Nύχτα αγωνίας για τα πύρινα μέτωπα σε Μάνδρα, Λουτράκι και Ρόδο – Ολονύχτια μάχη των χερσαίων δυνάμεων


Δύσκολη φαίνεται πως είναι η αποψινή νύχτα για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς δύο από τα σχεδόν 50 πύρινα μέτωπα, στη Δυτική Αττική και στο Λουτράκι, έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις, ενώ 45 έχουν ελεγχθεί.

Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, πυροσβέστες, εθελοντές, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη των σωμάτων ασφαλείας και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς θα δώσουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, αφού δεν θα έχουν στη διάθεσή τους εναέρια μέσα, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν τις φλόγες.

Με το πρώτο φως της ημέρας θα συνδράμουν με ρίψεις από αέρος εναέρια μέσα.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές Δευτέρα στα Δερβενοχώρια κινήθηκε χθες Τρίτη προς τη Μάνδρα, περνώντας από πολλούς οικισμούς, απανθρακώνοντας σπίτια και οχήματα.

Τι είπε στο enikos.gr ο δήμαρχος Μεγαρέων

«Έχουν καεί σπίτια στον οικισμό Πλάτωνα. Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά έχει φτάσει από τα βόρεια του Κανδηλίου έως τον οικισμό βόρεια στον Άνω Λουτρόπυργο», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Σταμούλης.

Επιπρόσθετα, επεσήμανε πως αυτή την ώρα για την κατάσβεση επιχειρούν επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, εθελοντές αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα της περιφέρειας και το δήμου.

«Κάνουν τα πάντα για να περιορίσουν την έκταση της πυρκαγιάς», σημείωσε ο κ. Σταμούλης κι έπειτα υπογράμμισε ότι στα σημείο όπου καίει η φωτιά αυτή την στιγμή «υπάρχει σχετική άπνοια γεγονός που μας γεμίζει με μία συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς είναι εφικτό να περιοριστεί η έκταση της φωτιάς»

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι εφικτό να γίνει κάποια ασφαλής εκτίμηση, καθώς όπως είπε ο δήμαρχος: «Δεν ξέρουμε το πρωί τι θα μας ξημερώσει προβλέπονται ισχυροί άνεμοι για αύριο κι έτσι εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος

«Ελπίζουμε να συνδράμουν τα εναέρια μέσα κομβικής σημασίας. Αναμένεται – αν το ευνοήσουν οι συνθήκες – το πρωί να γίνει αποτίμηση και καταγραφή των ζημιών προκειμένου οι πληγέντες να λάβουν το ταχύτερο δυνατόν τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις», καταλήγει ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης.

Οι οικισμοί Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρι, Αγιά Σωτήρα, Νέα Ζωή, Νέος Πόντος, Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία εκκενώθηκαν.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, η φωτιά κινείται νοτιοδυτικά προς Βλυχάδα ενώ η φωτιά από το Λουτράκι ανατολικά του Αγίου Χαραλάμπους.

Και οι δύο πυρκαγιές, εξήγησε η ίδια πηγή, ακολουθούν πορεία προς τη θάλασσα.

Νωρίτερα, προειδοποιητικό μήνυμα μέσω 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Νέας Περάμου, καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

«Είναι πολύ δύσκολες πυρκαγιές. Το βράδυ θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το πώς εξελίσσονται. Θα δοθεί βάρος στις επίγειες δυνάμεις, οι οποίες όμως είναι καταπονημένες», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρτοποιός.

Οι δύο πυρκαγιές πλέον καίνε χαμηλή βλάστηση, ωστόσο για τη φωτιά στο Λουτράκι, υπάρχουν πληροφορίες πως μαίνεται σε δυσπρόσιτα σημεία.

Λίγο πριν από τις 19:00 εκκενώθηκε ο οικισμός Γλυκιά Ζωή, ενώ το μεσημέρι ζητήθηκε κατεπείγουσα απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Πανόραμα και Άγιος Χαράλαμπος Λουτρακίου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης δήλωσε: «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, αυξήθηκε η ένταση των ανέμων και υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην περιοχή Πανόραμα, που βρίσκεται πιο ψηλά από τους Αγίους Θεοδώρους, προς την πλευρά των Γερανίων».

«Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με τον στρατό και όλους όσοι συνδράμουν, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να συγκρατήσουν την φωτιά και να μην επεκταθεί σε άλλα σημεία», συμπλήρωσε ο κ. Βυτινιώτης, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής η αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή είναι διαρκείς.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 19:00 σε δασική έκταση στην περιοχή Έμπωνα της Ρόδου. Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρτοποιός, απασχολεί την Πυροσβεστική, καθώς έχει μεγάλη έκταση και καύσιμη ύλη και αναμένεται δύσκολη επιχείρηση.

Επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρα και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης και μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

47 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Οι σημαντικότερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες Τρίτη και χρειάστηκε να επιχειρήσουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις –και έχουν πλέον ελεγχθεί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική– ήταν: στην Ηρακλειά Ηλείας, δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο Δαφνί Αττικής (πλησίον του οικισμού Αφαία και πλησίον της λεωφόρου Αθηνών αντίστοιχα), στην Καλλονή Λέσβου, στη Γαλήνη Λάρισας σε υπολείμματα καλλιεργειών, στη Χρυσοκελαριά Μεσσηνίας και στο Σέσκλο Μαγνησίας.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες, ενώ οι άνεμοι θα φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

Σήμερα εκτιμάται πως υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Κρήτη, Κυκλάδες, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Ψαρά.

«Ξημερώνει δύσκολη μέρα. Θυμίζουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους έντασης 7 μποφόρ στο Αιγαίο, αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης των πυρκαγιών. Ζητούμε την συνεργασία όλων των πολιτών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του και κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης στην τελευταία έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών.



διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!