Ορατή η σημερινή έκλειψη Ηλίου

Η πρώτη έκλειψη ηλίου ύστερα από 15 χρόνια θα γίνει σήμερα μερικώς ορατή στην Ελλάδα.


Η πρώτη έκλειψη ηλίου ύστερα από 15 χρόνια θα γίνει σήμερα μερικώς ορατή στην Ελλάδα. Το φαινόμενο θα ξεκινήσει στις 10.39 και θα λήξει στις 12.49 με το μέγιστο της έκλειψης να λαμβάνει χώρα στις 11.43. Οσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο μπορούν να επισκεφθούν το Ίδρυμα Ευγενίδου από τις 10.30 έως τη μία το μεσημέρι. Την ίδια ώρα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα εκπέμπει ζωντανά την έκλειψη μέσω διαδικτύου.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, προειδοποιεί ότι η παρατήρηση του φαινομένου με γυμνό μάτι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την όραση, καθώς η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή. Οι σοβαρές αυτές επιπτώσεις συχνά δεν γίνονται άμεσα αισθητές, αφού δεν προκαλείται αίσθημα πόνου, αλλά μπορεί να επιφέρουν μη αναστρέψιμη βλάβη.

Οι αρμόδιοι επιστημονικοί οργανισμοί επισημαίνουν ότι πρέπει να αποφευχθεί η παρατήρηση μέσω φωτογραφικών μηχανών, γυαλιών ηλίου ή από κάμερες κινητών τηλεφώνων. Επίσης συνιστάται η αποφυγή έκθεσης των παιδιών στην παρατήρηση του φαινομένου.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!