EΞΕΛΙΞΕΙΣ: Οι δανειστές επαναφέρουν το πακέτο μέτρων που «σόκαρε» την κυβέρνηση

Εκβιαστικό τελεσίγραφο για συμφωνία.


Προθεσμία έως τις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σε Αθήνα και θεσμούς για να καταλήξουν σε ένα κείμενο συμφωνίας, που θα παρουσιαστεί στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup, ώστε να εγκριθεί, να πάρει και πολιτική έγκριση από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής και στη συνέχεια να περάσει από τη Βουλή, αλλά και τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

Η ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες είναι ηλεκτρισμένη, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών δηλώνουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους πολύ εκνευρισμένοι, καθώς είναι η πολλοστή φορά που σπεύδουν στις Βρυξέλλες και τελικά βρίσκονται αντιμέτωποι με άλλη μία συζήτηση χωρίς κείμενο πάνω στο οποίο θα αποφανθούν.

Το ίδιο συνέβη και στο αποψινό Eurogroup, αφού Αθήνα και δανειστές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινό κείμενο, καθώς η κάθε μία πλευρά προσκόμιζε τη δική της πρόταση ως βάση συζήτησης.

Η ατμόσφαιρα είχε παγώσει από τα ξημερώματα, όταν η κυβέρνηση παρέλαβε την απάντηση των δανειστών στην αντιπρόταση, που έστειλε πάνω στο πεντασέλιδο κείμενο των θεσμών. Οι ελληνικές προσθήκες είχαν σβηστεί με κόκκινο μελάνι και ουσιαστικά το κείμενο παρέπεμπε σε εκείνο που είχαν στείλει προ εβδομάδων οι θεσμοί.

Στην ουσία, οι δανειστές απέρριψαν όλες τις φορολογικές προτάσεις της Αθήνας, επιμένοντας σε ΦΠΑ 23% σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα (εξαιρώντας μόνο τα μη επεξεργασμένα), αλλά και στην εστίαση, με άμεση ισχύ από την 1η Ιουλίου.

Δεν δέχθηκαν ακόμη την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 29% και αντιπρότειναν 28%, απέρριψαν την πρόταση για έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις, την αύξηση των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ, αλλά και στις επικουρικές συντάξεις, ζητώντας μόνιμες περικοπές συνταξιοδοτικών δαπανών, μέσω αλλαγής υπολογισμού των κύριων συντάξεων (δηλαδή μειώσεις συντάξεων), αλλά και πλήρους κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από την 1η Ιουλίου, καθώς και κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση των εισφορών για τις συντάξεις του ΟΓΑ, καθώς και κατάργηση όλων των φορολογικών προνομίων των αγροτών.

Απορρίπτουν ακόμη, τα έσοδα από τις άδειες για τον ηλεκτρονικό τζόγο και την κινητή τηλεφωνία (4G-5G), ζητούν μειώσεις μισθών στο Δημόσιο μέσω του ενιαίου μισθολογίου από μηδενική βάση (και όχι με βάση υπολογισμού τις αποδοχές της 31ης Δεκεμβρίου του 2014), ενώ απορρίπτουν την πρόταση να δοθούν ισοδύναμες ελαφρύνσεις στους κατοίκους των νησιών ως αντίβαρο για την κατάργηση της έκπτωσης του 30% στον ΦΠΑ στα νησιά.

Η δυσκολία στην αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης χωρίς την παραμικρή αναφορά στο θέμα του χρέους είναι αδύνατη για την κυβέρνηση, η οποία προχώρησε πριν από λίγο σε μια κίνηση αντιπερισπασμού: αποσύρει την αύξηση των εισφορών υπέρ των κλάδων υγείας στις συντάξεις, που είχε συμπεριληφθεί στο ελληνικό κείμενο και προέβλεπε αύξηση από το 4% στο 5% για τις κύριες συντάξεις και από 0 σε 5% για τις επικουρικές συντάξεις.

Το μπρα-ντε-φερ αναμένεται να συνεχιστεί όλη τη νύχτα, με την απειλή των κεφαλαιακών ελέγχων να επικρέμεται πάνω από το κεφάλι του Έλληνα Πρωθυπουργού, καθώς τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται και η σημερινή εμπλοκή πολλαπλασιάζει το αίσθημα της ανασφάλειας και αναμένεται να οδηγήσει σε άλλη μία δύσκολη ημέρα για τις ελληνικές τράπεζες.

Πηγή: Fortunegreece.com



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!