O κακός δαίμονας του καλοκαιριού ήρθε και φέτος

Οι πυρκαγιές νίκησαν, πάλι, κατά κράτος.


Μεγάλη δοκιμασία για την επιχειρησιακή δυνατότητα της κυβέρνησης και των μέσων πυρόσβεσης αποτέλεσε η πύρινη έξαρση που ξεκίνησε από την Παρασκευή το ξημέρωμα στο όρος Φαρακλό στη Λακωνία, πάνω από τη Νεάπολη, και κλιμακώθηκε με δεκάδες πυρκαγιές σε πολλές περιοχές. Με τεράστια ώθηση από τους ισχυρότατους ανέμους 8-9 μποφόρ που έπνεαν την Παρασκευή και χθες Σάββατο, τα πύρινα μέτωπα έσπειραν πανικό στην περιοχή της Νεαπόλεως, στις δυτικές πλαγιές του Υμηττού, τη Μαλακάσα και τη Νέα Αρτάκη Χαλκίδας. Μάλιστα, στις 2.10 π.μ. χθες, φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή στη θέση Ατσίτσα στη Σκύρο, χωρίς να απειλούνται οικισμοί. Ο κρατικός μηχανισμός φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την ορμή των πυρκαγιών, ενώ η κατανομή των εναέριων μέσων προκάλεσε αντιδράσεις δημάρχων. Στα πολλά προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος συγκαταλέγεται το θέμα του γερασμένου στόλου των 21 αεροσκαφών Canadair. Μηχανική βλάβη υπέστη, εξάλλου, παλαιού τύπου αεροσκάφος CL-215, που έκανε ρίψεις νερού στη φωτιά στη Λακωνία. Το θέμα ερευνά επιτροπή που συνέστησε η Πολεμική Αεροπορία.

Η Παρασκευή σημαδεύτηκε από τις εκκενώσεις χωριών στη Λακωνία, τη φυγάδευση με πλωτά μέσα κατοίκων και τουριστών από τον Αγιο Νικόλαο στη Νεάπολη, την προληπτική εκκένωση του Κέντρου Υγείας Νεαπόλεως και στον Υμηττό της μονής του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου (50 μοναχές) και ενός σπιτιού του Χαμόγελου του Παιδιού (28 άτομα, προσωπικό και παιδιά). Εκκενώθηκαν επίσης τρεις κατασκηνώσεις στη Μαλακάσα και μία στη Λακωνία. Παρ’ όλες τις προσπάθειες, η φωτιά κατέκαψε οικίες στον Υμηττό, ενώ «εισέβαλε» και στη Νεάπολη Λακωνίας τυλίγοντας σπίτια στις φλόγες. Ο δήμαρχος Μονεμβασιάς κ. Ηρακλής Τριχείλης δήλωσε χθες στην «Κ» ότι «οι καταστροφές σε δασικό κεφάλαιο και ιδιωτικές περιουσίες είναι τεράστιες» και προσέθεσε ότι παρότι υπήρχαν ενεργά μέτωπα στα χωριά Βελανίδια και Καστανιές, δεν συμμετείχαν στην κατάσβεση εναέρια μέσα λόγω μηχανικών βλαβών.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής «μέτρησε» 79 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα από τις 6 π.μ. της Παρασκευής έως τις 6 π.μ του Σαββάτου.

Στην περιοχή της Νεάπολης Λακωνίας απειλήθηκαν, εκτός από το χωριό Φαρακλό, οι οικισμοί Λάχι, Κάτω Καστανιά και Αγιος Νικόλαος, οι οποίοι εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους. Ελληνας ομογενής από το Βέλγιο, που παραθέριζε στο χωριό Λάχι, μεταφέρθηκε την Παρασκευή το πρωί με έμφραγμα του μυοκαρδίου στο Κέντρο Υγείας Νεαπόλεως, όπου και κατέληξε.

Στον Υμηττό η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή του Βύρωνα, αλλά με μεγάλη ταχύτητα εξαπλώθηκε σε μήκος πέντε χιλιομέτρων και πέρασε πάνω από τις κατοικημένες περιοχές των Δήμων Ηλιούπολης, Αργυρούπολης. Για εμπρησμό από αμέλεια συνελήφθησαν δύο άνδρες 67 και 58 ετών που, όπως προέκυψε, «κάπνιζαν» μελίσσια που είχαν στην περιοχή. Πάντως, ύποπτα περιστατικά εμπρησμών στο δάσος του Υμηττού είχαν καταγραφεί στις 20 και στις 22 Μαΐου.

Στη Μαλακάσα, η πυρκαγιά κατέκαψε περίπου 600 στρέμματα δάσους, όπως είπε στην «Κ» ο δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης. Το πρωί του Σαββάτου υπήρξαν μικρές αναζωπυρώσεις, που όμως αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα. Τέλος, αργά το απόγευμα του Σαββάτου επρόκειτο να αποκατασταθεί το πρόβλημα ηλεκτροδότησης που αντιμετώπισαν τα Κύθηρα, λόγω της πυρκαγιάς στη Νεάπολη. Συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας χθες για επανέλθει το ρεύμα στο νησί. Για σημαντική οικονομική ζημία από ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία για το Σαββατοκύριακο μίλησε στην «Κ» ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης.

Το «παρών» στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για συνδρομή τεσσάρων αεροσκαφών.

Πηγή: kathimerini.gr



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!