Η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» – Η παράσταση-ύμνος επανέρχεται


«Μαγεία, ποίηση!», «Πραγματική ευλογία», «Συγκλονιστική παράσταση», «Απίστευτα συγκινητική και δυνατή υποκριτική στιγμή της κ. Έφης Παπαθεοδώρου» ,«Ευρηματική καθηλωτική σκηνοθεσία», «Σπουδαία στιγμή του καλού θεάτρου» Αυτές είναι μόνο μερικές από τις κριτικές του κοινού για την «Σονάτα του Σεληνόφωτος» που παρουσιάστηκε πριν δύο χρόνια επί σκηνής, με μεγάλη επιτυχία, κάνοντας κοινό και κριτικούς να εντυπωσιαστούν και να γράψουν διθυραμβικά σχόλια.

Το εμβληματικό έργο του μεγάλο Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου «Σονάτα του Σεληνόφωτος» έγινε θεατρικός μονόλογος από τον ευρηματικό σκηνοθέτη- που παίζει και το βουβό πρόσωπο της παράστασης- Νίκο Κατράκη σε μια ατμοσφαιρική παράσταση η οποία πρόκειται να ξαναπαρουσιαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου, στο Από Μηχανής Θέατρο, στο Μεταξουργείο. Η πρωταγωνίστρια Έφη Παπαθεοδώρου και ο σκηνοθέτης Νίκος Κατράκης, έχοντας λάβει δεκάδες μηνύματα αγάπης στα social media αποφάσισαν να ξανανεβάσουν την παράσταση που είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Το έργο είναι μια κατάθεση ψυχής της ηρωίδας, μιάς ηλικιωμένης γυναίκας που υποκινείται από την παρουσία στο χώρο ενός νέου άνδρα, ο οποίος παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου βουβός και απαθής, υπογραμμίζοντας έτσι την πάλη των διαφορετικών γενεών.

Βασικό θέμα του έργου είναι η καταλυτική δράση του χρόνου και των συνεπειών του σε όσους δεν μπορούν να τον ακολουθήσουν… Άλλα θέματα που θίγονται στην παράσταση είναι η φθορά, η μοναξιά, η ελευθερία, ο έρωτας, η καταπίεση της γενετήσιας ορμής, ο θάνατος, η ποίηση και βέβαια ο άνθρωπος ως κοινωνική ύπαρξη.

Ο σκηνοθέτης Νίκος Κατράκης προσεγγίζει με σεβασμό το έργο του μεγάλου ποιητή και καταφέρνει να φτάσει στην «καρδιά» των νοημάτων της ζωής αλλά και των μεταφυσικών φόβων που απασχολούν όλους μας…

Η σπουδαία ηθοποιός Έφη Παπαθεοδώρου, μέσα από μία γκάμα συναισθημάτων και έκφρασης «ντύνεται» την αστή ηλικιωμένη κυρία που δε τολμά να αγγίξει τον νέο και με τις συγκινητικές ονειροφαντασίες, τις αρνήσεις, τις θύμησες και τις διηγήσεις της μεταφέρει επί σκηνής, έναν ολόκληρο κόσμο μεστό από συμβολισμούς και νοήματα… Μάλιστα αποκαλύπτεται και η εξαιρετική φωνή της καθώς σε κάποιο σημείο της παράστασης ερμηνεύει ένα παλιό γαλλικό τραγούδι!


Μέσα σε όλα αυτά, ακούγεται και η καθηλωτική φωνή αφήγησης του αξέχαστου Μηνά Χατζησάββα… Μια παράσταση που για 60 λεπτά παρασύρει τον θεατή σε μια «ονειροπαγίδα» συναισθημάτων αλλά και σε μια… προσγείωση που συγκλονίζει…



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!