Ολοκληρώθηκε η ολική έκλειψη Hλίου [εικόνες]

Ορατή και στην Ελλάδα ήταν η έκλειψη ηλίου που ξεκίνησε στις 10:39 το πρωί της Παρασκευής, όπως αναφέρεται σε σχετικές αναφορές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η έκλειψη ήταν ολική, ωστόσο στην Ελλάδα έγινε ορατή ως μερική. Η Σελήνη άρχισε σταδιακά να σκεπάζει τον ηλιακό δίσκο, γεγονός που επηρέασε τη φωτεινότητά του στον περιβάλλοντα χώρο.

Αναλυτικότερα, στην Ελλάδα, η έκλειψη ξεκίνησε στις 10:39, κορυφώθηκε περίπου στις 11:45 (11:44 στην Αθήνα, 11:46 στη Θεσσαλονίκη) και έληξε στις 12:49. Ο ηλιακός δίσκος καλύφθηκε κατά περίπου το ένα τρίτο.

Σε χώρες της Σκανδιναβίας, όπως για παράδειγμα στη Νορβηγία, η οποία κατακλύστηκε από χιλιάδες επισκέπτες, το φαινόμενο έγινε ορατό στην πλήρη έκτασή του.

Οι επιστήμονες συνέστησαν ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες, να μην κοιτάζουν απευθείας προς τον ήλιο, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ενδεχόμενη μόνιμη βλάβη των οφθαλμών.

Ενδεικτικά, λόγω των σοβαρών βλαβών που μπουρούσαν να προκληθούν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας, τα σχολεία στην Ελλάδα θα αναπροσαρμόσουν το ωρολόγιο πρόγραμμά τους, προκειμένου όλοι οι μαθητές να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκλειψης.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!