλάδας.

Το ήσυχο ζευγάρι, όμως, όπως αποδείχθηκε, είχε ένοχα μυστικά να κρύψει και σε αυτό τα κατάφερνε πάρα πολύ καλά. Αποκαλύφθηκε ότι ο Νικολάι στην Τσεχία εργαζόταν -και μάλιστα σε διευθυντική θέση- σε εργοστάσιο κατασκευής πυρομαχικών για τον ουκρανικό στρατό. Η συγκεκριμένη μονάδα το 2014 υπέστη δολιοφθορά, με αποτέλεσμα ισχυρές εκρήξεις να καταστρέψουν μεγάλο μέρος της παραγωγής, αλλά και των μηχανημάτων κατασκευής πυρομαχικών.

Ο Νικολάι, έναν χρόνο μετά, εμφανίστηκε να εργάζεται σε άλλα δύο εργοστάσια κατασκευής πυρομαχικών για τον ουκρανικό στρατό, αυτή τη φορά στη Βουλγαρία. Και σε αυτές τις μονάδες, οι καταστροφές από τις εκρήξεις που ακολούθησαν ήταν μεγάλες, με αποτέλεσμα για δύο χρόνια η παραγωγή να σταματήσει.

Στην Ελλάδα, η «Βίλα Ελενα» από το 2017 και έπειτα άρχισε να λειτουργεί ως ξενοδοχείο, χωρίς όμως να διαφημίζεται στις γνωστές πλατφόρμες. Ωστόσο, την επισκέπτονταν τουρίστες οι οποίοι προτιμούσαν την πισίνα και το εσωτερικό του ξενοδοχείου για την αναψυχή τους, χωρίς βέβαια να κάνουν πολλές βόλτες στη γύρω περιοχή.

Στη «Βίλα Έλενα» φαίνεται ότι βρήκαν καταφύγιο το καλοκαίρι του 2018 δύο «πουλέν» του στρατηγού Αβεριάνοφ: οι πράκτορες Αλεξάντερ Μίσκιν και Ανατόλι Τσέπιγκα, που είχαν δηλητηριάσει στο Λονδίνο τον πρώην συνάδελφό τους Σεργκέι Σκρίπαλ και την κόρη του.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι μυστικές υπηρεσίες της Τσεχίας ερευνούσαν ενδελεχώς την υπόθεση των εκρήξεων στο εργοστάσιο πυρομαχικών, για να καταλήξουν σε ένα πρόσωπο, τον Ν. Σαποσνίκοφ. Πού ήταν όμως αυτός ο άνθρωπος και η γοητευτική σύζυγός του, η οποία μάλιστα κινείτο με άνεση στους διπλωματικούς κύκλους της Τσεχίας;

Τη λύση έδωσε η ΕΥΠ, έπειτα από σχετικό έγγραφο που έλαβε από τις μυστικές υπηρεσίες της Τσεχίας. Λίγες ημέρες μετά, έφτασε στα γραφεία της ΕΥΠ και δεύτερο εμπιστευτικό έγγραφο, αυτή τη φορά από τις βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες επίσης είχαν υποψίες για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο όσον αφορά τις εκρήξεις στα δικά τους εργοστάσια: τον Νικολάι.

Τα κλιμάκια της ΕΥΠ ενεργοποιήθηκαν και ερεύνησαν το φιλήσυχο ζευγάρι. Στο μεταξύ, ο Ν. Σαποσνίκοφ, τον περασμένο Φεβρουάριο, «έφυγε» από τη ζωή, έπειτα από ανακοπή, σε νοσοκομείο της Χαλκιδικής. Η σύζυγός του Ελενα έφυγε στη συνέχεια για την Τσεχία και από εκεί τα ίχνη της εξαφανίστηκαν.

«Αόρατοι»

Η ΕΥΠ, όμως, κατάφερε αυτό το διάστημα να εντοπίσει ένα περίεργο διαβατήριο του ζευγαριού, αλλά και μερικά επίσης περίεργα e-mails σε «άσχετους» παραλήπτες, τα οποία περιείχαν κωδικοποιημένα μηνύματα και φράσεις. Τα διαβίβασαν στις μυστικές υπηρεσίες της Τσεχίας και το μυστήριο λύθηκε. Ο Νικολάι και η Ελενα ήταν «αόρατοι» πράκτορες του Βλαντιμίρ Πούτιν και ανήκαν στην επικίνδυνη ομάδα της GRU «21 155».

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση τόσο των τσεχικών, όσο και των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, η Ε. Σαποσνίκοφ βρίσκεται σε άγνωστη τοποθεσία στη Μόσχα, έχει ήδη παρασημοφορηθεί σε μυστική τελετή από τον ίδιο τον Πούτιν και πλέον προετοιμάζεται για τις νέες της αποστολές. Οι Τσέχοι, όμως, δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, με φωτογραφίες του ζεύγους και λεπτομέρειες για τη δράση τους, φιγουράρουν στις πρώτες σελίδες. Η Ελενα έχει ήδη «καεί», όπως λένε στη γλώσσα τους οι μυστικοί πράκτορες, και πλέον δεν μπορεί να φύγει από τη Ρωσία. Η καριέρα της ως πράκτορα «μαύρων επιχειρήσεων» έχει ήδη λάβει τέλος και σε αυτό έβαλε το «χέρι» της και η ΕΥΠ.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!